uprawa w warunkach domowych przy użyciu sztucznego oświetlenia
ODPOWIEDZ
  • 18 / 1 / 0
Mam pytanie czy do gandzi dobre bedzie oswietlenie swietlowkami-żarówkami energooszczednymi 20W ("czyli 100W" - jest napisane ze rowna sie 100W) i czy moze byc np. jedna na rosline, a jesli nie to ile trzeba? Czy moge je stosowac przez caly czas czy tylko w fazie wzrostu wegetatywnego?
Uwaga! Użytkownik Indyk nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 225 / 9 / 0
100W czyli 5 świetlówek 20W- to takie rozwiązanie, ale nie do końca skuteczne. Możesz zobaczyć mój "box na jedną roślinkę"- tam właśnie umieściłem 5 świetlówek. Box w tym momencie znajduje sie u znajomego i ja osobiście w nim nie uprawiam.

Co do tego- możesz stosować przez cały czas, ale musisz wiedzieć o tym, że nie będzie to zbyt optymalne rozwiązanie. Zawsze coś wyciągniesz z krzaka..

Pozdrawiam!
Uwaga! Użytkownik Sweet Bulldog nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 18 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Indyk »
Dzięki za odpowiedz. Na początek zdecydowalem się zakupić 3 swietlowki 21W = 100W (1200 Lumen). Przy okazji: do wyboru mialem tez 18W = 90W i bylo tam napisane, ze swietlowka ta ma 385 Lumenow. Czyli oznacza to, ze swietlowka o okreslonej mocy moze miec rozna ilosc lumenow, pytanie brzmi: na co nalezy zwracac uwagę? Dodam, ze ta świetlówka gorsza kosztowała 3,99 i była najtansza w calym sklepie.

I jeszcze moje pytanie o połączenie tych świetlówek kablem: (chodzi o to czy świetlówki te mogę połaczyć tak jak lampki na choince czy każdą z osobna?)
Uwaga! Użytkownik Indyk nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 9 / / 0
Nieprzeczytany post autor: solarr »
Rozwiazanie nr 1 jest do dupy .Zgaśnie jedna -zgasną wszystkie.A wtedy planty sie raczej nie ucieszą.
Po przesłuchaniu świadków ,powstało pytanie:
-Kto to wszystko spali?
  • 218 / / 0
Nieprzeczytany post autor: kruczy »
kup osrama lub philipsa,25 i 23 W maja po 1500 lm.
  • 445 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Pan Jah »
zgadzam sie z solar'em, piewsze jest totalnie do bani. Raz ze to połączenie szeregowe, potrzebował byś w gniazdku
(jedna swietlowka to 220V) coś 660V! no a dwa, jesli jedna sie spali to lecą wszystkie

Drugie połączenie też ssie... strasznie dużo kabelków i babrania sie z "siłowym wcisnieciem kabelka do dziurki"
Ci co robili takie polaczenia wiedza co mam na mysli ;)

Poszukaj gdzieś moich wątków, tam opisywałem dokładnie jak zrobić eleganckie połączenie na tzw. kosteczki:)
I nie będzie lipy ze jak zgasnie jedna swietlowka to zgasną wszystkie
Ostatnio zmieniony 26 sierpnia 2006 przez Pan Jah, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 36 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mariu$ »
Raz ze to połączenie szeregowe, potrzebował byś w gniazdku

(jedna swietlowka to 220V) coś 660V!
Jakie 660V?? 8-(
W gniazdku masz 220V
Uwaga! Użytkownik Mariu$ nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 13 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Uki »
Pan_Jah_from_Brazylija ma rację, przy podłączeniu szeregowym trzech świetlówek, do ich prawidłowej pracy potrzebne by było zasilanie 660V, dlatego takie połączenie odpada.
Uwaga! Użytkownik Uki nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 273 / 9 / 0
Nieprzeczytany post autor: Korlic »
Siemka. Najlepsze świetlówki to właśnie ww. Philipsy i Osramy bo dają 1500 lm. Ale do najtańszych one nie należą, polecam także świetlówki z Nomi dają bodaj 1050 lub 1200 lm (nie pamiętam dokładnie) a kosztują pare złotych :P Najlepiej zainwestować w rury, ale wolny wybór.
Yofcborc!
[url=http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=12360]White Skunk Growlog[/url]
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Holandia: Marihuana zastąpiła kokainę w liczbie przejęć

Holandia była kiedyś uważana za europejskie centrum konopi, jednak w ubiegłym roku port w Rotterdamie został nagle zalany zagraniczną marihuaną. Jednocześnie liczba przechwyceń kokainy w porcie znacząco spadła. Według dziennika AD handel konopiami okazuje się dla przestępczego półświatka niemal tak samo dochodowy jak kokaina, ale przy znacznie mniejszym ryzyku.

CBŚP i Policja Ukrainy rozbiły międzynarodową siatkę producentów narkotyków syntetycznych

36 zlikwidowanych laboratoriów, setki przeszukań i tony zabezpieczonych substancji – to bilans skoordynowanej operacji przeprowadzonej przez Centralne Biuro Śledcze Policji oraz Policję Ukrainy przy wsparciu Europolu. To jedno z największych uderzeń w podziemie syntetycznych narkotyków w Europie Wschodniej.

Funkcjonariusze zagarnęli ponad 60 kg narkotyków

Ponad 60 kg narkotyków - marihuany, kokainy i haszyszu, a także przedmioty przypominające broń, amunicję i ponad 16 tysięcy sztuk papierosów bez polskich znaków akcyzowych, nie trafi na rynek. To efekt intensywnej pracy policjantów z Wydziału Dochodzeniowo-Śledczego, dw. z Przestępczością Narkotykową Komendy Wojewódzkiej Policji w Rzeszowie, których wspierali funkcjonariusze KAS i CBŚP. Śledztwo w sprawie wewnątrzwspólnotowego obrotu narkotykami nadzorowane jest przez Prokuraturę Okręgową w Rzeszowie. Czarnorynkowa wartość zabezpieczonych substancji to ponad 3 miliony złotych.