Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, tytoń, yerba mate.
ODPOWIEDZ
  • 5 / / 0
@Up Zielona herbata z liśćmi świeżej mięty bądź połączona z melisą i domowym sokiem z żurawiny. Świetny miks w smaku, a i fajnie rozgrzewa żołądek przy okazji.
  • 848 / 286 / 0
Jak zmniejszyć wchłanianie fluoru z herbat albo jak go wypłukać?
  • 57 / 4 / 0
Ponoć stosowanie boraksu robi robotę.
Bor z fluorem tworzy fluorek boru, który wydalany jest z moczem.
Informacja zaczerpnięta stąd.
  • 221 / 1 / 0
jak to jest z piciem zielonej herbaty w okolicach posiłków?

są jakieś przeciwwskazania?
grounded
  • 57 / 4 / 0
Spoiler:
Spoiler:
Inhibituje enzymy trawienne, przez co wchłoniesz mniej składników odżywczych. Głównie ograniczone jest trawienie węglowodanów i tłuszczy. Ogranicza wchłanianie żelaza z pożywienia, jednak po podaniu wit. C efekt ustępuje. Więc przeciwwskazania są, ale to jeśli nie chcesz się odchudzać.
  • 848 / 286 / 0
dsn pisze:
Hash_Oil pisze:
Jak zmniejszyć wchłanianie fluoru z herbat albo jak go wypłukać?
Po co chcesz to zrobić?
Ponieważ fluor jest w huj szkodliwy. M.in.:
- zaburza gospodarkę wapniowo-magnezowo-potasową,
- zwapnia tkanki (szczególnie szyszynkę),
- zaburza funkcje poznawcze,
- itd.
Miłej nocy
  • 619 / 45 / 0
Polecam zieloną herbatę "przysmak - to jakaś mieszanka z kwiatami, owocami i innymi aromatycznymi składnikami - pije się przyjemnie, a w dodatku pachnie w całym domu :D

BTW. Macie termometry kuchenne, żeby zalać liście odpowiednio gorącą wodą, czy na oko lecicie? Bo nie wiem po jakim czasie od zagotowania woda stygnie do np. 80C...
  • 38 / 1 / 0
Ja używam termometra, którego kupiłem, żebym był pewien na 100% co do temperatury wody do zalewania yerby. Później ten sam nawyk nabyłem przy parzeniu zielonej herbaty. Jak jeszcze nie miałem termometru, to leciałem na oko.

Co do czasu stygnięcia wody, to nigdy nie zwracałem na to uwagi, ale jeśli się nie mylę, to zagotowana woda powinna ostygnąć do ok. 80 st. C po mniej więcej 10 minutach.
  • 1262 / 17 / 0
Nie ma nikogo w domu.
Zrobiłem w takim razie zieloną z 6 torebek z miodem. %-D
Zbrodnia.

Mi bardzo smakuje zielona herbata z żeń szeniem i granatem, smak epicki chyba bio ale nie jestem pewien.
Uwaga! Użytkownik NieLubieZielska nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 66 / / 0
Ja od lat piję Twinings- liściasta , wkrajam do niej do niej cienkie plasterki imbiru ( z większego korzenia) fajnie rozgrzewa i posmak mi podchodzi....
ODPOWIEDZ
Newsy
Jak służby rozbiły kokainowy szlak z Kostaryki do Europy?

Międzynarodowa operacja o kryptonimie „Purga-Calipso Guanacaste”, koordynowana w Europie przez Europol i prowadzona równolegle przez kostarykańską Policía de Control de Drogas, hiszpańską Guardia Civil oraz portugalską Polícia Judiciária, zlikwidowała szlak przerzutowy, którym od 2019 roku trafiały do Europy setki kilogramów kokainy ukrytej w mrożonym proszku juki i kontenerach z owocami.

policjanci zabezpieczyli ponad 100 kg kokainy ukrytej w naczepie ciężarówki

Policjanci z Wałcza przejęli ponad 100 kilogramów narkotyków. Nielegalny towar przemycany był w ładunku, w którym były części samochodowe. W związku ze sprawą zatrzymane zostały dwie osoby. Są już po zarzutach i może grozić im nawet 20 lat pozbawienia wolności.

Medyczna marihuana. Przerwa tolerancyjna – prosty sposób, by konopie znów działały lepiej

Choć powszechnie uważa się, że jeśli dawka przestaje działać, należy ją zwiększyć – nie zawsze jest to właściwe podejście. U niektórych osób większa dawka działa wręcz odwrotnie, ponieważ ich organizm rozwinął zbyt wysoką tolerancję. Zwiększanie dawki może osłabić działanie terapeutyczne i zwiększyć koszty leczenia. Przerwa tolerancyjna (tzw. tolerance break) oraz zmniejszenie dawek po jej zakończeniu może zwiększyć korzyści terapeutyczne i obniżyć potrzebne ilości konopi nawet o 60%.