Dział poświęcony harm reduction – metodom mającym na celu złagodzenie negatywnych konsekwencji zażywania środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 237 / 13 / 0
Przestawilo ci sie cos(tak wydaje mi sie xd). Kiedys cos podobnego mieewalem, rzadkosc, po paru dniach przechodzilo zazwyczaj. Rzules gume w trakcie zabawy? U mnie pojawialo sie to, kiedy dosyc namietnie memlalem geba :D
Uwaga! Użytkownik Pompejszyn nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 177 / 6 / 0
Gum bardzo rzadko, czasami cukierka jakiegoś 😜 trochę mnie to już denerwuje bo mija miesiąc a poprawy nie ma....
  • 35 / 20 / 0
Dobra, poradzę coś z autopsji.
Swego czasu borykałem się z dużym problemem występującego szczękościsku przy okazji zażywania (głównie) stymulantów. Oprócz tego tendencyjnie gryzłem wnętrze jamy ustnej, szczególnie wargi - kilka następnych dni po "mieleniu gębą" wszelkie ciepłe, pikantne, kwaśne i słone jedzenie sprawiało duży ból z uwagi na poranioną gębę i wargi.
Postanowiłem że to bez sensu i muszę poszukać rozwiązania problemu, stąd moje sprawdzone sposoby:

- Gumka recepturka założona na nadgarstek. Jak zaczynałem mielić, to ciach, strzał w łapę. Mózg bramkuje i faworyzuje bodźce - chwilę popiecze i zwróci uwagę umysłu na krótkotrwały ból, co przynajmniej w moim przypadku, stopowało szczękościsk. Po jakimś czasie wytresowalem organizm i praktycznie przestałem mielić zębami.
- Bardzo zimna woda. Polecam wrzucić do lodówki wodę mineralną i co jakąś chwilę po nią sięgać. Wskazane opłukiwanie ust od wewnatrz, przelewając wodę z jednej strony jamy ustnej na drugą. U mnie działało bardzo dobrze, rozluźniało mięśnie żuchwy. Przy okazji nie zapomniałem o nawadnianiu organizmu - A to bardzo ważne!
- Nakładka na zęby. W skrajnych sytuacjach, kiedy powyższe sposoby nie pomagały, zaopatrzylem się w nakładkę na zęby, do nabycia praktycznie w każdej aptece, sami dopasowywujemy ją do kształtu zębów. Chroni szkliwo, zapobiega uszkodzeniu kości. Wiadomo, nie nadaje się na imprezę czy wyjście z towarzystwem na miasto, ale w domowym zaciszu to chyba najlepsze zabezpieczenie zębiszczy.
- Klasycznie, guma do zucia, ewentualnie e-fajka pod ręką. Jak się zajmie czymś usta, to mielenia nie będzie.

Tak jak wspominałem, te sposoby sprawdziły się u mnie. Może dla kogoś z was też okażą się dobre :)
Ich habe wyjebane.
ODPOWIEDZ
Newsy
Marihuana tematem w Sejmie. Przyszło kluczowe pismo z rządu

Przed wyborami w 2023 r., a nawet już po nich, politycy z obozu rządzącego wyjątkowo liberalnie wypowiadali się na temat marihuany. Powstał nawet Parlamentarny Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany z głośnymi nazwiskami w składzie. Coś się jednak zmieniło. Jak informuje "Rzeczpospolita", jednoznaczne stanowisko rządu zaskoczyło wielu polityków: nie ma mowy o żadnej liberalizacji. Argumentem mają być m.in. doświadczenia innych krajów.

Japończycy odkryli, dlaczego papieros pomaga przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego

Palenie tytoniu związane jest z olbrzymią liczbą różnorodnych zagrożeń dla zdrowia. Są jednak sytuacje, gdy papieros pomaga. Tak jest na przykład w przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Nie od dzisiaj wiadomo, że papierosy przynoszą ulgę osobom cierpiącym na tę chroniczną chorobę. Naukowcy z japońskiego instytutu badawczego RIKEN odkryli mechanizm, który stoi za zbawiennym skutkiem dymka. Dzięki nim chorzy będą mogli poczuć ulgę, bez narażania się na choroby powodowane paleniem.

Niemcy. Rośnie konsumpcja marihuany wśród dorosłych

Konsumpcja marihuany w Niemczech wśród młodych dorosłych znacznie wzrosła, za to nastolatkowie rzadziej po nią sięgają.