Dział poświęcony najprostszym pochodnym amfetaminy, oraz niej samej. To grupa stymulantów - oddziałują na układ katecholaminowy.
Więcej informacji: Amfetaminy w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 108 / 37 / 2
@nicki amfetamina działa bezposrednio na poziom neuroprzekaznikow a dimezylan lisdexamphetaminy najpierw przekstrzałca sie do dekstroamfetaminy i L-lizyny, przez co działanie nie będzie natychmiastowe (przekształcanie trwa około 2 godziny) oraz samo działanie będzie trwało dłuzej (oraz będzie inne) niż w przypadku amfetaminy.
11:39 Ricsson [257]: w ogole
11:39 Ricsson [257]: uwierzylem w boga, w cuda
11:39 Ricsson [257]: mialem 6 piw
11:39 Ricsson [257]: wypilem 6 piw
11:39 Ricsson [257]: otwieram rano plecak
11:40 Ricsson [257]: mam 3 piwa
  • 488 / 107 / 0
No właśnie chodzi mi o to - jak będzie inne? I dlaczego? To chyba ta sama substancja?
  • 108 / 37 / 2
to nie jest ta sama substancja. dekstroamfetamina to prawoskrętny enancjomer amfetaminy który wpływa pośrednio na receptory adrenergiczne alfa i i beta. w działaniu dekstroamfetamina podobna jest do MPH. a L-lizyna jest z kolei aminokwasem więc co do "fazy" nie ma tutaj znaczenia. ldx ma dłuższe działanie i przez to traci na "mocy" w porównaniu do amfetaminy. a co do tego jak dokładnie będzie inne to na to pytanie niestety ci nie odpowiem. nie mam porównania ani badań aby twardo postawić teorie. może @Merx niech sie wypowie? myśle ze tutaj ma najwiekszą wiedze praktyczną na temat tychże substancji.
11:39 Ricsson [257]: w ogole
11:39 Ricsson [257]: uwierzylem w boga, w cuda
11:39 Ricsson [257]: mialem 6 piw
11:39 Ricsson [257]: wypilem 6 piw
11:39 Ricsson [257]: otwieram rano plecak
11:40 Ricsson [257]: mam 3 piwa
  • 488 / 107 / 0
Dzięki, zacna odpowiedź
  • 781 / 230 / 2
nie mam nic do dodania @Devixo wyjaśnił tak jak sam bym to zrobił
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 9166 / 1794 / 2
12 lutego 2025nicki pisze:
No właśnie chodzi mi o to - jak będzie inne? I dlaczego? To chyba ta sama substancja?
https://freebythesea.com/vyvanse-vs-add ... ifference/
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 10 / 3 / 0
Psychiatra wystawił mi receptę na Elvanse 30 mg i w ten sam dzień kupiłam lek. Natomiast lek ma działać 14 h, a u mnie przestaje działać po ok 4-6 h, a nie spożywałam witaminy C. Z Medikinetem CR też tak miałam, że dzialał o połowę krócej niż producent napisał w ulotce. Ktoś z was też tak miał? Opakowanie 30 kapsułek zażyłam w tydzień :-(. Potwierdzam, że nie ma tego wejścia, jak A, natomiast działa dobrze na ADHD, nie powoduje lęlów jak metylofenidat. Natomiast wychodzi mega drogo, jak dla mnie. Próbowałam donosowo i nic to nie zmienia w działaniu, najlepiej przyjmować oralnie. Plus, że nie drażni tak żołądka jak Medikinet.
Ostatnio zmieniony 16 lutego 2025 przez basniareczka, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 9166 / 1794 / 2
Chwila. Działa krócej czy odczuwasz jego działanie krócej ? Jeśli faktycznie działa krócej zapytaj psychiatrę o podzielenie dawek.
Ps. Jeśli p.o działa tak samo jak sniff to jest to już dla mnie dziwne. Wygląda to tak jakbyś wkręcała sobie pewne rzeczy.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 10 / 3 / 0
Możliwe, że sniff nie podziałał w ogóle, tyle, że duża część spłynęła do żołądka. Stteetart, co masz na myśli, że sobie wkręcam pewne rzeczy? Masz na myśli to, że dimezylan lisdexamphetaminy rozkłada się na dextroamfetaminę tylko w żąłądku?

Scalono — CATCHaFALL

Dodam tylko, że zgodnie z ulotką Elvanse w kapsułce 30 mg znajduje się 8,9 mgdeksamfetaminy
  • 5 / 1 / 0
Niedługo ma być w aptekach siarczan deksamfetaminy w tabletkach (tentin), ciekawe czy będzie chociaż tańszy
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Młody mężczyzna skręcał skręta na ławce pod kamerą monitoringu miejskiego

Operator, który obserwował zachowanie młodego mężczyzny siedzącego na ławce w Parku Garnizonowym widział jak młodzieniec zażywa narkotyki.

Francuscy politycy sięgają po narkotyki z powodu presji i tempa pracy

Z dziennikarskiego śledztwa portalu FranceInfo wynika, że zażywanie narkotyków przez francuskich parlamentarzystów jest "tematem tabu", a dwa przypadki upublicznione przez media nie są odosobnione. Posłowie skarżą się na presję i tempo pracy, które nie wszyscy wytrzymują.

Polska spółka ma zgodę na import dużej ilości marihuany medycznej

THC Pharma - spółka zależna od Cannabis Poland - otrzymała z Głównego Inspektoratu Farmaceutycznego pięć pozwoleń na zsumowaną ilość 249,99 kg na import do Polski surowca farmaceutycznego jakim jest marihuana medyczna.