Wątki traktujące o muchomorze czerwonym (Amanita muscaria).
ODPOWIEDZ
  • 380 / 89 / 0
Tak som już amanity 😀
:fuj: :fuj: :fuj:
  • 1930 / 191 / 0
@polymerase, ja jescze żadnej nie znalazłem, ale szukałem tylko w lesie gdzie na ogół mało grzybów jest.
Take DXM and Be Happy
  • 2534 / 599 / 0
Uwaga! Użytkownik Atro nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 54 / 12 / 0
Są krasnale. Nie szukajcie w lasach tylko na piaszczystych, wilgotnych wrzosowiskach porośniętych brzózkami i osikami. Najlepiej przy dołkach z woda. Widziałem sporo już podeschniętych i zwiędniętych.
  • 2534 / 599 / 0
Uwaga! Użytkownik Atro nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3455 / 727 / 9
Ej spoko ale wrzucajcie tu foty żeby było widać.
Nawet Obi-Wan Kenobi był kiedyś helupiarzem.
  • 2534 / 599 / 0
Wyskoczył mi komunikat,że za duży plik :/
  • 381 / 119 / 0
Sezon grzybowy powoli rusza i będę znowu szukał Amanit. Myślę, że końcem sierpnia już się pojawią, może nawet wcześniej, bo inna pogoda w tym roku.
  • 54 / 12 / 0
W ubiegłym roku pierwsze AM znalazłem w brzózkach 20 sierpnia niektóre z nich już przejrzałe. Od 10 sierpnia można już zacząć się rozglądać. Rzadkie laski brzozowe na wilgotnych wrzosowiskach tam spotykałem najwcześniej.
  • 87 / 15 / 0
To myślicie, że w ten weekend nie ma co się wybierać?
ODPOWIEDZ
Newsy
Zagadka stabilności piwnej piany rozwiązana. To postęp w wielu dziedzinach nauki

Piękna stabilna piana to jeden z elementów piwa, którego poszukują miłośnicy tego napoju. Niestety, często spotyka ich zawód. Tworząca się podczas nalewania pianka błyskawicznie znika, zanim zdążymy wziąć pierwszy łyk. Są jednak rodzaje piwa, szczególnie piwa belgijskie, na których pianka jest wyjątkowo stabilna. Naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu, pracujący pod kierunkiem profesora Jana Vermanta, odkryli właśnie sekret długotrwałego utrzymywania się piany na piwie. Poznanie tej tajemnicy zajęło 7 długich lat badań.

Drożdże piwowarskie reagują na odpowiednie dźwięki i zwiększają produkcję

Wiadomo że rośliny i zwierzęta wydają dźwięki, reagują na nie i za ich pomocą się komunikują. Komunikacja taka zachodzi też pomiędzy zwierzętami a roślinami i odwrotnie. Czy jednak organizmy należące do innych królestw domeny eukariontów w jakiś sposób reagują na dźwięki? Okazuje się, że tak. Reakcję taką zauważono u drożdży piwowarskich. Co więcej można to wykorzystać w produkcji złocistego napoju.

120 litrów pochodnych opioidów w płynie nie trafi na rynek

Policjanci z Wydziału do Walki z Przestępczością Narkotykową Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie ujawnili miejsce przechowywania nielegalnych substancji psychotropowych, zabezpieczając ogromne ilości pochodnych opioidów w płynie oraz półproduktów służących do przetwarzania środków odurzających.