Pochodna kwasu gamma-aminomasłowego, o działaniu podobnym do modulatorów GABA (lecz nie działająca w ten sposób).
Więcej informacji: Pregabalina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 68 / 6 / 0
Dużo osób tu skarży się na problemy z pamięcią, jakąś rada jak temu zaradzić?
Lub moze jak minimalnie ja poprawić?
Prócz rzucenia %-D
Mówię o ciągu rocznym w dawkach do 750mg na dobę
  • 4897 / 854 / 0
Może picie miłorzębu japońskiego coś pomoże ale nie mam pojęcia szczerze mówiąc.
  • 18 / 7 / 0
Podjąłem decyzje o odstawieniu pregabaliny z dawki dziennej 900mg głównie z powodu pamięci, bo często mam sytuacje, w których dosłownie nie pamietam co robiłem kilka sekund temu, lub o czym mówiłem a gdy ktoś w ciągu dnia się mnie pyta co robiłem rano to po prostu nie pamietam, jedna wielka dziura jakby ktoś mi wyżarł pamięć.
No ale do brzegu, schodzę po 75mg, pierwsze trzy dni bez większych zmian, dzisiaj jest czwarty dzień i ogarnęło mnie poczucie wewnętrznej pustki i strasznie mocna derealizacja z dość mocno pogorszonym samopoczuciem. Nie jest to jakiś ciężki stan, jednak uciążliwy ale zobaczymy co będzie dalej.
Mam nadzieje ze po odstawieniu tego gowna pamięć się chodź trochę poprawi, najbardziej to się obawiam tego, ze już do reszty spierdolilem sobie łeb tymi gabajebakami i innymi specyfikami.
  • 4897 / 854 / 0
Powodzenia, jak będziesz redukował tak po 75mg to jakoś przeżyjesz. Ja odstawiłem 600mg po roku cold turkey i to było piekło. Co do pamięci to wróci do normy po jakims czasie od odstawki, u mnie się polepszyło. Chyba że sobie serio coś w mózgu uszkodziłeś ale wątpię, prega ma taki wpływ na ośrodki pamięci po prostu.
  • 2 / / 0
Jak zredukować pregabbalinne do zera. Teraz biorę różnie, czasami 450, 300, 600, tydzień temu wróciłem do tramadolu i biorę klony 4 mg dziennie. Jak ta sprawa wygląda. Tramal zacząłem od 400 a teraz już 800 czasami 400. Jak sprawa wygląda? Będzie ciężko nie.
  • 25 / 2 / 0
tez odstawiam prege po roku ciagu glownie w dawkach 300mg raz dzienie odstawiam bo przestala dzialac i to odrealnienie to 2 proba w grudniu zszedlem do 75 mg i wymieklem potem 3 tygodnie walilem kolo grama teraz 2 podejscie schodze po 75 mg tragedi niema jestem teraz na225 mg i juz klopoty ze snem pewnie przy 75 znowu bedzie tragedia obcinam teraz co 2 dzien bo za pierwszym razem za bardzo sie pierdolilem obcinalem co 4 dzien jeszcze niemialem 75 i odsypywalem z kapsulek mam nadzieje ze teraz sie uda
  • 16 / / 0
Witam wszystkich.
Biorę pręgę dorywczo ale Czasem występuje taki Brak logicznego myślenia.inteligencji że np w aptece zamiast pesel podawałem 2 razy datę Ur.

Co można dodać żeby to żeby rozumować normalnie.?

Czy przy dłuższym braniu to oglupienie mija?

Czy mozna laczyc pręgę z wenlaxyna.?

Dziękuję bardzo z góry. Tym którzy mają tego rodzaju doświadczenia i znaleźli chwilkę żeby odpowiedzieć na pytania.

