Więcej informacji: Opioidy w Narkopedii [H]yperreala
Ściągamy plik i go otwieramy.
https://drive.duckduckgo.com/open?id=1o-3Dg ... nYwD7q0D1v
Na pierwszej stronie arkusza.
W miejscu:
DAWKA kodeiny (Codeine phosphate) w mg
Tabelę wykonałem dla najpopularniejszych opioidów dostępnych na naszym rynku. To jest: kodeiny, dihydrokodeiny, hydromorfonu, morfiny, oksykodonu, tapentadolu i tramadolu.
Na końcu jest tez zamiennik fentanylu na inne opioidy.
Na drugiej stronie arkusza znajduje się równoważniki plastrów buprenorfiny i fentanylu na morfinę p.o.
Wersja mobilna na telefony z systemem Android: https://files.fm/u/qrw3na3e
WAŻNE. Dane są podane w mg i stanowią równoważniki w podaniu oralnym p.o. jakie stosuje się w szpitalach. Zdaję sobie sprawę, że w dystrybucji i.v. są inne. Natomiast, jeżei ktoś decyduje się na kłucie powinien być na tyle obeznany w temacie, że bez problemu względni specyfikę wchłaniania dożylnego.
Bezpiecznego spożycia;)
Edycja 22/10/2018 - GGAllin
Dałem pliki DexPL jako załączniki tak na wszelki wypadek, gdyby kiedyś zniknęły
"Szaleństwem jest robić wciąż to samo i oczekiwać różnych rezultatów” Albert Einstein.
kodeina to nazwa potoczna. natomiast te małymi literami to nazwy łacińskie. Dodane dla pewności zrozumienia.
I jeszcze jedno - oczywiście nie da się idealnie 1:1 odzwierciedlić dawek. Ile maksymalnie wg. ciebie mogą różnić się te dawki w mg z przelicznika od rzeczywistości +/- ?
Myślę, że różnica może być nie większa niż 10-15% max w obie strony. Nie są to dawki które mogą zagrozić życiu i zdrowiu, gdyż mowa o dawkach p.o. Natomiast jak ktoś wali i.v. wie jaką ma tolerancję.
Tabela jest przede wszystkim żeby pasjonaci kodeiny mogli zorientować się jak nisko w drabinie się znajdują i z jakich dawek np oxy powinni startować. Jak robi ich 200 kody, nie ma sensu wrzucać 80 oxy, bo 20 ich porobi!
AHA. Uważajcie z przecinkami...
Może komuś się przyda, mogę kod wrzucić jakby ktoś chciał coś z nią porobić.
Narkotyki dzieci kupują na przerwie szkolnej. Ekspert: w Polsce hitem jest jedna substancja
"Nalokson ratuje życie uzależnionych od opioidów. Zwiększmy dostępność jak najszybciej" [WYWIAD]
Konsumpcja marihuany i psychodelików na historycznie wysokim poziomie.
Od 2023 roku konsumpcja marihuany i psychodelików wśród dorosłych w wieku 19-30 oraz 35-50 lat osiągnęła historycznie wysoki poziom. Dane pochodzą z corocznego badania Monitoring the Future (MTF), które ukazuje zmieniające się trendy w używaniu substancji psychoaktywnych. W przeciwieństwie do rosnącej popularności tych substancji, konsumpcja papierosów, która przez dekady była dominującą formą uzależnienia nikotynowego, kontynuuje swój gwałtowny spadek, osiągając rekordowo niskie poziomy.
Niemcy. Rośnie popularność klubów konopnych
Pół roku po częściowej legalizacji konopi, eksperci krytykują system jej dozowania. Ale kluby konopne przeżywają boom.
Przedawkowania leków i narkotyków. Szkocja „europejskim liderem” liczby zgonów
Szkoci mają spore powody do obaw. Ogłoszona trzy lata temu „krajowa misja” walki z nadużywaniem narkotyków i zmniejszenia wskaźnika śmiertelności z powodu przedawkowania nie przyniosła pożądanych rezultatów.