Siewki wyraźnie nabrały masy i idą wzorowo - nie ma żadnych wątpliwości, jak to już bywało, ale też start mają bardzo dobry - bez skrajnych warunków - jest właściwie idealnie i ma być jeszcze do środy, kiedy będzie małe zamieszanie z pogodą - deszcz i ochłodzenie. Na szczęście 2 dni.
Uzupełniłem perlitem wierch doniczki, dla której wczoraj zabrakło - ostrożnie wokół tego, co wczoraj wstawiłem w środek. Podsypałem też obie cienką warstwą tej ziemi BIO z kompostem i perlitem.
Trzecia doniczka przygotowana w większości z taniej uniwersalnej (ale innej - ze słonecznikiem na etykiecie), która w sumie też ma fajną strukturę oraz jakieś 4 L BIO. Do tego dużo perlitu.
W osłonkach zrobiłem po 5 nowych dziurek w ściankach, żeby wpuścić więcej powietrza. Jest tam wilgotno, ale na tym etapie to nie problem, a lepszej ochrony nie wymyśliłem. Dodatkowo nad ranem pewnie odrobinę cieplej.
Mam 2 kiełki więc jeden trafi jutro na spot do tej doniczki, a drugi do kubeczka, żeby przeczekać załamanie pogody. Być może trafi do 30L po zeszłorocznym sezonie ze starą ziemią + trochę świeżej, albo zamówię dla niej 16L, jak dla innych.
Szukam najbardziej optymalnej mikoryzy, ale żeby była też trichoderma i bakterie. Chyba kupię Organic Nutrients Mycorrhiza premium 100g, bo ma pełen zestaw i kosztuje 68zl i teoretycznie ma więcej szczepów, niż Great White za 73zł. Wprawdzie GW to chyba najbardziej rozpoznawalny produkt tego typu, ale jednak wybieram więcej szczepów.
Podobno to działa tak, że różne szczepy preferują różne warunki więc kolonizują pewne obszary więc więcej szczepów to większa szansa na lepsze skolonizowanie i lepszą bryłę korzeniową
Dodatkowo trichoderma zwalcza różne patogeny w tym szkodliwe grzyby, a bakterie przerabiają pokarm na przyswajalny.
A 2 nowe kiełki to auto GG oraz auto Mazar, tylko naturalnie bardzo szybko pojebałem, co jest co... Na szczęście widziałem Mazar'a już 2 razy więc wiem, czego się spodziewać.
Swoją drogą nie wiem, czemu właściwie już zacząłem swoją relację w ogólnym i na zeszły rok.
Ja pozdejmowałem hełmy za radami powyższymi.
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
My palimy nasze rośliny, wy palicie nasze pieniądze! 13 godzin policyjnego etatu za pyłek marihuany
Wydawało Wam się, że państwo racjonalnie zarządza Waszymi podatkami? No to usiądźcie wygodnie. Komenda Powiatowa Policji w Głogowie właśnie przysłała Wolnym Konopiom kolejną odpowiedź w trybie dostępu do informacji publicznej, która czarno na białym pokazuje, jak wygląda „wojna z narkotykami” w lokalnym wydaniu za 0,06g marihuany.
"Narcos z Podlasia" skazani. Ich narkotyki miały zalać polski rynek
Meksykańscy narcos, którzy produkowali metamfetaminę na Podlasiu, zostali skazani przed sądem w Białymstoku. To pierwszy przypadek w Polsce, który pokazuje zmianę modelu działania karteli - zamiast szmuglować narkotyki do Europy, wysyłają "kucharzy". Tylko w Polsce toczą się procesy jeszcze dwóch innych grup z Meksyku.
Alkohol wciąż na czele uzależnień w Holandii
Alkohol pozostaje najczęstszą przyczyną leczenia uzależnień w Holandii i odpowiada za 43 procent wszystkich przypadków terapii. Tak wynika z najnowszych danych krajowego systemu monitorowania problemów związanych z alkoholem i narkotykami za 2025 rok.