Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 8 / / 0
Nieprzeczytany post autor: orzech190 »
Panowie to mógł bym zrobić tak? : 150/100 g szusu zalać połówką wódki dolać jeszcze ze 200 ml gorącej wody dodać cukru i cytrynki . Bylo by to dobre? (chodzi i moc i w pewnym stopniu tez o smak)

PS. Toker ja tak jak Ty chcę poczuć potenciał Damiany ale smak tez wchodzi w rachubę. Pozdrawiam
  • 273 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: machabeus »
1. moze splesniec
2. alkohol ulatwia penetracje wody w glab komorek wyciagajac wiecej "dobrego"
3. wyciaga niektore sredniodniopolarne zwiazki
  • 82 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Kava man »
mysle ze zapodawanie damiany w nos mija sie z celem choc slyszlem co nieco o tej drodze podania.wlascie mozesz sprobowac choc nie obiecam ze bedzie dobrze dzialalo.A ja pilem herbate z damiany mieszna z herbata z ziol uspokajajacych i to bardzo macna herbate.Byla gorzka ale to nie to co kava kava ten kto pil ten wie czy celea :scared: :kotz: .Damiana dziala relaksujaco podwyzsza nastroj i tak inaczej widac kolory sa takie jaskrawsze i bardziej pastelowe.Ogolnie braalem tak z 15 gram damiany i 5 torebek ziol uspokajajacych wysypywalem ziola z torebek i wrzucalem je razem z damiana i zaparzalem 15 minut potem dodawalem duzo miodu czasem cukru i cytryny.wiem ze smak takiego silnego naparu nie jest zachecajacy ale naprawde roslina godna polecenia.Pozdrawiam wszystkich etnobotaników a szczególnie Kube Powiatowego. :yay: :-)
trampek
  • 145 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Sky »
Extrakt kanny jak najbardziej do wciągania ale damiany??? To nie ma sensu! Lepiej zrób z niego napar a raczej rozpuść w gorącej wodzie bo wciągając to raczej stracisz $$
  • 1387 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: pindyjski »
No to ja mam kolejne naiwne pytanie - a może bardziej opłacalne byłaby najpierw ekstrakcja damiany acetonem, a potem zalanie tego ekstraktu spirytusem? Albo nawet nie robienie ekstraktu, tylko rozpuszczenie powstałej żywicy w spirytusie? 0,5l acetonu to 6zł. Macerujemy w tym np 50g damiany, odparowujemy, żywicę zalewamy spirytusem, tak żeby się rozpuściło wszystko. Potem susz damiany suszymy z acetonu i zalewamy wodą. Potem łączymy. Jest sens? Oszczędność na spirytusie mi się wydaje, no i możemy zrobić mocno stężony roztwór, tak jak chciał Toker.
– Chodź. Czeka nas długa podróż.
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
  • 1 / / 0
Nieprzeczytany post autor: mihipoznan »
Wie ktoś czy damiana nie będzie miała konfliktu z tabletkami antykoncepcyjnymi? Bo czytałem, że jej działanie polega między innymi na naturalnym wyrównywaniu poziomu hormonów w organizmie człowieka..
Peace.
  • 1174 / 22 / 15
Nieprzeczytany post autor: WaWe »
Jeśli macie problemy z "wsiąkaniem", to zalejcie tą wódką czy spirytusem ekstrakt, będzie go 10 albo 25 razy mniej potrzebne = mniej wchłonie :)
Ja osobiście ubóstwiam aromat tego ziela! Czy ekstrakt pachnie tak samo jak susz? Może to głupie pytanie, ale kto pyta nie błądzi ;)
Uwaga! Użytkownik WaWe nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 469 / 9 / 0
Nieprzeczytany post autor: circus »
Co o takiej ekstrakcji sądzice?

Wpierw spirytusem: maceracja -> filtracja, wyciśnięcie -> odparowanie do małej ilości. Później jeszcze ten sam susz ekstrahować wodą -> filtracja, wyciśnięcie -> odparować w piekarniku do małej ilości. Na koniec połączyć oba.
Jakie ilości EtOH i wody?

Pytanie tylko czy substancje aktywne nie ulegną rozpadowi pod wpływem wysokiej temperatury.

I skoro już piszę w afrodyzjakach - co z taką ekstrakcją muria puama i clavo huasca?

P.S. Co z użyciem IPA do ekstrakcji tego? Można by wtedy i 2x ekstrahować, płukać. Co prawda trzeba by do sucha odparowywać, ale jaka oszczędność jednak.scalam---------------------------------------
Paczcie co znalazłem ;-)

http://www.rain-tree.com/damiana-activity.pdf
http://www.rain-tree.com/damiana-traditional-uses.pdf

I jeszcze sporo innych informacji http://www.rain-tree.com/damiana.htm
scalilam AnnaS
Ostatnio zmieniony 06 stycznia 2010 przez circus, łącznie zmieniany 1 raz.
Nowy smak Tymbark - jabłko homet!
  • 320 / 6 / 0
Nieprzeczytany post autor: befree »
gryzlo by sie to ziele z antydepresnatami jak trazondon,mianseryna? planuje to jako dodatek/urozmaicenie po rzuceniu tramalu.
Uwaga! Użytkownik befree jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1174 / 22 / 15
Nieprzeczytany post autor: WaWe »
To jest indywidualna sprawa bardzo. Mi akurat smak (piłem napar) średnio podszedł, ale zapach to już co innego. Mógłbym to wąchać godzinami! Chyba zrobię z tego kadzidełko :D A z kolei słyszałem, że niektórzy twierdzą, że to wali gorzej niż majeranek. Hmmm... Wszystko kwestia gustu.
Uwaga! Użytkownik WaWe nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Operacja „Kryształ”

Czyli „ogólnopolskie uderzenie w przestępczość narkotykową wykorzystującą przesyłki kurierskie i pocztowe”.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.

Ministerstwo Rolnictwa alarmuje. Chodzi o nową akcyzę na alkohol

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wystąpiło do Ministerstwa Finansów o wycofanie planowanej podwyżki podatku akcyzowego na alkohol.