Wszystko o kaktusach - metody przyrządzania, uprawa, odmiany, opisy działania
ODPOWIEDZ
  • 677 / 13 / 0
Nieprzeczytany post autor: zielona »
Ehh no wiem ze są malutkie i za długo zostały same, ale jutro juz wracam do siebie i od razu je podleję. Mam nadzieję, że nic złego się z nimi nie dzieje.
Zainteresowałes mnie tym kiełkowaniem. Może pojawić się nowa roślinka nawet 3 miesiące po wysadzeniu? :o No proszę proszę...
A z innej beki, czy naprawdę nie da się tych nasion przechowywać? Pozamykałam je w kilku szczelnych torebkach, schowałam w ciemne miejsce. Narazie nie chcę wysiewać wszystkich, bo nie potrzebne mi aż tyle roślin, chciałam komuś oddać czy odsprzedać...
  • 113 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: wolf74 »
U mnie ostatnie pachanoi wykiełkowały po 10 tygodniach od posadzenia a peruvianusy jeszcze później .
Co do przechowywania nasion to miałem z tym złe doświadczenia jeszcze 2 lata temu - nasiona przechowywane w torebce strunowej po pół roku mialy 20% kiełkowalność , kiedy wcześniej wschodziło 70% . Na pewno znajdziesz u siebie jeszcze troche miejsca na nowe kaktuski :)
Uwaga! Użytkownik wolf74 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 762 / 6 / 0
wolf74 pisze:
Wysiej jak najszybciej bo z czasem nasionka stracą całkowicie kiełkowalność - akurat tego gościa u którego kupujesz nie znam więc nic nie wiem o jakości nasion
czy ja wiem. listopad to nie najlepszy termin na wysiew. poza tym nasionka zwykle mają kilkuletnią 'przydatność do wysiania'. (jeśli tu jest inaczej to przepraszam). piszę to bo mam ten sam dylemat co kolega.
"Prawda jest daleko bardziej potężna niż jakakolwiek broń masowej zagłady" Mahatma Gandhi
  • 113 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: wolf74 »
ja wiem. listopad to nie najlepszy termin na wysiew. poza tym nasionka zwykle mają kilkuletnią 'przydatność do wysiania'
Listopad jest złym miesiącem do wysiewu - zgoda , ale z własnego doświadczenia wiem że im wcześniej wysiejesz nasiona tym większa kiełkowalność i większa szansa na sukces . Na wszelki wypadek jeśli kupisz nasionka kaktusów to część wysiej teraz a część w przyszłości - unikniesz ryzyka i przekonasz się że niestety miałem rację :) .
Uwaga! Użytkownik wolf74 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 762 / 6 / 0
dzięki za radę :)
ps. a nasionka dostałem
"Prawda jest daleko bardziej potężna niż jakakolwiek broń masowej zagłady" Mahatma Gandhi
  • 158 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Qpa »
Można wysiać teraz.
O ile masz możliwość zapewnienia doświetlenia codziennie 50 cm świetlówką.
Robisz sobie z płyt styropianu pudełko podobne do akwarium.
Zatykane z góry.
Każdą ścianę (również pokrywę) od wewnątrz wyklejasz aluminiową folią, taką jak do owijania mięsa aby odbijała światło.
Ja mam taką skrzynkę ze styropianów metrowej długości. Myślę, że zmieścił bym się do niej.
Zasilają ją dwie świetlówki 50 cm długości i to w zupełności wystarcza na zapewnienie tmp, 35 stopni C.
Muszę nawet uchylać wieko gdyż byłoby więcej. Świetlówki zapewniają i światło i ciepło.
Myślę, że do mniejszych zastosowań wystarczyłoby pudło o połowę mniejszę. Zadowalająca była by również 1 świetlówka.
Wysiewam więc kiedy chcę :-)
  • 124 / 7 / 0
Nieprzeczytany post autor: syntax_error »
@Qpa: To jest konieczny krok? Mam na myśli budowę "growbox'a". Bez tego nie wykiełkują? Potem też - do wiosny - trzeba doświetlać? Całą dobę? Pogoda ostatnio jest taka, że chyba rzeczywiście trzeba... Czyli jak?

Dobra, przejdźmy do jakichś szczegółów - świetlówka 50 cm to ile wat? Czy energooszczędna (albo dwie) może być (jakiej mocy)? Od czasu, kiedy skończyłem hodować rybki (jakieś 12 lat temu) nie miałem kontaktu ze świetlówkami, starterami blabla itp. Co dokupić? Muszę dodać, że nie chcę wydać zbyt dużo (dla 6 kaktusików nie warto inwestować np. 60 zł, tak mi się wydaje).
Nie sprzedaję, nie kupuję, nie posiadam, nie załatwiam. Lubię poczytać i tylko tyle.
  • 414 / 8 / 0
Mi tam wykiełkowały bez żadnych "growbox'ów " i żadnego naświetlania.Jak przetrwają do następnego lata to będą siedzieć w folii razem z pomidorami.
To nie bóg stworzył ludzi.
To ludzie stworzyli sobie boga.
  • 55 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Arecki »
ja tez teraz bede chcial wysiac nasionka. akurat tak sie sklada ze hoduje takze roslinki owadozerne wiec mam idealne oswietlenie do roslin (2x18W philips aquarelle i osram fluora). myslicie ze moge kaktusy trzymac caly czas pod swietlowkami to beda szybciej rosly?
  • 158 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Qpa »
Z owadożernymi to nie wiem. One potrzebują dosyć dużej wilgotności, a kaktusy potrzebują również wietrzenia.
A jak masz 6 kaktusów to szkoda bawić się w tekiego boxa. Myślałem raczej o kilkuset sztukach :-).
Zresztą trichocereus to w każdych warunkach powinien zejść.
Acha krok wcale nie jest to konieczny. Przyspiesza to tylko ogromnie szybkość wzrostu młodych roślin.
A doświetlać oczywiście że w nocy nie trzeba. Tak jak w naturze, czyli w dzień, wtedy kiedy jasno.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
KAS wykryła 50 kg marihuany w przesyłkach z odzieżą

Funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej z Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego w Warszawie skontrolowali przesyłki znajdujące się w jednej z firm spedycyjnych w Pruszkowie. W ośmiu paczkach wykryli narkotyki.

Marihuana po reklasyfikacji: wciąż daleka droga do federalnej legalizacji w USA

Administracja Donald Trump ogłosiła wykreślenie marihuany z najbardziej restrykcyjnej kategorii federalnych substancji kontrolowanych. To ważna decyzja dla branży i inwestorów. Nie oznacza jednak, że Stany Zjednoczone zalegalizowały marihuanę rekreacyjną na poziomie federalnym. Do tego droga pozostaje długa i politycznie trudna. Po reklasyfikacji, zgodnie z zasadą „kupuj plotki, sprzedawaj fakty”, akcje firm z branży najpierw silnie wzrosły, a potem mocno spadły.

Badania dowiodły, że marihuana opóźnia rozwój nastolatków

Badanie przeprowadzone na ponad 11 tys. nastolatków wykazało, że zażywanie marihuany wiąże się z wolniejszym rozwojem poznawczym (zapamiętywaniem, koncentracją i szybkością myślenia), a także z gorszą pamięcią w kluczowych latach rozwoju mózgu.