Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
Zablokowany
  • 73 / 5 / 0
JohnyHa kiedyś gdzieś pisałeś coś strasznie ciekawego na temat kapsaicyny jako składnika poprzedzającego zażywanie nie pamiętam teraz czego ale jakiegoś beta ketonu o ile dobrze pamiętam, razem z solą itp. Rozumiem, że chodzi o to że kapsaicyna jest alkaidem który oddziałuje na receptor VR1 który umożliwia przedostawanie się kationów potasu do wnętrza komórek. (to tak w wielkim skrócie, żeby nie zanudzać i nie przedłużać - nie mogłem do Ciebie wysłać PW więc piszę tutaj)

I teraz moje pytanie, czy nie jest bardziej sensowne jedzenie kapsaicyny w trakcie lub pod koniec działania substancji, aby zainicjować depolaryzację synaps i wtłoczenie potasu do wnętrza komórek? (razem z solą).

Stosując następujący protokół ( w bardzo uproszczonej formie )
pieprz i sól przed - ze względu na to że pieprz bardziej wpływa na wchłanianie składników odżywczych z przewodu pokarmowego niż kapsaicyna, pobudza wydzielanie się soków trawiennych i wchłanianie z jelit do krwi.

I sól i pieprz cayenne w trakcie ( i / lub ) na zejściu.

Chyba, że powód dla którego rekomendowałeś kapsaicynę przed jest zupełnie inny niż mi się wydaje, w takim wypadku chętnie posłucham, fakt faktem z moich doświadczeń kapsaicyna wpływa bardzo pozytywnie na oralne przyswajanie wielu substancji ale pieprz działa jeszcze lepiej.

Co do kakao: próbował ktoś te ekstrakty X25? zawierające 20% Teobrominy?
  • 1141 / 9 / 0
Możliwe że przez jakiś czas będziesz czuć, no ale istnieje tolerancja ;-)
  • 5 / 2 / 0
Próbował ktoś z was memantyne? W jakim stopniu ona poprawia pamięć/myślenie i czy w ogóle warto ją brać.
  • 749 / 85 / 0
Ale póki co mam z tym mały problem i tutaj rodzi się pytanie, czy alc + lecytyna +LogiQ jest wstanie dać jakikolwiek efekt? I jak to dawkować? Myślałem nad piracetamem ale w obecnym miejscu zamieszkania nie mam szans otrzymania recepty,w grę wchodziło by jedynie zamówienie z jakiejś czeskiej apteki np geratamu. Ale mam pewne obawy czy do takiej przesyłki nie przyczepi się urząd celny jeśli ktoś mógłby powiedzieć jak wygląda obecnie sprawa będę wdzięczny?
Miks dobry, dorzuć opisywane tu przyprawy i pilnuj diety, a efekty będą bardzo zadowalające. Ja brałem piracetam z Czech i nie było problemu. Poza tym póki substancja nie jest w ustawie o przeciwdziałaniu narkomani to możesz ją sobie sprowadzać, nawet jak jest u nas na receptę.
JohnyHa skad informacje ze kako dziala kanabinoidowo?
Kakao zawiera anandamid i katechiny, które mają powinowactwo do CB1 oraz TRPA1(ważny receptor, który jest pobudzany przez wiele kannabinoidów i w dużej mierze odpowiada za wyjątkowość MJ ponad syntetyki).
JohnyHa kiedyś gdzieś pisałeś coś strasznie ciekawego na temat kapsaicyny jako składnika poprzedzającego zażywanie nie pamiętam teraz czego ale jakiegoś beta ketonu o ile dobrze pamiętam, razem z solą itp. Rozumiem, że chodzi o to że kapsaicyna jest alkaidem który oddziałuje na receptor VR1 który umożliwia przedostawanie się kationów potasu do wnętrza komórek. (to tak w wielkim skrócie, żeby nie zanudzać i nie przedłużać - nie mogłem do Ciebie wysłać PW więc piszę tutaj)
Trochę pokręciłeś. Cayenne pobudza TRPV1, co pozwala jonow obecnych w żołądku przepłynąć bezpośrednio do obszaru mózgu o nazwie dorsal root ganglion(nie wiem jaka jest polska nazwa). Do tego to powoduje wyrzut glutaminianu w tym obszarze, a to pobudza wyrzut NGF i w rezultacie sensetyzację innych receptorów, co pomaga przywrócić homeostazę i napędza wchłanianie minerałów. Do tego agonizm TRPV1 pośrednio desensetyzuje TRPA1 i ułatwia utrzymać zasadowe pH w mózgu. Do tego aktywacja TRPV1 alkalizuje komórki.

TRPV1 też uwalnia adrenalinę i z pewnością na zjazdach ze stymulanta tego nie chcesz.
Czyli mozliwe ze przy czestszym stosowaniu kakao bede czuc rozleniwienie wyczilowanie oraz niechec do dzialania jak po bace ?:D
Wszystko jest możliwe, ale to akurat jest mało prawdopodobne. Kakao zawiera też teobrominę i kofeinę. Kofeina zmienia działanie kannabinoidów(zwiększa inhibicję GABA, efekt utrzymuje się na kilka dni po dawce), prawdopodobnie teobromina robi to samo. Do tego kakao działa antydiabetycznie, więc w praktyce powinno odwracać porycie motywacji po paleniu.
  • 749 / 85 / 0
Już chyba pisałem to kilka razy.

