Uwaga! Dział zawiera wątki na temat chorób, gdzie osoby dotknięte daną chorobą mogą dyskutować o szczególnych dla siebie problemach!
Nie jest to dział, w którym właściwe są wątki "czy XYZ powoduje ABC-emię" – takie pytania należy kierować do działu/wątku o substancji XYZ!
W Styczniu Będę miała dosyć poważną operacje , pod narkozą będę maks 9 godz ,
Czy spożywanie narkotyków może jakoś wpłynąć na przebieg mojej operacji lub na narkozę ,
nie mowie ze dzień przed operacją ale jakoś tydzień dwa przed? Chodzi mi tu głownie o amfetamina kokaine grzyby LSD MDMA ?
będe miała robioną serię przeróżnych badań oraz autotransfuzję . z tego co wyczytałam na forum z takich badań nie mogą wykryć w mojej krwi takich związków potrzbne są na to stosowne badania ale czy moją krew nie bedzie badana pod kontem toksycznośći czy coś w stym stylu?
ale jeśli to było by takie niebezpieczne zażywanie przed operacją narkotyków czy nie powinni mnie przed tym informować stosunkowo wczesniej,
kiedyś moja koleżanka miała zabieg również pod narkozą lekarz zadał takie pytanie czy coś zażywała ale oczywiście przy rodzicach i nie podał tez co mogła by się ewntualnie stać , trochę mało kompetentne tak myśle .
Marihuana najczęściej używaną substancją psychoaktywną w Polsce po alkoholu, kofeinie i nikotynie
Logika Valium, a nie LSD: narkotyki, artyści, mieszczaństwo i codzienność do znieczulenia [WYWIAD]
Badanie: Brak dowodów na resztkowe efekty marihuany w prowadzeniu pojazdów
Dyrektorka szkoły w powiecie łańcuckim podejrzana o utrudnianie śledztwa ws. narkotyków
Dyrektorka szkoły podstawowej z powiatu łańcuckiego zatrzymana przez policję. Śledczy podejrzewają ją o działania utrudniające postępowanie dotyczące grupy przestępczej handlującej narkotykami.
Psylocybina połączona z treningiem uważności łagodzi depresję wśród pracowników ochrony zdrowia
Badanie przeprowadzone przez Huntsman Mental Health Institute przy Uniwersytecie Utah wykazało, że pracownicy ochrony zdrowia zmagający się z depresją i wypaleniem zawodowym, doświadczyli znaczącej poprawy po terapii łączącej psylocybinę z programem mindfulness.
Marihuana a ciąża i płodność – badacze z UM Wrocław: „Nie ma bezpiecznej dawki”
Normalizacja marihuany w debacie publicznej idzie w parze z rosnącym przekonaniem, że to „naturalna” i mniej inwazyjna alternatywa dla farmakoterapii. Jednak najnowszy przegląd 64 badań przeprowadzony przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu pokazuje, że THC nie jest obojętne dla układu rozrodczego ani dla rozwijającego się płodu. Eksperci wskazują, że kannabinoidy wpływają na centralne mechanizmy płodności, a skutki ich działania mogą być długofalowe – także dla przyszłych pokoleń.