Heterocykliczne substancje modulujące potencjał neurotransmisji GABA, będące pochodnymi dwuazepiny – np. diazepam, czy klonazepam.
Więcej informacji: Benzodiazepiny w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 298 / 31 / 0
Ważne jest jeśli ktoś się decyduje na ck czy wcześniej były napady padaczkowe i czy benzo było brane codziennie w tej samej dawce czy były różne bo jak w tej samej mamy te same stężenie we krwi i szansa na padaczkę maleje
  • 58 / / 0
Brałem kiedyś 20 lat temu przez miesiąc klona w dawce 1-2mg dziennie. Film mi się urwał, byłem nastolatkiem, po skończeniu się tabletek nie pamiętam, żebym miał jakikolwiek zjazd nawet 1 nocy bezsennej i receptory gaba też mi się chyba nie wyrobiły bo jak zacząłem pić późnej to najebany byłem po 3-4 browarach. Od 20 lat jak pije to zawsze te 3-4 browary i mi starczy wiec raczej ten miesiąc klona receptorów nie popsuł.

A załóżmy taką opcję, że zamiast 2-3 miesiąc codziennie 0.5mg bromazolamu to bym brał tylko co drugi dzień ? Też bym miał efekty odstawienia fizyczne ?

Co do bromazolamu to jest to podobno porównywalna moc do alprazolamu tylko, że dłużej działa i bardziej nasennie.
  • 1973 / 207 / 0
Dlatego zamienia się krótko działające benzodiazepiny jak np alprazolam na długodziałające (lub o długim okresie półtrwania jak zwał tak zwał), czyli takie jak diazepam czy klonazepam. Zamiast brać dwa czy trzy razy na dobę wystarczy nawet raz. Dzięki czemu łatwiej, wygodniej i bezpieczniej można schodzić z dawek.

Tylko, że to jest podstawowa wiedza i na pewno już to było napisane dziesiątki razy.
Jak ktoś chce to mogę pomóc rozpisać bezpieczne odstawienie rozłożone w czasie :)
Take DXM and Be Happy
  • 58 / / 0
Ale ja nie chce odstawiać bo narazie nie mam co. Wręcz przeciwnie, ja dopiero zaczynam i chce brać tak żeby się nie wiebac
  • 422 / 68 / 3
Jak się nie chcesz wjebać to nie zaczynaj
  • 1973 / 207 / 0
22 marca 2026Cpundog2 pisze:
Ale ja nie chce odstawiać bo narazie nie mam co. Wręcz przeciwnie, ja dopiero zaczynam i chce brać tak żeby się nie wiebac
Wjebiesz się. Najpierw psychicznie bo będziesz odliczał dni i godziny do kolejnej tabletki. A później już z górki i psychicznie i fizycznie.
Take DXM and Be Happy
  • 890 / 156 / 0
22 marca 2026Cpundog2 pisze:
mówił każdy na początku
hipnotyzuję ludzi jak Kaszpirowski
  • 58 / / 0
ale ja jestem inny, byłem już wjebany w Kratom i jestem wjebany w kofeinę więc wiem co to uzależnienie, teraz mam doświadczenie i nie chce zrujnować sobie benzo tak jak zrobiłem z opoidami... dlatego fajnie by było znać sposób brania, żeby się nie wjebać bo na 100% taki istnieje i są ludzie którzy tak robią
  • 552 / 200 / 0
@Cpundog2 mechanizm zaprzeczenia to lvl ekspert u Ciebie xD
Inna to mogę sobie ja mówić że jestem bo pomimo wielomiesięcznego brania bzd codziennie się nie uzależniam, tylko odstawiam z dnia na dzień i po sprawie, bez żadnych negatywnych skutków w kwestii samopoczucia. To że Ty się nie uzależnisz to są tylko Twoje pobożne życzenia, bo jak sam napisałeś wyżej masz skłonności do uzależnień.
  • 58 / / 0
ale wjebałem się w Kratom tylko dlatego, że myślałem, że nie uzależnia, wiem jaki to koszmar jak odstawiałem po 3 latach brania po 2x dziennie wiec skoro wiem teraz jak to jest to inna sprawa
ODPOWIEDZ
Newsy
Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.

Alkohol wciąż na czele uzależnień w Holandii

Alkohol pozostaje najczęstszą przyczyną leczenia uzależnień w Holandii i odpowiada za 43 procent wszystkich przypadków terapii. Tak wynika z najnowszych danych krajowego systemu monitorowania problemów związanych z alkoholem i narkotykami za 2025 rok.

Psychologia w codziennym życiu: psychodeliczny zwrot

Kiedy Donald Trump podpisał rozporządzenie wykonawcze w sprawie substancji psychodelicznych, internet eksplodował szybciej niż jakakolwiek konferencja prasowa. Nagłówki w mediach społecznościowych migały o „legalizacji narkotyków”, „rewolucji psychodelicznej” i „końcu tradycyjnej psychiatrii”. W rzeczywistości, jak podkreślały NPR (npr.org) i PBS, dokument nie legalizuje żadnej substancji. Przyspiesza on natomiast procesy badawcze, skraca ścieżki regulacyjne FDA i toruje drogę do szerszego stosowania rozszerzonego dostępu w przypadkach poważnych chorób psychicznych, gdzie inne metody zawiodły. Jednak w dobie natychmiastowych emocji to nie fakty, a pierwsze wrażenia decydują o reakcji ludzi.