Substancje wykazujące działanie prokognitywne.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 7 / / 0
Witam, kupiłem Piracetam w czeskiej aptece 100tab. 800 mg, nigdy wcześniej nie brałem tego typu leków, chciałbym się dowiedzieć jaką sensowną dawkę brać ? Nie chcę też zaczynać od jakichś kosmicznych a zależy mi na poprawie w nauce języków (nie mogę się skoncentrować na danym materiale, zamiast tego mam w głowie 100 innych rzeczy).
  • 210 / 17 / 0
@SilverSky

Przy Twojej sytuacji najlepszą opcją będzie branie 2 razy dziennie po 1 tabletce. Jeżeli zobaczysz, że pozytywnie na Ciebie działa i dobrze go tolerujesz, to możesz próbować ewentualnie większe dawki. ;-)
  • 1 / / 0
WItam, zaczelam stosowac piracetam 3x800 na dobe, po kilku dniach widze male zmiany, myslalam nad zakupem lecytyny i mam pytanie: jaka dawka bylaby dobra do 2400mg piracetamu? i czy cholina jest konieczna, jesli tak to w jakich dawkach?
  • 210 / 17 / 0
@wiki23425

Łączenie piracetamu z lecytyną polega właśnie na tym, że lecytyna jest dobrym źródłem choliny, którą zaleca się brać podczas kuracji piracetamem.
Nie jest to raczej konieczne, ale cholina działa sama w sobie - jest prekursorem acetylocholiny, istotnego neuroprzekaźnika dla funkcji kognitywnych.
Słyszałem już kilka razy teorię, jakoby piracetam miał zwiększać zużycie tego neurotransmitera, nie wiem ile w tym prawdy. Osobiście zauważyłem, że przy większych
dawkach występują faktycznie uporczywe bóle głowy, które mijają chwilę po przyjęciu choliny. Jeśli chodzi o lecytynę sojową to optymalnie będzie zażywać równowartość dawki piracetamu.
  • 642 / 18 / 7
@Fraazy
Nie ma w tym za wiele prawdy. Po prostu tak jest. Trzeba brać coś z choliną jak chcesz mózg wyleczyć. A i lecytyna jest słabym źródłem choliny. :-P
No, a trzonem kuracji nootropowej jest racetam+cholinergik+wazodylator.
The sooner you stop, the less you suffer.
  • 1874 / 96 / 127
Mam 19 tabletek memotropilu (dzieki Aiz) po 1200mg (dzis kolo 11 poszla jedna) Czy moge brac codziennie jedna dawke (1200) Czy lepiej 2 x 1200?
Ostatnio zmieniony 16 kwietnia 2015 przez bele, łącznie zmieniany 1 raz.
wolna molekula
#mops
  • 708 / 25 / 0
Lepiej 2 x 2400
  • 834 / 18 / 0
Używam ten lek od chyba roku. W jakiej dawce najkorzystniej brać piracetam na "słabe ogarnianie" i problemy z pamięcią? Obecnie 2x 1200mg dziennie. Dzisiaj wziąłem w jednej dawce rano we właśnie takiej dawce i nie byłem zadowolony z mojego dzisiejszego funkcjonowania poznawczego. Do jakiej dawki podwyższyć?
Treść postu autora to jakieś pierdolenie - tak w skrócie dla tych, którym nie chce się czytać heh
  • 1262 / 17 / 0
Powiem Ci tak byli tacy co dochodzi do 10 gram... spróbuj stopniowo co tydzień zwiększać dawkę o tabletkę, dorzuć do tego inne suplementy jakiś etylofenidat, kurkumę itp. generalnie piracetam jest słaby więc nie oczekuj zbyt gigantycznych cudów, of course jak najmniej jakikolwiek używek podczas terapii.
Uwaga! Użytkownik NieLubieZielska nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 642 / 18 / 7
@Huk etylofenidatu nie dorzucaj. Jak już bierz go solo tzn. EPH. A do tego możesz dodać jakiś cholinominergik i wazodylator np. alfa GPC i ginko biloba.
A co do dawek musisz poeksperymentować. Każdy jest inny. Na mnie działał w miejszych tj. 3,6 g. Większe nic nie dawały. Tzn. nie działały lepiej niż to 3,6 g.
The sooner you stop, the less you suffer.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Premie za alkohol w Biedronce. Związki zawodowe są oburzone

Związki zawodowe alarmują w sprawie nowego programu motywacyjnego w sieci Biedronka. Jak wynika z wewnętrznego dokumentu, pracownicy najlepszych sklepów mają otrzymać premie finansowe za najwyższe wyniki w sprzedaży alkoholu. Sprawa — zdaniem związkowców — budzi poważne wątpliwości prawne i etyczne, dlatego zamierzają oni podjąc poważne kroki.

Trump uznał fentanyl za broń masowego rażenia. „Używają go, by zabijać Amerykanów”

Prezydent USA Donald Trump podpisał w poniedziałek rozporządzenie uznające fentanyl za broń masowego rażenia. W uzasadnieniu stwierdził, że „wrogowie USA używają go, by zabijać Amerykanów”. Oświadczył zarazem, że rozważa złagodzenie federalnych restrykcji obejmujących marihuanę.

To nie rzeżucha. Internauci drwią z ujawnionej „plantacji” marihuany

Policjanci z Komisariatu Policji w Dębnie (woj. zachodniopomorskie) pochwalili się w zlikwidowaniem małej plantacji konopi indyjskich, które zaczął hodować w swoim domu jeden z mieszkańców gminy. Hodowla składała się z siedmiu jeszcze bardzo malutkich sadzonek. Zdjęcia całej instalacji dębniccy policjanci udostępnili w sieci. W mig w sieci zaroiło się od prześmiewczych komentarzy, które porównywały łup policjantów do… rzeżuchy. Tak bowiem wyglądały sadzonki ustawione obok siebie na jednym ze zdjęć.