Organiczne substancje psychoaktywne, oddziałujące na receptory serotoninowe w mózgu.
Więcej informacji: Tryptaminy w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 5299 / 103 / 0
1.Co to są tryptaminy
Spoiler:
2.Czy tryptaminy są bezpieczne
Spoiler:
3.Szkodliwość tryptamin
Spoiler:
4.Czy tryptaminy mogą uzależniać
Spoiler:
5.Dawkowania i sposób przyjmowania

Dawkowanie znajduje się w How-To w dziale tryptaminy.

6.Osłabianie działania tryptamin
Spoiler:
7.Jest mi słabo – co robić?
Spoiler:
8.Przerywanie działania tryptamin
Spoiler:
9.Co robić podczas działania tryptamin (jak podróżować)
Spoiler:
10.Czym jest tolerancja?
Spoiler:
11.Czym jest tolerancja krzyżowa i z jakimi związkami występuje
Spoiler:
12.Czy tryptaminy można łączyć ze sobą
Spoiler:
13.Łączenie tryptamin z marihuaną lub alkoholem
Spoiler:

14.Tryptaminy a DXM
Spoiler:
15. Tryptaminy o opiaty/opiody
Spoiler:
16.Tryptaminy a inhibitory monoaminooksydazy
Spoiler:
17.Tryptaminy a antydepresanty
Spoiler:
18.Wzmacnianie działania tryptamin
Spoiler:
19.Tryptaminy a sprawność psychomotoryczna
Spoiler:
20.Gdzie poza laboratorium można spotkać tryptaminy
Spoiler:
Legalność tryptamin w Polsce
//w opracowaniu
Spokój jest najwyższym szczęściem :*) Czanga tak bardzo
  • 84 / 1 / 0
Glanc pomada
Ja bym dodał linki do niektórych tematów i zmienił punkt 17, może wprowadzać w błąd - nie chodzi przecież o interakcje a podatność na krzywe fazy. No i wspomniał też w tym punkcie o iMAO, żeby nie było że kogoś wystrzeliło (a nie doczytał paragrafu wyżej na ten przykład).
  • 5299 / 103 / 0
Wszelkie sugestie mile widziane na monitorze telewizora. Jak będzie trochę miligramów czasu wstawię poprawioną, wzbogaconą wersję i dopiero wtedy poproszę o podklejenie.

Zachęcam do wklepywania pytań, które chcielibyście dodać do FAQ.

ie żebym sie usprawiedliwiał, pisałem pod wpływem przypływu neuroprzekaźników ;p
  • 1358 / 23 / 0
Warto byłoby dodać, że jeżeli osoba na kuracji SSRI zdecyduje się na zażycie tryptamin mogą one działać o wiele słabiej, szczególnie wizualnie. Takie doświadczenia miałem z paroksetyną i fluoksetyną, natomiast przy SNRI(wenlafaksyna) nie odczułem słabszego działania 4-HO-MET'a, na innych forach też często ten antydepresant nie powodował mniej intensywnej podróży.
http://www.lastfm.pl/user/Everett92
  • 1513 / 25 / 0
Przyczepiłem już teraz by zwrócić uwagę - jak coś to się podmieni ale już jest świetnie :)
mr_b∩ʁbꞁө
  • 5299 / 103 / 0
Everest8852 npm@ uważam osobistycznie, że jeśli ktoś leczy się antydepresantami TO NIE POWINIEN ĆPAĆ. Albo kuracja, albo libacja. Acz ok - wezmę do serca przy poprawce. Dzięki za uwagę, każda się dla mnie liczy :)
  • 766 / 133 / 6
W tej materii dodaj też długofalowe działanie agonistów/antagonistów tych typów receptorów przy których grzybią... grzebią znaczy się, tryptaminy, czyli 5HT1a, 5HT2a/b/c, w mniejszym stopniu np. 5HT4. Chodzi mi głównie o rozmaite leki antypsychotyczne oraz neuroleptyki i ich znaczenie w zmianie czułości i gęstości receptorów serotoninowych.
Harm reduction i rozsądek sposobami na to, drogi użytkowniku substancji psychoaktywnych, byś cieszył się pełnią efektów swych specyfików przez całe życie.

ZERO TOLERANCJI DLA TOLERANCJI!
  • 141 / 33 / 0
[ external image ]

Clinical toxicology of newer recreational drugs, Clin Toxicol, 2011
  • 858 / 50 / 0
Przeczytałem cały temat, przeczytałem też FAQ, HOWTO i resztę. Nie znalazłem odpowiedzi na pytanie: jaka jest data ważności tryptamin przechowywanych w szczelnie zamkniętym woreczku strunowym w miejscu suchym, bez światła itd itd?
Mam homet, który ma 8-9 miesięcy, był idealnie biały a teraz zaczyna się robić beżowy. Do kiedy wypadałoby go zjeść?
  • 1889 / 72 / 3
Nie wiem dokładnie ile, ale tryptaminy w ciemnym, suchym miejscu wytrzymują kilka miesięcy. U mnie wytrzymały w rr wodnym 5 miesięcy.
Jeśli możesz przekazać jedną wiadomość ludziom zażywającym narkotyki, powiedz im żeby brali mniejsze dawki.
Muszą zapamiętać słowa starego narkomana - zawsze możesz wziąć więcej, ale nigdy mniej.

~Michael Linnel
Odpisuję tylko na GG i e-mail.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Wielkie wieści dla inwestorów w konopie! Czy legalizacja w USA jest nieuchronna?

W szybko rozwijającym się świecie konopi liderzy przemysłu kanadyjskiego odczuwają ból niespełnionych oczekiwań. Cztery lata po tym, jak Kanada przyjęła legalizację rekreacyjnej marihuany, firmy takie jak Tilray Brands zmieniają strategie w obliczu zmieniających się fortun.

Brazylijskie służby znalazły narkotyki na polskim statku. Ponad 100 kg kokainy

Brazylijska marynarka wojenna ujawniła na polskim statku "Polsteam Łebsko" 134 kilogramy kokainy. Narkotyki miały zostać przetransportowane do Maroka. Wiadomo, co dalej z polskim masowcem

Elton John zdecydowanie przeciwny legalności marihuany

Ikona Roku 2024 według magazynu „Time”, Elton John, nie ma wątpliwości co do tego, jakie jest jego zdanie na temat legalności marihuany w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Gwiazdor estrady, który w swej burzliwej przeszłości ma bogaty rozdział narkotykowy, jest temu całkowicie przeciwny.