Produkty medyczno-farmaceutyczne opatrzone nazwami generycznymi.
  • 192 / 20 / 0
Witam serdecznie, z tego, co zauważyłem, na rodzimym rynku nie mamy ŻADNYCH zarejestrowanych preparatów opartych na solach złota. Chodzi mi o ich zastosowanie jako leku modyfikującego przebieg leczenia w przypadku RZS. Zauważyłem, że obecnie stosuje się u Nas jedynie MTX - Metotreksat. Ma ktoś z Was, kochani, jakieś doświadczenia z leczenia RZS właśnie solami złota? Głównie interesuje mnie głównie porównanie skuteczności soli złota vs. MTX. Mogą być relacje np. z leczenia Waszych bliskich, oczywiście najlepiej Was samych, jednak każda informacja będzie dla mnie "na wagę złota" :)
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Marihuana a metabolizm. Naukowcy odkryli zaskakujący wpływ konopi na organizm

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że związki zawarte w konopiach mogą wpływać na wagę i metabolizm w sposób bardziej złożony, niż dotąd przypuszczano. Eksperymenty na myszach sugerują, że za potencjalne korzyści metaboliczne mogą odpowiadać nie tylko THC, ale również inne substancje obecne w marihuanie.

Są narkotyki, których zażycie prowadzi do przestępstwa częściej, niż innych. Wyniki badania

Nowe badanie opublikowane w „Journal of Psychopharmacology” pokazuje wpływ substancji psychoaktywnych na zachowania przestępcze. Okazuje się, że zażywanie niektórych środków wiąże się z niższym ryzykiem zatrzymań, zaś inne wykazują silne związki z różnymi kategoriami przestępstw.

Pozostałości nielegalnej destylarni whisky w szkockim Highlands

Dobrze, że wcześniej nie znalazła tego skarbówka, bo zniszczyłaby ten piękny kawałek historii. Na szczęście przetrwał i dostarczył silnego dowodu, że kamienna struktura w Ben Lawers National Nature Reserve służyła do nielegalnej produkcji whisky.