ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Witam wszystkich czytelników.
Czy ktoś z hyper-maniaków próbował już w swoich grow roomach używać lamp ledowych???
http://www.efl-polaris.com/oferta/zarowki-sodowe.html
bo zastanawia mnie czy lampy led spełniają oczekiwania użytkowników?
pozdrawiam
  • 4 / / 0
Dla mnie to mniej ciepła przedostanie sie do krzakw, hps grzeją - jesli źle mówie niech mnie poprawią..
pozdrawiam
  • 422 / 1 / 0
jpwojtas pisze:
Witam wszystkich czytelników.
Czy ktoś z hyper-maniaków próbował już w swoich grow roomach używać lamp ledowych???
http://www.efl-polaris.com/oferta/zarowki-sodowe.html
bo zastanawia mnie czy lampy led spełniają oczekiwania użytkowników?
pozdrawiam
jak się nie pogniewasz to zacznę odpowiadać od końca:
sprawa wygląda tak, że właściwe lampy led, przeznaczone do uprawy roślin, spełniają oczekiwania, sam ich na oczy nie widziałem bo po prostu są cholernie drogie i nawet jak się ktoś nad nimi zastanawiał to i tak zawsze kończył na HPS, MH albo CFL(zwykłe kompaktówki)

teraz będzie trochę teorii, widzisz - do fotosyntezy roślina potrzebuje określonych odcieni światła - dokładnie: dość konkretnego niebieskiego i czerwonego...albo to było 410 i 620 albo 420 i 610 nm długości fali, cała reszta swiatła jest dla roślin nieważna
zwykła żarówka - (z przed epoki ekołajdactwa - teraz się to chyba ogrzewacz nazywa) nie ma odpowiednich długości i dlatego nie dało by się pod nią hodować

podobnie sprawa się ma z tymi Twoimi ledami - producent napisał "Wersje z gwintem E40 mogą znaleźć szerokie zastosowanie w aplikacjach zewnętrznych i wewnętrznych budynków" - przede wszystkim, czy czai się tam gdzieś słowo ROŚLINY? Strzelam, że jak nie musieli sobie zawracać dupy dostosowywaniem się do roślin - to tego nie zrobili, jakby zrobili to by było warto wspomnieć w opisie, a nuż ktoś je kupi właśnie z tego powodu.

tutaj masz np lampy dedykowane do hodowli roślin http://www.hydrogrowled.com/#
zwróć proszę uwagę, że cena nie zaczyna się od 12-stu tylko 200 ...oraz nie złotych, tylko dolarów

ps: nie dalem tych cen tylko po to, żeby Cię zniechęcić, po prostu - tyle to kosztuje;
ktoś kiedyś robił nawet małe hyperrealowe śledztwo "w poszukiwaniu tanich chińskich led-ów", ale konkluzja była taka, że kontrola jakości nie obejmuje w pełni czy te ich led-y działają...właściwy kolor przy tym to betka i trzeciorzędna sprawa
Dragon231 pisze:
Dla mnie to mniej ciepła przedostanie sie do krzakw, hps grzeją - jesli źle mówie niech mnie poprawią..
pozdrawiam
mówisz dobrze i się zgadza, tyle że wadą LED jest płytka penetracja (światło nie sięga daleko - do 15 albo 20 cm chyba,
tak więc całe pytanie jest o to, czy lepiej się pierdolić z instalacją dookoła roślin żeby je z lekka obudować lampami LED, czy czas ten poświęcić na zrobienie tak zwanej cooltube do hps

parę lat temu sam za tymi lampami patrzałem i zestaw który by mnie interesował - 4 duże czerwone lampy, 5 albo 6 niebieskich oraz statywy do tego kosztowały chyba 1 100 dolarów - nie kłopotałem się już sprawdzaniem ile by wyniosła wysyłka i cło
  • 1 / / 0
Czy może mi ktoś pomóc? Posiadam lampę led z dwoma regulatorami. Jeden do regulacji natężenia światłą niebieskiego, drugi do światła czerwonego.
Teraz chciałbym się dowiedzieć w której fazie wzrostu rośliny które światło, czym może oba na raz? Czy potrzebne jest jeszcze jakieś źródło światła do hodowli przy lampach LED?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • 422 / 1 / 0
PatricoWroc pisze:
Czy może mi ktoś pomóc? Posiadam lampę led z dwoma regulatorami. Jeden do regulacji natężenia światłą niebieskiego, drugi do światła czerwonego.
Teraz chciałbym się dowiedzieć w której fazie wzrostu rośliny które światło, czym może oba na raz? Czy potrzebne jest jeszcze jakieś źródło światła do hodowli przy lampach LED?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
bosh... temat był wałkowany w koło ale spoko :)

ogólnie to na wstępie zakładam że jest to lampa do uprawy - nie napisałeś tego, jak ma regulacje czerwonego i niebieskiego to nic innego nie przychodzi mi do głowy (może fotografia artystyczna) - jak nie jest do uprawy to odpuść :)

zasadniczo zawsze roślina potrzebuje obydwu kolorów przez cały okres - nie jest to na zasadzie albo-albo - po prostu w czasie wzrostu (fachowo- faza wegetatywna) lubi mieć więcej niebieskiego niż średnia, na czas kwitnienia dobrze jej zrobi bardzo dużo czerwonego

co do proporcji.... przy LED-ach będzie to czerwony do niebieskiego waha się od 5:1 do 10:1 zależnie od rośliny i etapu na którym jest
wynikają one właśnie z tego, że w różnych fazach potrzebne są inne,
ogólnie tutaj masz wykres z długościami fali, widać wyraźnie gdzie jest większa absorpcja (niebieska kreska z wyraźnie oznaczonymi peak-ami) widać z tego wyraźnie czego jest przewaga [ external image ]

jeśli zależy ci na tym, abym powiedział jak ustawić gałki na urządzeniu - na to nie licz; cholera wie na jakie wartości jest skalibrowany tam potencjometr na każdy kolor (jak się nie znasz na elektronice to "te gałki którymi się kręci" ...czy czym tam się to ustala)
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Nocna prohibicja godzi w wolność? „Nic tak nie zabiera jak alkohol i narkotyki”

Przeciwnicy nocnej prohibicji argumentują, że tego typu zakazy godzą w wolność człowieka. - Nic tak nie zabiera wolności jak alkohol i narkotyki - zauważyła w rozmowie z PAP psychoterapeutka uzależnień Anna Biskot.

Rozbita grupa pseudokibiców zajmująca się przemytem narkotyków

Ponad 2,5 tony narkotyków mogło trafić na polski rynek dzięki działalności zorganizowanej grupy przestępczej wywodzącej się ze środowiska stołecznych pseudokibiców. Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji i Komendy Stołecznej Policji pod nadzorem Prokuratury Krajowej skutecznie uderzyli w struktury przestępcze, zatrzymując jej kluczowych członków.

Niemcy. Rośnie konsumpcja marihuany wśród dorosłych

Konsumpcja marihuany w Niemczech wśród młodych dorosłych znacznie wzrosła, za to nastolatkowie rzadziej po nią sięgają.