Najprostsze substancje odurzające, m.in. eter dietylowy i podtlenek azotu (N2O).
Więcej informacji: Inhalanty w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 916 / 171 / 0
Xenon
Nieprzeczytany post autor: endother »
Xenon oddziałuje z wieloma różnymi receptorami i kanałami jonowymi, i podobnie jak wiele teoretycznie wielomodalnych anestetyków wziewnych, interakcje te prawdopodobnie uzupełniają się. Ksenon jest antagonistą receptora NMDA o wysokim powinowactwie do glicyny . Jednakże ksenon różni się od niektórych innych antagonistów receptora NMDA pod tym względem, że nie jest neurotoksyczny i hamuje neurotoksyczność ketaminy i podtlenku azotu , jednocześnie powodując działanie neuroprotekcyjne.
link do artykułu
Piętnastu chłopa na umrzyka skrzyni ho aj ho i w butelce rum. Pij na zdrowie resztę czort uczyni.
  • 223 / 33 / 1
Czytałem o tym niedawno, niezwykle mnie to zaciekawiła ta substancja. Ponoć ma to być rewolucja w leczeniu PTSD, lęku napadowego czy depresji. Xenon, jako aktywny składnik leku o nazwie NBTX-001 jest już w fazie testowej. Więcej o tym można poczytać na stronie producenta: http://www.nobilistx.com/science-behind-nbtx-001/
Narkotykom mówię nie wiem. Nie odpowiadam na pytania o źródła na PW.
  • 916 / 171 / 0
Ktoś się odważy zbadać czy iść szukać kota?
Piętnastu chłopa na umrzyka skrzyni ho aj ho i w butelce rum. Pij na zdrowie resztę czort uczyni.
  • 63 / 7 / 0
Od dawien dawna też już jestem zainteresowany Xenonem. Poznałem go gdy dowiedziałem się że Ruscy sportowcy używają go jako dopingu i potem zacząłem wiele o nim czytać. Wydaje się Drugiem idealnym. Nie jestem zbyt dobrym chemikiem, ale chyba nie da się go zmienić w formę stałą? I tu moje pytanie. Na pewnym Rc shopie z słowem "mewa" w nazwie znalazłem produkt "Xenone". Nie wiadomo co to itd. I raczej oczywiste jest że to nie Xenon gdyż jest on cholernie drogim gazem, a tam 1g kosztuje 45zł.
Ale tak z czystej ciekawości - Czy da się jakoś przerobić Xenon do formy stałej skoro, pracują nad lekiem w jego składzie? Czy mam rozumieć że po prostu sam gaz jest tym lekiem i nic bardziej odkrywczego nie kryje się pod tym kryptonimem, a lek będą podawać przez dozery na naboje jak N20?
  • 916 / 171 / 0
Niee głupoty piszesz. Ten xenon to po prostu jakaś nazwa dopalacza jak np. Sztywna misza. Xenon w proszku do furania.

Mniej dopalaczy...
  • 911 / 206 / 1
Nic nowego, medycyna od dawien dawna używa tak ksenonu, jak i argonu, N2O i innych gazów anestetycznych. Miałby szerokie zastosowanie, gdyby nie specyficzna cena. Na hajpie wiszą stare tematy o tych gazach, nie trzeba było zakładać nowego.
Zażółć Gęślą Jaźń
:grzybki: :fuj: :rzyg:
  • 1294 / 229 / 0
12 czerwca 2018NalesnikFace pisze:
Ale tak z czystej ciekawości - Czy da się jakoś przerobić Xenon do formy stałej
Ależ bez najmniejszego problemu! Schładzasz go do −111,745 °C i masz bryłkę ksenonu!
Jesteś ćpunem? Znasz polski? Umiesz pisać? Napisz raport dla neurogroove!
Spoiler:
  • 63 / 7 / 0
12 czerwca 2018endother pisze:
Niee głupoty piszesz. Ten xenon to po prostu jakaś nazwa dopalacza jak np. Sztywna misza. Xenon w proszku do furania.

Mniej dopalaczy...
Czytaj uważnie czyjeś posty... Napisałem przecież że jest to oczywiste, że obok Xenonu to nie leżało ze względu na chociażby cenę. Info o tym że znalazłem w tym sklepie taki produkt, zaszczepiło we mnie tylko rozkmine, oraz było punktem wyjścia do pytania czy da się uzyskać Xenon w postaci stałej.
A dopalaczy nigdy żadnych nie brałem. Szczególnie mieszanek, w których nie wiem co się znajduje. Nawet nigdy nic nie zamówiłem z żadnego RC shopu i ogólnie mało używam różnych subst. Jestem na forum raczej z czystego zainteresowania tego typu tematami jak i neurofarmakologią. Także trochę na przyszłość szacunku do innych, mniej bulwersowania się i szufladkowania bo nie jest to miłe :-/

@trydzyk
Dzięki za odpowiedź, ale jakbyś mógł to napisz mi jeszcze jak z stabilnością takiego xenonu? Czy raz zamrożony daje mu jakiś "termin przydatności", czy może ciągle musi być w takiej temp. aby zachował swoją stałą formę ?
  • 1294 / 229 / 0
przy temperaturze wyższej niż −111,745 °C dzieje się z nim to, co z lodem powyżej 0°C. Choć nie - pewnie od razu paruje, a nie zamienia się w płyn :D
Jesteś ćpunem? Znasz polski? Umiesz pisać? Napisz raport dla neurogroove!
Spoiler:
  • 911 / 206 / 1
To nie parowanie, a sublimacja.
Zażółć Gęślą Jaźń
:grzybki: :fuj: :rzyg:
ODPOWIEDZ
Newsy
Żeby nie dostać mandatu za piwo, próbował przekupić policjantów 70 euro i kokainą

Przyłapany na piciu piwa na peronie sopockiego dworca 33-latek, by nie dostać mandatu, zaoferował policjantom łapówkę: 70 euro i... kokainę.

Po debacie prezydenckiej wzrosło zainteresowanie woreczkami nikotynowymi

Debata prezydencka 23 maja br. pokazała, że Polacy nie wiedzą, czym są saszetki nikotynowe oraz snusy, a także czym się różnią. Sztab wyborczy Karola Nawrockiego podał, że kandydat na prezydenta podczas debaty przyjął snus. Sam Karol Nawrocki sprostował, że była to saszetka nikotynowa. Tymczasem różnica między oboma produktami jest ogromna. Snus zawiera tytoń, którego nie ma w saszetce, a jego sprzedaż w UE – z wyjątkiem Szwecji – jest zabroniona.

Pierwsze takie badania obaliły popularny mit

Mikrodawki LSD zyskały popularność jako potencjalna metoda leczenia ADHD, ale najnowsze badanie kliniczne wykazało, że ich skuteczność nie przewyższa placebo. Choć wiele osób wierzyło w poprawę koncentracji i samopoczucia, naukowcy nie znaleźli na to dowodów.