Produkty medyczno-farmaceutyczne opatrzone nazwami generycznymi.
  • 192 / 20 / 0
Witam serdecznie, z tego, co zauważyłem, na rodzimym rynku nie mamy ŻADNYCH zarejestrowanych preparatów opartych na solach złota. Chodzi mi o ich zastosowanie jako leku modyfikującego przebieg leczenia w przypadku RZS. Zauważyłem, że obecnie stosuje się u Nas jedynie MTX - Metotreksat. Ma ktoś z Was, kochani, jakieś doświadczenia z leczenia RZS właśnie solami złota? Głównie interesuje mnie głównie porównanie skuteczności soli złota vs. MTX. Mogą być relacje np. z leczenia Waszych bliskich, oczywiście najlepiej Was samych, jednak każda informacja będzie dla mnie "na wagę złota" :)
Newsy
Pozostałości nielegalnej destylarni whisky w szkockim Highlands

Dobrze, że wcześniej nie znalazła tego skarbówka, bo zniszczyłaby ten piękny kawałek historii. Na szczęście przetrwał i dostarczył silnego dowodu, że kamienna struktura w Ben Lawers National Nature Reserve służyła do nielegalnej produkcji whisky.

Marihuana po reklasyfikacji: wciąż daleka droga do federalnej legalizacji w USA

Administracja Donald Trump ogłosiła wykreślenie marihuany z najbardziej restrykcyjnej kategorii federalnych substancji kontrolowanych. To ważna decyzja dla branży i inwestorów. Nie oznacza jednak, że Stany Zjednoczone zalegalizowały marihuanę rekreacyjną na poziomie federalnym. Do tego droga pozostaje długa i politycznie trudna. Po reklasyfikacji, zgodnie z zasadą „kupuj plotki, sprzedawaj fakty”, akcje firm z branży najpierw silnie wzrosły, a potem mocno spadły.

Magiczne grzyby w walce z uzależnieniem od nikotyny - przełom czy obiecujący eksperyment?

Nowe badania sugerują, że psylocybina - substancja psychoaktywna zawarta w tzw. "magicznych grzybach" - w połączeniu z psychoterapią może znacząco zwiększyć skuteczność rzucania palenia. Choć wyniki są obiecujące, naukowcy podkreślają potrzebę dalszych badań.