ODPOWIEDZ
  • 260 / 4 / 0
Nie znalazłem żadnego wątku o tym, a podobno to bardzo fajny lek ;] , czy ktoś z was próbował i do czego mógłby to porównać?
Jak jest z dawkowaniem, załóżmy że klepie mnie średnio 60mg majki IV to ile tego wziąć? Opłaca się brać tabletki 5mg normalnie, czy lepiej przerobić na IV?
Wikipedia mówi :
"The main advantage of this drug is that it has a fast onset of action when taken orally, and has a high bioavailability which means that oral dosing produces almost as much effect as injection.
Approximately three times more potent than morphine but shorter acting." Czyli 15-20mg na pierwszy raz doustnie byłoby git?
Uwaga! Użytkownik mnnm nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1718 / 9 / 0
Niekoniecznie, dawkowanie jest 3x mniejsze niż morfiny (tak jak z fentanylem i herą np. a dzialanie calkiem inne), ale efekty mogą być dużo słabsze lub mocniejsze do adekwatnej ilości majki.
Ostatnio zmieniony 12 października 2010 przez forest, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 1406 / 137 / 0
brałem tego bardzo dużo swego czasu. jego działanie to fentanyl i petydyna w jednym. obecnie wycofany w większości państw, bo powodował dosć silne uszkodzenie serca. sam z reszta mam po nim spadek w postaci niewydolności krążenia. jest zajebisscie euforyczny, przy tym daje lekkiego speeda, nie ma specjalnie zaznazonego wejścia jak większość syntetyków, ale daje niesamowite ciepło takie wewnętrzne i otacza człowieka spokojem. całkiem wyluzowuje, odsuwa rzeczywistośc( trzeba sie nieźle nawalić, by uzyskać ten efekt)
ogólnie nawet ja, co kocham fenta, jakbym miał do wyboru pomiedzy fenta a palfium, wybrałbym to drugie. z całym szacunkiem i moją miłością dla fnt :)
  • 260 / 4 / 0
Nie spodziewałem się że to aż takie fajne ;], chuj niech sobie tymczasowo poleży w kącie jak jakaś nieotwierana bombonierka z niemiec na specjalną okazję :*)
Uwaga! Użytkownik mnnm nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 50 / 1 / 0
Witam.
Ostatnio czytam sobie piękne dzieło Paula Janssena Synthetic Analgesics Part 1 gdzie opisane jest wiele z cudów tego niezwykłego wynalazcy opioidów. Czytam sobie o R-875 czyli właśnie dextromoramidzie, a tam sterdzenie iż:
(3) Tolerance to the analgesic effect of R 875 in man and in rats develops
very slowly or not at all.
(4) In man, constipation or antidiuretic effects during prolonged R 875-
treatment have not been observed.
Czy można to rozumieć jako opioid idealny, nie wyrabiający tolerancji i względem którego tolerancja krzyżowa z np. morfiną i fentanylem, nie istnieje? Nie powoduje zaparć oraz trudności w oddawaniu moczu :D?
Słyszałem, że przy podaniu tego leku dosyć gwałtownie spada ciśnienie, co może negatywnie wpływać na serducho. Czyżby jedyna wada, nie licząc oczywiście postępującego uzależnienia psychicznego które jest nierozłączne z przyjmowaniem takiego euforycznego opioidu?
Pozdrawiam!
  • 1406 / 137 / 0
nie wywołuje tolerancji(jej szybkiego wzrostu) ale tylko przy podaniu p.o. przy iv tolerka rośnie ale dużo wolniej niz po innych. on jest z tej samej grupy co metdon, wiec tu w budowie chemicznej mamy zawarta te ceche b.powolnego wzrostu tolerancji. niestety uszkadza przy długotrwałym stosowaniu mięsień sercowy. dochodzi do nagłych zgonów wkutek zatrzymania akcji serca(uszkadza układ bodźcotwórczo-przewodzący mieśnia sercowego-zaburzenia rytmu, aż do zatrzymania pracy serca włącznie) to było podstawą do wycofania z lecznictwa, przynajmniej w kilku krajach. obecnie b.rzadko stosowany i dopuszczony do użytku tylko bodajże w 2 czy 3 krajach. co do własciwości "rekreacyjnych"- :) :) :) mniam naprawde baaardzo miło wspominam. ostatnio udało mi sie zdobyć opakowanie tabsów. nic dodać nic ując. powiem tak, że ja nie użyłbym słowa euforia na opio, bo to raczej z typową euforią nic nie ma wspólnego, ale jeśli to słowo miało by być użyte, to palfium w skali 1-10 ma 9. reszta wrażen w poście który wcześniej napisałem
Ostatnio zmieniony 01 września 2012 przez oxan, łącznie zmieniany 2 razy.
  • 1241 / 8 / 0
Tolerancja w odniesieniu do wlasciwosci przeciwbolowych a nie rozrywkowych;) wzrasta bardzo powoli lub wcale.
ODPOWIEDZ
Newsy
Francja: Minister: narkotyki są przyczyną 20 proc. wypadków śmiertelnych na drogach

Minister transportu Francji Philippe Tabarot powiedział w piątek, że narkotyki są przyczyną 20 proc. wypadków śmiertelnych na drogach w tym kraju. Dzień wcześniej w wypadku autobusu szkolnego zginęła 15-latka, a wstępne badanie kierowcy na obecność narkotyków dało wynik dodatni.

Szwajcaria myśli nad legalizacją marihuany. Będzie referendum?

Szwajcarski parlament przygotowuje się do kolejnej debaty na temat legalizacji marihuany. Komisja Rady Narodowej ma wkrótce pochylić się nad zniesieniem prohibicji dotyczącej konopi indyjskich. Choć pomysł spotyka się z szerokim poparciem, obejmującym nawet polityczne centrum, ostateczne decyzje mogą należeć do obywateli – możliwe jest referendum w tej sprawie.

Rewolucja w leczeniu bólu po 20 latach. FDA zatwierdza przełomowy lek

Suzetrygina to pierwszy od ponad 20 lat nowy lek przeciwbólowy, który nie jest opioidem i nie powoduje uzależnienia. To przełom w leczeniu ostrego bólu, dający pacjentom bezpieczniejszą alternatywę w obliczu trwającego kryzysu opioidowego.