Dział poświęcony najprostszym pochodnym amfetaminy, oraz niej samej. To grupa stymulantów - oddziałują na układ katecholaminowy.
Więcej informacji: Amfetaminy w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 271 / 84 / 2
@nicki amfetamina działa bezposrednio na poziom neuroprzekaznikow a dimezylan lisdexamphetaminy najpierw przekstrzałca sie do dekstroamfetaminy i L-lizyny, przez co działanie nie będzie natychmiastowe (przekształcanie trwa około 2 godziny) oraz samo działanie będzie trwało dłuzej (oraz będzie inne) niż w przypadku amfetaminy.

11:39 Ricsson[257]: w ogóle
11:39 Ricsson[257]: uwierzyłem w boga, w cuda
11:39 Ricsson[257]: miałem 6 piw
11:39 Ricsson[257]: wypiłem 6 piw
11:39 Ricsson[257]: otwieram rano plecak
11:40 Ricsson[257]: mam 3 piwa
neurogroove.info - zarzuć trip raportem
  • 510 / 112 / 0
No właśnie chodzi mi o to - jak będzie inne? I dlaczego? To chyba ta sama substancja?
  • 271 / 84 / 2
to nie jest ta sama substancja. dekstroamfetamina to prawoskrętny enancjomer amfetaminy który wpływa pośrednio na receptory adrenergiczne alfa i i beta. w działaniu dekstroamfetamina podobna jest do MPH. a L-lizyna jest z kolei aminokwasem więc co do "fazy" nie ma tutaj znaczenia. ldx ma dłuższe działanie i przez to traci na "mocy" w porównaniu do amfetaminy. a co do tego jak dokładnie będzie inne to na to pytanie niestety ci nie odpowiem. nie mam porównania ani badań aby twardo postawić teorie. może @Merx niech sie wypowie? myśle ze tutaj ma najwiekszą wiedze praktyczną na temat tychże substancji.

11:39 Ricsson[257]: w ogóle
11:39 Ricsson[257]: uwierzyłem w boga, w cuda
11:39 Ricsson[257]: miałem 6 piw
11:39 Ricsson[257]: wypiłem 6 piw
11:39 Ricsson[257]: otwieram rano plecak
11:40 Ricsson[257]: mam 3 piwa
neurogroove.info - zarzuć trip raportem
  • 510 / 112 / 0
Dzięki, zacna odpowiedź
  • 1767 / 526 / 2
nie mam nic do dodania @Devixo wyjaśnił tak jak sam bym to zrobił
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 9697 / 1908 / 2
12 lutego 2025nicki pisze:
No właśnie chodzi mi o to - jak będzie inne? I dlaczego? To chyba ta sama substancja?
https://freebythesea.com/vyvanse-vs-add ... ifference/
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 18 / 7 / 0
Psychiatra wystawił mi receptę na Elvanse 30 mg i w ten sam dzień kupiłam lek. Natomiast lek ma działać 14 h, a u mnie przestaje działać po ok 4-6 h, a nie spożywałam witaminy C. Z Medikinetem CR też tak miałam, że dzialał o połowę krócej niż producent napisał w ulotce. Ktoś z was też tak miał? Opakowanie 30 kapsułek zażyłam w tydzień :-(. Potwierdzam, że nie ma tego wejścia, jak A, natomiast działa dobrze na ADHD, nie powoduje lęlów jak metylofenidat. Natomiast wychodzi mega drogo, jak dla mnie. Próbowałam donosowo i nic to nie zmienia w działaniu, najlepiej przyjmować oralnie. Plus, że nie drażni tak żołądka jak Medikinet.
Ostatnio zmieniony 16 lutego 2025 przez basniareczka, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 9697 / 1908 / 2
Chwila. Działa krócej czy odczuwasz jego działanie krócej ? Jeśli faktycznie działa krócej zapytaj psychiatrę o podzielenie dawek.
Ps. Jeśli p.o działa tak samo jak sniff to jest to już dla mnie dziwne. Wygląda to tak jakbyś wkręcała sobie pewne rzeczy.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 18 / 7 / 0
Możliwe, że sniff nie podziałał w ogóle, tyle, że duża część spłynęła do żołądka. Stteetart, co masz na myśli, że sobie wkręcam pewne rzeczy? Masz na myśli to, że dimezylan lisdexamphetaminy rozkłada się na dextroamfetaminę tylko w żąłądku?

Scalono — CATCHaFALL

Dodam tylko, że zgodnie z ulotką Elvanse w kapsułce 30 mg znajduje się 8,9 mgdeksamfetaminy
  • 5 / 1 / 0
Niedługo ma być w aptekach siarczan deksamfetaminy w tabletkach (tentin), ciekawe czy będzie chociaż tańszy
ODPOWIEDZ
Newsy
Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.

USA: DEA tymczasowo zaklasyfikuje 7-OH do tej samej kategorii co heroinę i LSD

W środę amerykańska Agencja ds. Walki z Narkotykami (DEA) ogłosiła zamiar tymczasowego zaklasyfikowania 7-hydroksymitagyniny (7-OH) oraz trzech powiązanych substancji jako narkotyków Grupy I, czyli tej samej kategorii co heroina i LSD.

Alarm w całej Polsce! To miał być mak do ciasta ;)

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii maku niebieskiego, w której wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów opium. Jak podkreślono, spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. To nie są „zwykłe nasiona” – skażony mak może działać na organizm jak opioidy, wywołując objawy podobne do zatrucia narkotykami.