Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 6 / / 0
Witam, mialem wypadek w pracy, problem jest jednak taki, ze bylem na kacu i nie wiem czy nie wyszło na karcie szpitalnej, że był alkohol we krwi, ponieważ dostałem wyniki, jednak jest to oznaczone jakimiś symbolami i nie bardzo łapie o co chodzi. Wie ktoś może jak oni oznaczają stężenie alkoholu na karcie informacyjnej ze szpitala? Gdzie tego szukać? Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
  • 12713 / 2460 / 0
Widnieje jako liczba promili we krwi. Jeśli zbadaliby obecność alko, to na pewno nie miałbyś problemu z odczytaniem wyniku - zapewne nie zbadali.
  • 641 / 98 / 0
@jezus_chytrus to nie jest w promilach, a wagowo.
  • 12713 / 2460 / 0
Nie wiem, jaka jest procedura, ale kiedyś widziałem wypis z pogotowia pewnego delikwenta, który trafił tam właśnie z powodu alko (ale akcja bez udziału policji) i na nim wynik był w promilach.
A co to znaczy w ogóle, że "wagowo"?
ODPOWIEDZ
Newsy
Spotkanie z MSWiA. Nadszedł czas na odpowiedzialność, a nie kolejne tragedie

Wczoraj oficjalnie złożyliśmy [tj. Wolne Konopie] w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i Administracji wniosek o pilne spotkanie z Ministrem Marcinem Kierwińskim. Równolegle przekazaliśmy list otwarty dotyczący tragicznej śmierci 19-letniego Aleksandra oraz innych dramatów, które w ostatnich latach wstrząsnęły opinią publiczną.

CBŚP i Policja Ukrainy rozbiły międzynarodową siatkę producentów narkotyków syntetycznych

36 zlikwidowanych laboratoriów, setki przeszukań i tony zabezpieczonych substancji – to bilans skoordynowanej operacji przeprowadzonej przez Centralne Biuro Śledcze Policji oraz Policję Ukrainy przy wsparciu Europolu. To jedno z największych uderzeń w podziemie syntetycznych narkotyków w Europie Wschodniej.

Badanie naukowe, które porządkuje temat kiełkowania konopi

Wolne Konopie: "Od lat powtarzamy jedno, że wiedza jest lepsza niż strach, a odpowiedzialność lepsza niż czarny rynek. Nasze hasła „Zmień dilera na farmera” i „Nie kupuj jej, tylko siej” nigdy nie były zwykłą prowokacją. Chodziło nam o zmianę myślenia i w wielu przypadkach ta zmiana naprawdę się dokonała. Uważamy, że jeśli ktoś interesuje się konopiami, powinien robić to świadomie, rozumiejąc podstawową biologię rośliny, procesy jej wzrostu i mechanizmy funkcjonowania, zamiast opierać się na mitach czy czarnorynkowych schematach."