Dyskusja na temat różnych odmian maku i ich działaniu psychoaktywnym.
Więcej informacji: Mak lekarski w Narkopedii [H]yperreala
  • 343 / 6 / 0
Mam dwa zagadnienia dotyczące opium i chyba warto poznać odpowiedzi, jednak nie wiem czy ten dział jest odpowiedni?
.
1. Świeże surowe opium, które zbiera się z zielonych makówek, to jest całkiem czymś innym, niż wysuszone twarde bryły opium. Z tego co wiem, w czasie suszenia działają enzymy, które np. przemieniają kodeine w... morfine. Po zjedzeniu wyraźnie wyczuwa się różnice w działaniu świeżego opium od opium twardego i te różnice są naprawdę kolosalne.
Czy ktoś spotkał się w literaturze z opisem, jakie reakcje biochemiczne zachodzą w czasie suszenia opium? Oczywiście, nie chodzi mi o samo wyparowanie wody!
.
2. Osobnym zagadnieniem jest fermentacja opium. W wielu muzeach zachowały się specjalne naczynia do fermentacji opium. opium poddaje się długiemu procesowi fermentacji, by potem można go było palić. Słynne palarnie opium były w dawnej Angli. Jakie procesy zachodzą w czasie fermentacji? Zwykłe opium kompletnie nie nadaje się do palenia, więc jakieś zmiany muszą zachodzić w czasie fermentacji.
Uwaga! Użytkownik Motor niczyj jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
Newsy
Badanie naukowe, które porządkuje temat kiełkowania konopi

Wolne Konopie: "Od lat powtarzamy jedno, że wiedza jest lepsza niż strach, a odpowiedzialność lepsza niż czarny rynek. Nasze hasła „Zmień dilera na farmera” i „Nie kupuj jej, tylko siej” nigdy nie były zwykłą prowokacją. Chodziło nam o zmianę myślenia i w wielu przypadkach ta zmiana naprawdę się dokonała. Uważamy, że jeśli ktoś interesuje się konopiami, powinien robić to świadomie, rozumiejąc podstawową biologię rośliny, procesy jej wzrostu i mechanizmy funkcjonowania, zamiast opierać się na mitach czy czarnorynkowych schematach."

Marihuana wpływa na chorych odwrotnie niż na zdrowych. Jest nadzieja na nową terapię?

Używanie konopi indyjskich wiąże się z łagodniejszymi objawami choroby afektywnej dwubiegunowej (ChAD) – wynika z badań opublikowanych na łamach „Translational Psychiatry”. Okazuje się, że na osoby z ChAD konopie mogą wpływać odwrotnie niż na osoby zdrowe. Autorzy badań przestrzegają jednak przed wyciąganiem zbyt daleko idących wniosków (czyli na przykład przez zalecaniem chorym stosowania konopi). Mimo to w ich ocenie uzyskane wyniki powinny stanowić przyczynek do dalszych, zakrojonych na szerszą skalę, analiz.

Liczba recept na medyczną marihuanę znów rośnie. Rzecznik Praw Pacjenta reaguje

Ponownie wzrosła liczba recept wystawianych na opioidy i marihuanę medyczną. Wcześniejszy spadek był efektem zmiany prawa mającego uniemożliwić wystawianie recept na wspomniane substancje w drodze teleporady. O sprawie pisze Rynek Zdrowia.