Wybacz mordo - zabieram sie za Twój projekt.
Nie wiem gdzie się podziały posty - szukałem - nie znalazłem - jedynie ten link z projektem , który mi podeslałeś via PW.
Więc tak.
Zacznijmy od podstaw.
- Musi być chociaż jeden went. ( wyciągający powietrze - w Twoim wypadku , bo masz mały box )
- Jeśli chcesz zastosować LED ( COB, PLed ) nie misisz się martwić o utrzymanie temperatury w GBoxie ( chyba, że trzymasz go w piwnicy czy poddaszu )
- HPS - odpada na tak małą powierzchnię - nawet lepiej - nie wyrobiłbyłbys z odprowadzeniem powietrza ( temp przy lampie HPS to ponad 200 *C ) i łatwo przypalić końcówki wzrostu.
- dobrym rozwiązaniem było by -oświetlenie CFL ( czyli "świetlówki" tak zwane )
- Zaopatrz się w markową glebe
Teraz tak - z tego rysunku co mi podesłałeś - wystarczy, że zamontujesz jeden went wyciągający pow. Ale żeby to miało rece i nogi - potrzebujesz otworu, przez które bedzie zasysane " świerze " powietrze. Je, by nie było specjalnie widać tysięcy lumenów - wiercisz otwór - podobny do średnicy went. wyciągającego i kupujesz zaślepke , która nie przepuści światla. Ale dalej bedzie spełniała swoją funkcję.
Wentylator wyciągający zużyte\ciepłe powietrze powinien być najwyżej jak sie da.
Więc robimy Ci GrowBox :) Zapomniałem sporo z ostaniej gadki ( postów ) , więc wal tutaj - mam czas to będę na czas Ci odpisywał.
Z fartem
Projekt też ogarne
TJ
za te bardzo cennę informację, za czas i zaangażowanie.
Za niedługo biorę się do działania.. odkładam $, mój cieśla jest w pełnej gotowości.
Lecz to na pewno się troche opóźni z racji natłoku materiału do przerobienia, oraz szukania tyrki..
Moc z Tobą <3
18 stycznia 2018OdwiertKorzenny pisze:
Może napiszę jak ja bym to zrobił.
Jeśli masz rysunek - wklej go tutaj , to po perwsze ;)
LEDy ( COB , PowerLED ) , ale z tego co pamiętam , dla tak małej powierzchni wartop by było zrobić "custom" panel PowerLED lub naświetlacz na bazie diody COB. Było by więcej roboty, ale jak ogarniasz lutowanie , wiesz co to plus i minus , ogółem - jeśli nie masz dwóch lewych rąk - ogarniesz spokojnie ten temat.
Ja bym poleciał na takim mini panelu PLED lub COB.
Druga opcja CFL - czyli świetlówki. Jedna wystarczy - można zakupić w grow shopach ( tak samo jak panel LED - ale nie warto, jeśli można zrobić samemu za 40% ceny w sklepie i niewiadomych diodach \ chinszczyzna \ )
Potrzebujesz też Wiatrak - komputerowy wystarczy - ten większy. ( 12otka lub 140tka ) np - taki :
https://www.komputronik.pl/product/1099 ... 2-pwm.html
+ zaślepka.
Montujesz go najwyżej jak potrafisz, będzie wyciągał zużyte, ciepłe powietrze.
Na ściance przeciwległej , gdzie znajduje sie wentylator - robisz dziury w dechach - nisko. Kilka lub jedna - o podobnej wielkości do tej, od wentylatora.
Przez ten otwór ( lub otwory ) bedzie zasysane powietrze.
Kwestia wentylacji wyjaśniona.
Teraz czym obić wnętrze boxa.
Ja na Twoim miejscu wziął mylar i obkleił nim środek boksa - zrób to zanim skręcisz go w całość. Lub pomaluj na biało - ew uzyj białych dech - masz problem z głowy.
co jeszcze... Ptaj - odpowiem
Zrobie schemat jeśli będzie trzeba - do zrobienia panelu PLED lub COB - naprawde łatwe.
Wklej raz jeszcze zdjęcie \ projekt GBxa
Z fartem
ncdream
Naskrobałem coś takiego :
Powieszchnia 0.24 m2
Minimalnie: 7200 Lumenów
Srednio: 9600 Lumenów
Optymalnie: 12000 Lumenów
Teraz objaśnienie :
* Czerwone kółeczko i gwiazdka \ miejsce na wentylator - ten będzie wyciągał zużyte powietrze
* Niebieskie kółeczko , otwór ( + zaślepka , jak znajde to pokaże o co kaman ) , żeby światło się nie wydostawało ( mniejsze prawdopodobienstwo wykrycie i te pe. No i będziesz spał w ciemnym pokoju.
* Czarna - jakieś maleństwo na przeciągnięcie kabli
* Czarna gwiazdka - CFL czy led ( oświetlenie )
Kwestia oświetlenia.
Możesz użyć CFL ( zajebiste wyniki , oszczedne lampy ) , lub PLED alblo COB - tu juz musisz kupić gotowy panel lub sam złoźyć.
Za CFL dasz 300zł + COB - mniej. Wszystko zależy od Ciebie.
Napisz na priv
TiJaz
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Kofeina może pomóc w diagnozowaniu Alzheimera. Nawet umiarkowana dawka może mieć wpływ
Kofeina może wpływać nie tylko na koncentrację i poziom energii, ale także na wyniki badań neurologicznych. Włoscy naukowcy wykazali, że dawka odpowiadająca około dwóm filiżankom kawy wyraźnie zmienia sposób, w jaki mózg tłumi sygnały odpowiedzialne za ruch. Odkrycie może mieć znaczenie dla przyszłej diagnostyki choroby Alzheimera i innych zaburzeń neurodegeneracyjnych.
Są narkotyki, których zażycie prowadzi do przestępstwa częściej, niż innych. Wyniki badania
Nowe badanie opublikowane w „Journal of Psychopharmacology” pokazuje wpływ substancji psychoaktywnych na zachowania przestępcze. Okazuje się, że zażywanie niektórych środków wiąże się z niższym ryzykiem zatrzymań, zaś inne wykazują silne związki z różnymi kategoriami przestępstw.
My palimy nasze rośliny, wy palicie nasze pieniądze! 13 godzin policyjnego etatu za pyłek marihuany
Wydawało Wam się, że państwo racjonalnie zarządza Waszymi podatkami? No to usiądźcie wygodnie. Komenda Powiatowa Policji w Głogowie właśnie przysłała Wolnym Konopiom kolejną odpowiedź w trybie dostępu do informacji publicznej, która czarno na białym pokazuje, jak wygląda „wojna z narkotykami” w lokalnym wydaniu za 0,06g marihuany.