Chloroprotyksen, chlorprotiksen (łac. chlorprothixenum) – organiczny związek chemiczny, neuroleptyk z grupy pochodnych tioksantenu, wprowadzony do lecznictwa w roku 1959 pod nazwą handlową Truxal przez duńską firmę H. Lundbeck. Wykazuje silne działanie uspokajające, słabe przeciwpsychotyczne, słabe przeciwautystyczne i bardzo słabe przeciwdepresyjne. Związek znalazł zastosowanie w leczeniu urojeń z pobudzeniem psychomotorycznym i obniżeniem nastroju, a również w leczeniu niektórych zespołów depresyjnych, zwłaszcza przebiegających z nasilonymi stanami lękowymi i niepokojem oraz w stanach psychotycznych, w tym psychozach alkoholowych i starczych. Pod względem budowy chemicznej związek podobny do chloropromazyny
No i stało się - psychiatra przepisał mi Chlorprothixen (neuroleptyk o działaniu sedatywnym) na bezsenność, niepokój i stany lękowe. Biorę na razie niewielkie dawki bo 30-45mg w ciągu dnia i 45-60mg na noc. Do tego 20mg fluoksetyny rano. Działanie chlorprothixenu mi się podoba - odchodzą wszystkie myśli, jest się obojętnym na wszystko, nie mam tej cholernej gonitwy myśli i dobrze sypiam :) To był strzał w dziesiątkę :)
Dodano strukturę + Wiki link - 909
Są przyjemniejsze leki :rolleyes:
Najlepiej będzie jak wypijesz kilka kaw, a położysz sie jutro :)
A na mieszaniu psychotropów się nie znam.
Jeśli ja bym MUSIAŁ to jeszcze raz zjeść to zmieszał bym to z jakimś słabym opioidem (np. tramadol w dawce 300mg), aby zaćmić to całe psychiczne zamulenie :scared:
A jak rano musisz wstać i być zwarta i gotowa to kreska albo dwie i paszła ;)
Marihuana a rak głowy i szyi: Czy używanie marihuany może zwiększać szanse na raka?
Problem z fentanylem nas nie ominie i sami sobie z nim nie poradzimy…
"Nalokson ratuje życie uzależnionych od opioidów. Zwiększmy dostępność jak najszybciej" [WYWIAD]
Wielkie wieści dla inwestorów w konopie! Czy legalizacja w USA jest nieuchronna?
W szybko rozwijającym się świecie konopi liderzy przemysłu kanadyjskiego odczuwają ból niespełnionych oczekiwań. Cztery lata po tym, jak Kanada przyjęła legalizację rekreacyjnej marihuany, firmy takie jak Tilray Brands zmieniają strategie w obliczu zmieniających się fortun.
Powstanie pierwszy w UK punkt bezpiecznego zażywania narkotyków
W ciągu najbliższego miesiąca w szkockim Glasgow zostanie otwarta pierwsza w UK oficjalna placówka umożliwiająca zażywanie nielegalnych narkotyków. Eksperci i działacze mają nadzieję, że przyniesie to znaczące zmiany w polityce narkotykowej - poinformował 'The Guardian'.
Brazylijskie służby znalazły narkotyki na polskim statku. Ponad 100 kg kokainy
Brazylijska marynarka wojenna ujawniła na polskim statku "Polsteam Łebsko" 134 kilogramy kokainy. Narkotyki miały zostać przetransportowane do Maroka. Wiadomo, co dalej z polskim masowcem