Heterocykliczne substancje psychoaktywne, m.in. fenmetrazyna i metylofenidat.
Zablokowany
  • 406 / 3 / 0
zrytyłeb pisze:
Metylo biore w dawce 2x10 mg i nie codziennie (w wersji o natychmiastowym uwalnianiu)...nie mam żadnych wątpliwości-dopamina a konkretnie jej nadmiar może indukować urojenia,irracjonalne myślenie o niepokoju niewspominając.Jestem tego klasycznym przykładem dlatego narazie odstawiam metylo ,jesli tego nie zrobię czuje że w padne w skrajny obłęd.
Przez jaki okres czasu najdłużej stosowałeś metylofenidat ?
Fikcja literacka.
Rooty, keyloggery i zdalna administracja
Konta, podpisy i tania sensacja
Logi, podsłuchy i w podświadomość wkręty
Czy to fakty czy pozory ?
Życie czy przekręty ?
Eskapizm
  • 454 / 28 / 0
Najdłużej stosowałem metylo 3 dni pod rząd (dawka jak powyżej),zwykle jednak brałem ją raz na dwa ,trzy dni,czasem nie brałem przez tydzień poczym znów stosowałem ją co drugi,trzeci dzień.
  • 195 / 4 / 0
Do znawców tematu,czy lek ten poprawia coś NA LEPSZE I TRWALE po zakończeniu na przykład około półrocznej terapii ? Czy coś pozytywnego zostaje "w głowie " kiedy sie już zakończyło go brać?
Nieprzesadzasz Zryty z tym "obłędem"? Małe dzieci biorą to latami w dawkach po36mg,albo i wiecej i żadnych raczej paranoi niedoświadczaja,a ty przy swoich 20mg i to jeszcze z przerwami straszysz obłedem.Eee ,cos mi tu niepasuje.Albo może jesteś bardzo wrazliwą jednostką i faktycznie jest jak mówisz.A może Ty jeszcze coś do metylofenidatu ddodajesz i stad te mega niedobre efekty ,co?????Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 19 października 2011 przez parada333, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 5 / / 0
Ojgasm: dawka to 20mg..medikinet dopiero wprowadzamy mojemu synowi..ja jeszcze malo wiem o tym leku..dużo dowiaduję sie właśnie z forów..czy taka dawka jest dla niego odpowiednia..a ty od jakiej dawki zaczynałeś..?chociaż pewnie każdy przypadek jest inny więc każdy dostaje inne dawki?
  • 5 / / 0
Morbid Angrl: też miałam wątpliwości czy farmakologia jest odpowiednia dla dziecka w tym wieku ale lekarz zapewniał mnie, że połączenie medikinetu i regularne ćwiczenia z dzieckiem dadzą dużą poprawę.. mam nadzieje ze tak będzie ale oczywiście za twoją poradą spytam tez co na ten temat sadzi psycholog..

Co do twoich wątpliwości odnośnie czy concerta czy medikinet to medikinet ma lepszy sposób uwalniania substancji i działa przez 8 godzin. takie info dostałam od lekarza i tak też widziałam, że piszą inni wiec coś w tym jest..
  • 454 / 28 / 0
Nic nie dodaje,metylo tak na mnie działa..im dłuzej bierzesz metylo tym bardziej będziesz potrzebował zwiększania dawki bo medi jest subst. narkotyczną... po przewlekłym stosowaniu metylo zmniejsza się ilość i wrażliwość receptorów dopaminowych w jądrze półleżącym.
  • 195 / 4 / 0
zrytyłeb pisze:
po przewlekłym stosowaniu metylo zmniejsza się ilość i wrażliwość receptorów dopaminowych w jądrze półleżącym.