Dziękuję i pozdrawiam
  • 685 / 306 / 0
Papa smerf - rozumiem cię doskonale bo mam również zaniki pamięci czasami szef w pracy gdzieś mi karze jechać a ja czuje się jakbym bym "nieobecny, wyłączony, zawieszony" po kilku sekundach już nie pamiętam gdzie mam jechać. Albo zacznę o czymś opowiadać i wystarczy że ktoś mi przerwie, wtrąci się w zdanie i ja już głupieje tzn. nie wiem o czym mówiłem, na czym skończyłem, pustka w głowie, boje się że kiedyś zapomnę gdzie mieszkam i jak się nazywam. Pregabaline biorę od 2 lat codziennie 2 x 150 mg + Wenlafaksyna 225. mpasa - śmiało możesz łączyć prege z wenlafaksyną wręcz w duecie działają dużo lepiej niż osobno.
Postanowiłem odstawić pregabalinę, zszedłem z dawki 300 mg na dobę do 150 mg na dobę i wytrzymałem tydzień i myślałem że się załamę, problemy ze snem, nerwy, niskie poczucie wartości, płacz, lęk, beznadzieja. Wziąłem znowu 300 mg ale tylko przez 1 dzień i teraz znowu walczę z dawką 150 mg i jakoś daję radę. Ps. Odstawiłem Relanium po prawie roku codziennego przyjmowania 5 mg. Nie biorę 2 tygodnie żadnego benzo i to mnie motywuję do dalszych zmian, tj. odstawianiu powoli pregabaliny ponieważ mam straszne problemy z pamięcią i dezorientacją w pracy, jestem ciągle zamyślony, chodzę jak pijany, bełkocze podobno i niewyraźnie mówię a korzyści z pregi już żadnych nie odczuwam dlatego próbuję to odstawić. Może kiedyś do niej wrócę ponownie bo na początku czułem się po niej znakomicie, niestety tolerancja szybko rośnie.
3majcie się przyjaciele !
Bóg rozdaje karty.. diabeł je miesza...
  • 18 / 7 / 0
No powiem wam, że bardzo ciężko jest odstawić to skurwysynstwo, jeżeli ktoś ma jakieś pro tipy to chetnie bym się z nimi zapoznał. Wiem, że najłatwiej to by było się zaleczyć benzosami ale jestem uzależniony od benzo i odstawiłem je 2 miesiące temu i wiem jak to się skończy kiedy zacznę się zaleczać.
Ogólnie wydaje mi się, ze z tych wszystkich leków jest więcej problemów niż pożytku. Nie poznałem jeszcze chyba osoby, która zaczęła brać leki, potem przestała i dziś żyje bez nich normalnie. To gowno pierdoli strasznie w głowie, mam nadzieje ze kiedyś uda mi się żyć bez leków ale realnie patrząc to będę pewnie łykał te kapsułki do końca życia.
Miało być lepiej a dziś czuje się jak heroinista, nie chce brać i nic mi to nie daje ale muszę.
  • 348 / 264 / 0
@Papa smerf niestety, ale najlepiej chyba po prostu schodzić metodą "taperingu", czyli swoim tempem zmniejszać braną dawkę. Podobny proces (choć bardziej usystematyzowany) opisywał DexPL w swoim nazwijmy to poradniku, tudzież bardziej "relacji" z odstawiania -> tu masz link do omawianego artykułu. Pomocna może być również gabapentyna, czyli w dużym skrócie, taka słabsza pregabalina (tak wiem, to bardzo duże uogólnienie), i ów lek / substancja może ci realnie pomóc odstawić pregabalinę. Co do benzo - niestety, ale benzo nie za dobrze sobie radzi względem odstawiania pregabaliny. Jasne - redukuje część objawów, np. bezsenność czy lęk, ale samego "skrętu" od odstawki lub dużej redukcji nie zmieni - testowałem osobiście z klonem 2 mg, xanaxem sr, relanium - żaden z leków nie pomógł mi (choć to może być zawsze osobiste odczucie) w odstawce pregabaliny. Za to pregabalina dobrze sobie radzi w odstawianiu wcześniej wymienionych (i innych też) bezodiazepin. Więc moim zdaniem -> Odstawienie bezodiazepiny, bierzesz Pregabę na "wyczucie", oczywiście starając się brać kiedy jest to niezbędne, i najlepiej jeśli nie przekraczasz 1g - 900 mg (heavy user) lub 600 mg (maksymalna dawka lecznicza w PL). Potem już albo odstawiasz stopniowo Pregabalinę, zmniejszając dawkę i tak aż do 300 mg - 150 mg dziennie. A potem już decydujesz sam czy jesteś w stanie wytrzymać. Gabapentyna może ten proces ułatwić (mniejszy skręt), ale tu kolejne kombinowanie z dawkowaniem, załatwianiem recepty, potem odstawianie gabapentyny (choć tu już trzeba się postarać o skręt). Pozdro. Wszelkie inne tipy poznam, zwłaszcza od kogoś, kto w szybkim tempie musiał odstawić oporową dawkę pregabaliny (ja miałem już jedno prawie udane podejście, ale przez obowiązki w pracy musiałem zrezygnować. Dla mnie skręt był czymś w rodzaju "helikoptera" na bani, coś jak po waleniu alko i jesteś kieliszek od zgona - czujesz helikopter i wiesz że jak nie przystopujesz, to już po imprezie [dla ciebie], ale pijany logicznie już nie myślisz. Tylko przy alko ten stan kończy się rzygiem, odwodnieniem i kacem na drugi dzień, a u mnie przy pregabie po 3 dniach czy 4 ten stan tylko się nasilał). Lek sam w sobie pomógł mi w odstawce innego, ale sam w sobie obecnie jest problemem, jeśli chodzi o odstawianie.
null
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Polacy robią to w samotności. W domach, nie na imprezach. A królowa jest tylko jedna

Coraz częściej używamy substancji psychoaktywnych w samotności. Szczególnie popalamy. I nie chodzi rzecz jasna o papierosy dostępne w kiosku. O czym to świadczy? – O tym, że te substancje są wykorzystywane do regulacji emocji, takich jak lęk, smutek czy napięcie – dr Gniewko Więckiewicz, psychiatra ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego komentuje wyniki raportu PolDrugs 2025.

Maleńczuk bez ogródek o przeszłości. „Tęsknię za heroiną. To najlepsza rzecz na świecie”

Chociaż dziś Maciej Maleńczuk prowadzi względnie ułożone i spokojne życie, w młodości był uosobieniem hasła „sex, drugs, rock and roll”. Jak wielokrotnie wspominał, brakuje mu niektórych aspektów tamtych lat – przede wszystkim heroiny. – Tęsknię zwłaszcza za heroiną. To najlepsza rzecz na świecie – mówił bez ogródek muzyk.

Betel jest używany od co najmniej 4000 lat

Betel to po kofeinie, alkoholu i nikotynie najbardziej popularna używka na świecie. Jest używany od dawna i głęboko zakorzeniony w kulturze Azji. Chociaż żucie betelu wiąże się z zabarwieniem zębów, brak takie zabarwienia nie oznacza, że człowiek betelu nie żuł. Dlatego też stwierdzenie jego użycia w przeszłości wymaga specjalistycznych badań. Taki, jakich podjęli się naukowcy z Tajlandii, Australii i USA.