zrytyłeb pisze:Metylo biore w dawce 2x10 mg i nie codziennie (w wersji o natychmiastowym uwalnianiu)...nie mam żadnych wątpliwości-dopamina a konkretnie jej nadmiar może indukować urojenia,irracjonalne myślenie o niepokoju niewspominając.Jestem tego klasycznym przykładem dlatego narazie odstawiam metylo ,jesli tego nie zrobię czuje że w padne w skrajny obłęd.
Rooty, keyloggery i zdalna administracja
Konta, podpisy i tania sensacja
Logi, podsłuchy i w podświadomość wkręty
Czy to fakty czy pozory ?
Życie czy przekręty ?
Eskapizm
Nieprzesadzasz Zryty z tym "obłędem"? Małe dzieci biorą to latami w dawkach po36mg,albo i wiecej i żadnych raczej paranoi niedoświadczaja,a ty przy swoich 20mg i to jeszcze z przerwami straszysz obłedem.Eee ,cos mi tu niepasuje.Albo może jesteś bardzo wrazliwą jednostką i faktycznie jest jak mówisz.A może Ty jeszcze coś do metylofenidatu ddodajesz i stad te mega niedobre efekty ,co?????Pozdrawiam.
Co do twoich wątpliwości odnośnie czy concerta czy medikinet to medikinet ma lepszy sposób uwalniania substancji i działa przez 8 godzin. takie info dostałam od lekarza i tak też widziałam, że piszą inni wiec coś w tym jest..
zrytyłeb pisze: po przewlekłym stosowaniu metylo zmniejsza się ilość i wrażliwość receptorów dopaminowych w jądrze półleżącym.
OK.,ale to bardzo naukowe wyjaśnienie i dla mnie i większości zainteresowanych niewiele mówi.Mógłbyś to Zryty wyjaśnić w bardziej ludzki i zrozumiały dla laika sposób,jak to sie przeklada na zwyczajne funkcjonowanie w życiu.Pytam się o to bo troche zjadłem metylo ,lecz teraz nie mam skąd łatwić ,a żródełko wyschło :-/ .pozdrawiam.
irena pisze:czy concerta czy medikinet to medikinet ma lepszy sposób uwalniania substancji i działa przez 8 godzin. takie info dostałam od lekarza i tak też widziałam, że piszą inni wiec coś w tym jest..
W preparatach o przedłużonym uwalnianiu profil stężenia substancji czynnej w osoczu jest dwufazowy: pierwsza faza uwalniania występuje 1-2 h po podaniu, a druga - po kolejnych kilku godzinach. Na początku leczenia należy starannie dostosować dawkę, stosując preparaty o natychmiastowym uwalnianiu. Najskuteczniej dobierze dawkowanie, formę lekarz specjalista mający w tym duże doświadczenie i znający wiele przypadków. Rodzicu, zaufaj lekarzowi! Stosując leki, zwłaszcza tego typu, możesz wyrządzić znaczącą szkodę psychiczną dziecku.
irena pisze:Do znawców tematu,czy lek ten poprawia coś NA LEPSZE I TRWALE po zakończeniu na przykład około półrocznej terapii ? Czy coś pozytywnego zostaje "w głowie " kiedy sie już zakończyło go brać?
Morbid Angel pisze:Czy wiek pacjenta ma wpływ na wybór leku pod względem farmakokinetyki ? W literaturze najczęściej polecanym lekiem w przypadku dzieci jest Concerta. Jakie mogą być przesłanki stosowania Medikinetu w tym przypadku ?
zrytyłeb pisze:Metylo biore w dawce 2x10 mg i nie codziennie (w wersji o natychmiastowym uwalnianiu)...nie mam żadnych wątpliwości-dopamina a konkretnie jej nadmiar może indukować urojenia,irracjonalne myślenie o niepokoju niewspominając.Jestem tego klasycznym przykładem dlatego narazie odstawiam metylo ,jesli tego nie zrobię czuje że w padne w skrajny obłęd.
parada333 pisze:A może Ty jeszcze coś do metylofenidatu ddodajesz i stad te mega niedobre efekty ,co?????
Zrytyłeb: może rzeczywiście łączysz medikinet z innymi lekami i wywołujesz jakąś reakcje chemiczną która tak na ciebie działa..?
Rooty, keyloggery i zdalna administracja
Konta, podpisy i tania sensacja
Logi, podsłuchy i w podświadomość wkręty
Czy to fakty czy pozory ?
Życie czy przekręty ?
Eskapizm
Od 2019 roku trwa złota era medycyny psychodelicznej
Jeden na dziesięciu trzydziestolatków pracuje pod wpływem. Naukowcy biją na alarm
Podróż z medyczną marihuaną samolotem – co musisz wiedzieć?
Ekstrakty z konopi poprawiają funkcje poznawcze u chorych na Alzheimera – nowe badanie kliniczne
Według nowych danych z kontrolowanego placebo badania klinicznego, opublikowanego w „Journal of Alzheimer’s Disease”, długotrwałe stosowanie roślinnych ekstraktów kannabinoidowych poprawia funkcje poznawcze u pacjentów z demencją związaną z chorobą Alzheimera (AD).
Narkotyki w starożytnym Egipcie i Mezopotamii? Archeolodzy mają koronny dowód
Nowe badania przenoszą nas w czasie o ponad 2500 lat. Odkryto dowód na to, że elity starożytnego Egiptu i Mezopotamii regularnie używały opium. Był to stały element ich życia. Prawdę ujawniło alabastrowe naczynko.
Grzyby halucynogenne zdumiały wszystkich. Są dziwniejsze niż myślimy
Psylocybina - substancja odpowiadająca za "magiczne" działanie niektórych grzybów - wyewoluowała niezależnie co najmniej dwa razy. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Niemiec i Austrii, którzy opisali zaskakujące różnice biochemiczne między dwoma rodzajami grzybów wytwarzających ten sam związek.