OK.,ale to bardzo naukowe wyjaśnienie i dla mnie i większości zainteresowanych niewiele mówi.Mógłbyś to Zryty wyjaśnić w bardziej ludzki i zrozumiały dla laika sposób,jak to sie przeklada na zwyczajne funkcjonowanie w życiu.Pytam się o to bo troche zjadłem metylo ,lecz teraz nie mam skąd łatwić ,a żródełko wyschło :-/ .pozdrawiam.
  • 2814 / 14 / 0
irena pisze:
czy concerta czy medikinet to medikinet ma lepszy sposób uwalniania substancji i działa przez 8 godzin. takie info dostałam od lekarza i tak też widziałam, że piszą inni wiec coś w tym jest..
Concerta i Medikinet CR są w formie kapsułek o przedłużonym uwalnianiu. Medikinet jest w formie zwykłych tabletek.
W preparatach o przedłużonym uwalnianiu profil stężenia substancji czynnej w osoczu jest dwufazowy: pierwsza faza uwalniania występuje 1-2 h po podaniu, a druga - po kolejnych kilku godzinach. Na początku leczenia należy starannie dostosować dawkę, stosując preparaty o natychmiastowym uwalnianiu. Najskuteczniej dobierze dawkowanie, formę lekarz specjalista mający w tym duże doświadczenie i znający wiele przypadków. Rodzicu, zaufaj lekarzowi! Stosując leki, zwłaszcza tego typu, możesz wyrządzić znaczącą szkodę psychiczną dziecku.
irena pisze:
Do znawców tematu,czy lek ten poprawia coś NA LEPSZE I TRWALE po zakończeniu na przykład około półrocznej terapii ? Czy coś pozytywnego zostaje "w głowie " kiedy sie już zakończyło go brać?
MP.pl podaje: Nie prowadzono oceny stosowania metylofenidatu w długoterminowym leczeniu, dlatego należy weryfikować długoterminową przydatność leku, podejmując próby jego odstawienia. Poprawa może się utrzymywać zarówno podczas okresowego, jak i trwałego zaprzestania podawania leku. Jeśli wystąpi paradoksalne nasilenie się objawów chorobowych lub pojawią się działania niepożądane, należy zmniejszyć dawkę lub w razie konieczności zaprzestać podawania metylofenidatu. Leczenie przerywa się zwykle podczas okresu dojrzewania lub po jego zakończeniu.
Morbid Angel pisze:
Czy wiek pacjenta ma wpływ na wybór leku pod względem farmakokinetyki ? W literaturze najczęściej polecanym lekiem w przypadku dzieci jest Concerta. Jakie mogą być przesłanki stosowania Medikinetu w tym przypadku ?
Czytając literaturę uwzględnij dostępność/niedostępność różnych form preparatu w trakcie pisania artykuł. Zwykle przy tego typu lekach stosowanie preparatów o przedłużonym uwalnianiu w przypadku terapii długofalowej, a nie objawów ostrych choroby jest skuteczniejsze.
zrytyłeb pisze:
Metylo biore w dawce 2x10 mg i nie codziennie (w wersji o natychmiastowym uwalnianiu)...nie mam żadnych wątpliwości-dopamina a konkretnie jej nadmiar może indukować urojenia,irracjonalne myślenie o niepokoju niewspominając.Jestem tego klasycznym przykładem dlatego narazie odstawiam metylo ,jesli tego nie zrobię czuje że w padne w skrajny obłęd.
MP.pl podaje: Jeśli wystąpi paradoksalne nasilenie się objawów chorobowych lub pojawią się działania niepożądane, należy zmniejszyć dawkę lub w razie konieczności zaprzestać podawania metylofenidatu. Skonsultuj to z lekarzem.
parada333 pisze:
A może Ty jeszcze coś do metylofenidatu ddodajesz i stad te mega niedobre efekty ,co?????
To bardzo prawdopodobne, zwłaszcza uwzględniając forum na jakim ta dyskusja się odbywa.
Uwaga! Użytkownik PCP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 5 / / 0
Dużo piszecie na temat medikinetu, że jest to lek uzależniający, ze to narkotyk..coś nie chce mi się w to wierzyć, bo jaki lekarz narażałby dziecko na uzależnienia..poza tym na innych forach odnośnie medikinetu czytam same dobre(a przynajmniej wiekszośc dobrych) opinii rodziców, którzy również stosują ten lek u swoich dzieci..

Zrytyłeb: może rzeczywiście łączysz medikinet z innymi lekami i wywołujesz jakąś reakcje chemiczną która tak na ciebie działa..?
  • 406 / 3 / 0
PCP: Czy trafiłeś na badania na temat wpływu podawania metylofenidatu dzieciom na ich funkcjonowanie w dorosłym życiu ? Zastanawia mnie jak wpływa podniesiony poziom dopaminy u dziecka czy nastolatka na rozwój układu nerwowego ? Czy nie będzie skutkował mniejszą ilością neuronów dopaminergicznych albo ograniczoną wrażliwością receptorów ?
Fikcja literacka.
Rooty, keyloggery i zdalna administracja
Konta, podpisy i tania sensacja
Logi, podsłuchy i w podświadomość wkręty
Czy to fakty czy pozory ?
Życie czy przekręty ?
Eskapizm
Zablokowany
Newsy
Ekstrakty z konopi poprawiają funkcje poznawcze u chorych na Alzheimera – nowe badanie kliniczne

Według nowych danych z kontrolowanego placebo badania klinicznego, opublikowanego w „Journal of Alzheimer’s Disease”, długotrwałe stosowanie roślinnych ekstraktów kannabinoidowych poprawia funkcje poznawcze u pacjentów z demencją związaną z chorobą Alzheimera (AD).

Narkotyki w starożytnym Egipcie i Mezopotamii? Archeolodzy mają koronny dowód

Nowe badania przenoszą nas w czasie o ponad 2500 lat. Odkryto dowód na to, że elity starożytnego Egiptu i Mezopotamii regularnie używały opium. Był to stały element ich życia. Prawdę ujawniło alabastrowe naczynko.

Grzyby halucynogenne zdumiały wszystkich. Są dziwniejsze niż myślimy

Psylocybina - substancja odpowiadająca za "magiczne" działanie niektórych grzybów - wyewoluowała niezależnie co najmniej dwa razy. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Niemiec i Austrii, którzy opisali zaskakujące różnice biochemiczne między dwoma rodzajami grzybów wytwarzających ten sam związek.