http://scholar.duckduckgo.pl - szukajka badań
http://www.bluelight.ru/vb/forums/155-A ... Discussion - zbiorowisko mózgowców na BL
http://www.longecity.org/forum/page/index.html - forum u suplach
http://herbs.maxforum.org/ - forum o olejkach eterycznych

Do tego trochę ogarnięcia w temacie i znajomość angielskiego. Wiedza jest dostępna, trza tylko wiedzieć czego szukać ;-)
  • 253 / 3 / 0
Trochę z innej beczki, ale mam pytanie do JohnyHa: możesz wyjaśnić jak od strony fizjologicznej wygląda gastro po paleniu, jaki mechanizm jest za to odpowiedzialny?
Uwaga! Użytkownik Vincent Vega jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 401 / 3 / 0
JohnyHa, widzę, że jesteś tu bossem ^_^ Jako studentce kierunku medycznego trochę mi głupio pytać, ale widzę, że wiedzę masz sporą. A ja mam problem...
W zeszłe wakacje po dwóch napadach toniczno-klonicznych wykryto u mnie padaczkę, co zostało potwierdzone przez eeg. Zapisano mi standardowo depakinę, co spowodowało u mnie dość dużą ilość skutków ubocznych (m.in problemy z pamięcią- przez co uwaliłam 1 egzamin w przedłużonej sesji i muszę powtarzać rok). Zmieniłam lekarza, zmieniłam leki- biorę teraz lamotryginę. Problemy z pamięcią nie powiększyły się, ale też nie zmalały. Również pojawiły się spore problemy z koncentracją. Jestem świadoma tego, że taka przerwa w nauce i brak jakichkolwiek 'ćwiczeń dla umysłu' też mogą być tego powodem, w związku z czym chciałabym zawczasu przedsięwziąć jakieś środki :-p Do października jeszcze trochę czasu, ale czeka mnie wtedy naprawdę duży wysiłek umysłowy (będę kończyć 2gi kierunek i pisać pracę inżynierską). Piracetam nie działa na mnie, nawet w dużych ilościach, nawet w połączeniu z lecytyną. W związku z powyższym moje pytanie- w jaki sposób mogę 'przygotować swój mózg' na taki wysiłek intelektualny? Znasz może jakieś inne suplementy, działające analogicznie do piracetamu? Z góry dzięki za odpowiedź, pozdrawiam :-)
In heaven everything is fine. You've got your good things and I've got mine.

http://www.youtube.com/watch?v=qHYNfitGBp4

---

„Jedyna wolność to zwycięstwo nad samym sobą.” opio-free :cool:
  • 1 / / 0
cracko pisze:
Przez jak długi czas dokładnie?
Przez około 3 miesiące.
JohnyHa pisze:
Miks dobry, dorzuć opisywane tu przyprawy i pilnuj diety, a efekty będą bardzo zadowalające. Ja brałem piracetam z Czech i nie było problemu. Poza tym póki substancja nie jest w ustawie o przeciwdziałaniu narkomani to możesz ją sobie sprowadzać, nawet jak jest u nas na receptę.
Na razie wypróbuje podany miks, dorzucę do tego Cytryniec chiński oraz Różeniec górski i zobaczę jak to podziała. Jeśli efekty nie będą zadowalające zamówię geratam z docsimon.

Jeszcze raz dzięki za pomoc.
  • 253 / 3 / 0
Nie ma skuteczniejszych suplementów niż naturalna super-żywność, miss disaster. Zainwestuj w nieprzetworzone ziarna kakaowca (sklep Surovital). To potęga, serio. No i wysokiej jakości olej lniany.
Uwaga! Użytkownik Vincent Vega jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 761 / 13 / 0
JohnyHa,

myślisz, że 600-660mg choliny to mało(razem z 1,5-1,75 ALC)?
Myślałem, aby podnieść dawkę do 900mg-1g. Astralny polecał 2-3g, ale on to też trochę bajkopisarz...
Uwaga! Użytkownik nieobgryzampaznokci nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
Zablokowany
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Coraz więcej zatruć dopalaczami wśród nieletnich. Rzeczniczka Praw Dziecka apeluje do MEN

Rzeczniczka Praw Dziecka Monika Horna-Cieślak ponownie zaapelowała do Ministerstwa Edukacji Narodowej o wzmocnienie edukacji o dopalaczach i substancjach psychoaktywnych w szkołach. Powodem są rosnące statystyki dotyczące zatruć dopalaczami wśród dzieci i młodzieży w Polsce. Według danych systemu SMIOD w 2024 roku odnotowano 557 interwencji medycznych związanych z podejrzeniem zatrucia nowymi substancjami psychoaktywnymi.

Norwegia wśród liderów Europy. Wszystko wyjawiły... dane z kanalizy

Norwegia pozostaje w europejskiej czołówce pod względem używania narkotyków. Najnowsze analizy ścieków pokazują jednocześnie spadek używania konopii w Oslo. Dane wskazują też na rosnące znaczenie innych substancji.

Rekiny na „bombie”. Przechodzą pozytywnie testy na narkotyki i kofeinę

Rekiny pod wpływem kokainy? To brzmi jak przepis na absurdalny horror. Niestety, to nasza ziemska rzeczywistość. U drapieżnych ryb żyjących w rajskich wodach Bahamów wykryto obecność narkotyków, leków i kofeiny. To nie oznacza jednak, że rekiny zmieniły styl życia na „imprezowy” – to my zmuszamy je do udziału w niebezpiecznym eksperymencie chemicznym.