Sprzedawane jako "materiał kolekcjonerski", oficjalnie "nie do spożycia", a w praktyce modny specyfik, który w działaniu przypomina amfetaminę... O czym mowa? O - do tej pory - wyjętych spod prawa "dopalaczach", które kupić można dziś bez żadnych przeszkód. To ma się zmienić, bo SLD przygotowało już projekt ustawy w tej sprawie. Czy może liczyć on na sejmową większość?
Do projektu, który jest już w Sejmie, dotarła TVN24. Jego najważniejszym zapisem jest punkt, w którym stwierdza się, że "specyfiki zbliżone do amfetaminy mają być wpisane na listę narkotyków". Tymczasem "dopalacze" działają bardzo podobnie, bo mają w sobie składnik BZP. Według naukowców ma on ok. 10 proc. mocy tego narkotyku.
Jakie inne zapisy mają się znaleźć w projekcie autorstwa Sojuszu? Między innymi zakaz sprzedaży osobom nieletnim, uznanie wszystkich dopalaczy za używki, wprowadzenie zakazu reklamy, sprzedaży przez internet (o to najpopularniejsza forma) i w pobliżu szkół. Jeżeli to by nie pomogło, w projekcie jest jeszcze jeden zapis, który zasadniczo wpłynie (i pewnie zniechęci klientów) na jego cenę. Autorzy ustawy chcą, aby "dopalacze" zostały obłożone podatkiem akcyzowym, podobnie jak alkohole i wyroby tytoniowe.
Funshop z "legalną alternatywą"
Łódź walczy z dopalaczami
Działa niespełna miesiąc, a już ma kłopoty. Pierwszy w Polsce sklep z tzw.... czytaj więcej »
Pierwszy tzw. funshop z "dopalaczami" otworzyła w Łodzi pod koniec sierpnia tego roku międzynarodowa firma, która ma siedzibę w angielskim Manchesterze. Od dwóch lat prowadzi ona w Polsce sklep internetowy. Do końca przyszłego roku zamierza utworzyć 100 sklepów w całym kraju. Przedstawiciele importera używek tej firmy przekonują, że "dopalacze" są "legalną alternatywą dla niebezpiecznych substancji narkotycznych".
Do "dopalaczy" zalicza się m.in. napoje energetyczne, które powodują poprawę nastroju i poczucie większej wydolności fizycznej i psychicznej. Są one popularne nie tylko wśród bywalców klubów i dyskotek. Według lekarzy niektóre z tych substancji działają jednak podobnie do narkotyków i mogą być niebezpieczne dla zdrowia.
http://www.tvn24.pl/-1,1576425,0,1,posl ... omosc.html
Po co ta ustawa? Na pewno nie broni interesu mojego czy Twojego tylko ich interesu. Na rynku pojawia się legalny substytut, który może zagroźić zejściu brudnej amfetaminy, czy tych niby pixów. Dużo ludiz woli wybrać cos z sopalaczy niż z ulicy. Mafia na tym traci, niechce im się poprawić jakości dragów na rynku to przepchnie sie ustawę. Rodzice będa zadowoleni, że odetnaswoim dzieciom dostęp do dragów, a właściwie do dragów dobrej jakości ale nei zachamuje to na pewno spozycia amfetaminy. Pisząc lepszej jakości nie mam na myśli lepszych w działaniu.
Ja bym raczje proponował wszystko zalegalizować. Jak by zdelegalizowali tyton to dopiero zrobiło by się. Czarny rynek zbijał by kokosy, jakość była by z dupy, a liczba uzależnionych powiększała by się z roku na ok. zgadzam się, że głupotą jest akceptowanie z jednej strony tytoniu i alkoholu a z drugiej potępianei marii. Taka ludzka mentalność. Jak telewizor nie powie, ze cos jest dobre to ludize nei uwierza.
hehe, a pomyśleć, że ci sami sldowcy tak niedawno chcieli zalegalizować kwasa i marichuane, dobre ]
Inne czasy byly, wybory ; )
Swoja droga, koledzy i kolezanki z PZPR chyba ostanio przespali troche czasu, albo internet im odcieto - nawet dziecko wie, ze BZP wycofuja w dopalaczach sami : )
hehe przekaz podprogo\wy
hitori pisze: hehe a ja przeczytalem tytul watku jako LSD sie bierze za dopalacze
hehe przekaz podprogo\wy
SLD to żenada, perwsi do odstrzelenia, gdzie jest Meinhof, kurwa?
No, Miller przynajmniej znał się na pięknych helikopterach i szybkich kobietach. I chyba winie.
Piszcie kiedykolwiek
Wszystko co napisałem na tym forum to prawda; opisywane sytuacje miały miejsce..
WildMonkey pisze: społeczeństwo oswoi się z mocniejszymi środkami niż kawa
Z tego co wiem to właśnie sprzedają od 18 lat, więc nie rozumiem o co boruta. Mnie zawsze pytali o dowód.
A tak ode mnie : jak na mnie to mogą to bzp wyjebać, największe gówno jakie w tych dopalaczach jest.
Po dzisiejszym robię przerwę
Efekty terapii wspomaganej psychodelikami są zachwycające
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Logika Valium, a nie LSD: narkotyki, artyści, mieszczaństwo i codzienność do znieczulenia [WYWIAD]
Larwy ostryg bardziej "zestresowane". Wszystko przez narkotyki
Pod wpływem pochodzących ze ścieków narkotyków larwy ostryg poruszają się powoli i są zestresowane — wskazują najnowsze badania naukowe, na które powołuje się Polska Agencja Prasowa.
Kanada zebrała ponad 5,4 miliarda dolarów z podatków od sprzedaży legalnej marihuany
Od momentu legalizacji marihuany minęło siedem lat. Kanada podsumowuje zyski. Kwoty robią wrażenie, ale szczegółowe dane pokazują, że nie wszystko poszło zgodnie z planem. Rząd federalny zarobił mniej, niż zakładał. Z kolei wydatki na edukację okazały się znacznie niższe od obiecanych.
Europa zasypana kokainą. Rekordowy przemyt i miliardowe zyski narkotykowych karteli
Unia Europejska stała się światowym centrum przemytu i konsumpcji kokainy, a rekordowe konfiskaty nie są w stanie zatrzymać fali białego proszku zalewającej kontynent. Jak alarmuje hiszpański dziennik „El Pais”, powołując się na dane światowych i unijnych agencji antynarkotykowych, nigdy wcześniej na świecie nie produkowano ani nie konsumowano tak dużej ilości tego narkotyku. Rynek jest wart miliardy euro, a na granicach UE działa ponad 440 potężnych organizacji przestępczych.