Fakt faktem, ciężki konglomerat objawów, ale trzeba sobie z życiem radzić... na pocieszenie dla wszystkich!
Próbowałam ok. 9 antydepresantów, 8 neuroleptyków (w tym 7 podczas jednego rocznego pobytu) w różnych konfiguracjach, czas na pregabalinkę!
No nic, pójdzie takowa propozycja! Rozważałam to już. Dzięki!
Najlepiej zdecydowanie działa amisulpryd i przy dobrym doborze pozostałych leków już w dawce 300mg.
Wiesz, też nie mam zamiaru pół roku odpękiwać w murach ich decyzji o fluoksetynach...
W Modulatorach GABA Pregabalin Guide z redakcją Matiego.
Pierwsze co jest ważne (pewnie już to wiesz, ale napisze dla szukających w tym temacie pomocy) to uświadomić sobie jak działają psychiatrzy. Przede wszystkim mają pewną pulę leków z których muszą Ci coś przypisać. Po drugie mają naciski jakich konkretnie leków używać, jakich w drugiej kolejnosci (...) itd, a jakich w ostatecznosci. (mogą to robić poprzez raportowanie alergii, namacalnych, silnych uboków itd. Po trzecie do nich przychodzą handlowcy firm żeby zgłaszać informacje w stylu "teraz taki lek trzeba wciskać bo sprzedaż siada/w magazynach zalega/ mają go wywalić z rynku więc trzeba opchnąć....itd.
U prywaciarza/znajomego wyglada to troche inaczej. Moze zapodać leki off-label, i w zeleżnosci od kontaktow nawet wydać recepte na coś do sprowadzenia.
Nie mam pojęcia co dla Ciebie znaczy zryty baniak :-) Mogę sie tylko domyślać po twoich wpisach tylko wnioskować, co jest dość niefektywną metodą.
Jedno moge CI powiedzieć na pewno, czyli to co powtarzam w tym watku niemal w każdym poscie: Zapomnij o SSRI/SARI/TLPD! Od tego się odchodzi w cywilizowanych krajach.
Pierdyliard uboków/ czas oczekiwania na efekty/watpliwa skutecznosc i tak w kółko.
O neuroleptykach nawet sie nie wypowiem.
Zapomnij o tym - a przynajmniej nie licz że się wyleczysz. Paradoksalnie może CI to własnie, doraźnie pomagać, ale wpadłaś w błędne koło, dodatkowo, niszcząc watrobę, rozregulowujac gospodarkę hormonalną (głownie prolaktyna, ale pewnie nie tylko) i nie mogąc przestać.
Ja zacząłbym od Pregabaliny, ostrożnie, na pewno ktoś na forum pomoże z częstotliwoscią i dawkami. Zastąp lorazepam czyms bardziej dla ludzi (alpra/klon)
Pomyśl o afobazolu/Selanku . Pomyśl/poczytaj o ziołach Ashwagandha/Gotu Cola.
Zapoznaj się z czarnuszką/emoksypiną i antagonistami NMDA (ex. memantyna)
Ale przede wszystkim zorientowałbym się najpierw jak wygladają twoje enzymy wątrobowe, nerki, prolaktyna i TSH.
Pozdrówka
Aż Ci muszę dać karmę.
@MissPill, daj znać, jak spróbujesz pregabalinę.
Aczkolwiek nie zgodzę się ze SmellyCat, neuroleptyki mogą być przydatne w Twoim przypadku. I licz się z tym, że tolerka na pregabalinę rośnie bardzo szybko, a potem ciężko ją odstawić.
Aha, SSRI to gówno.
Karny jeżyk: SŁABO OGARNIAM ANATOMIĘ!
Mam mu zasugerować skierowanie na wyniki.
Wiem doskonale jak to jest z leczeniem, ale my nadal jesteśmy w epoce kamienia łupanego, choć widzę - jeśli chodzi o pregabalinę - znaczny wzrost zainteresowania tą substancją przez dobrych lekarzy, bo to co tu na forum "bezsprzecznie" to nie muszę wspominać.
Ale pregabalina to tylko dodatek do leczenia SSRI/SNRI/DARI/TLPD w polskiej psychiatrii, nie zapominajmy o tym. Czemu tylko dodatek? A może nie stać ją na tak wiele jak myślicie?
Afobazol, Selank - nie będę się leczyć "na czarno" bo to przyniosłoby tylko zgubne efekty.
alpra/klon - bardziej dla ludzi? Ale ja potrzebuję uspokajający na psychozy a nie na lęki, przy czym jak widzę taki układ alpra/klon to chce mi się śmiać, w czym niby lorazepam jest gorszy? Lekarz zaleciłby długo-działające benzo, to na pewno, alpra bez sensu kompletnie pomysł.
Jak zacznę z pregabaliną to tylko pod okiem lekarza, a jeśli on powie, że "no, no, noł" to cóż, ukierunkuję się na jego metody leczenia. Bo rosnąca tolerka prawie-że-cudownego leku jakoś mnie nie zachęca, podobnym cudem miał się okazać moklobemid.
To iść na paro czy na tę laseczkę dla starych młotków - klomi?
Ja tylko chciałem dać jakąś alternatywę gdzie nie musiała by ich brać, choć zdaje sobie sprawę że u niektorych są piekielnie skuteczne (btw. gdzieś widziałem badanie o niemałym potencjale neuroleptycznym fenylopiracetamu-dać znac jak ktoś chce, to wrzuce)
Tak, dokladnie, jak wyzej i to co pisalem wczesniej, pregabalina wymaga kogoś ogarniętego co do dawek i czestotliwosci. Jeszcze raz pozwole sobie wspomnieć: Znam ludzi, z pewnego forum 'leczniczego" gdzie ludzie zaciągają po 600-900 mg dziennie i płaczą. Wciągło ich :-( a co gorsza nie potrafią zejść ;-(
@Fene:
no...yyyy...dziękuje? :-)
16 marca 2017SmellyCat pisze: Ja tylko chciałem dać jakąś alternatywę gdzie nie musiała by ich brać, choć zdaje sobie sprawę że u niektorych są piekielnie skuteczne (btw. gdzieś widziałem badanie o niemałym potencjale neuroleptycznym fenylopiracetamu-dać znac jak ktoś chce, to wrzuce)
Ponadto dużej ilości neuroleptykom przypisuje się antydepresyjne i anty-autystyczne działanie, to drugie jako aktywizujące, a aktywizować katatonika nietrudno, przy czym o innym potencjale nie może być mowy, o przywróceniu go chociażby do normalnego funkcjonowania. Firmy farmaceutyczne naciągają wiele faktów powołując się na naprawdę ciężkie przypadki. A istnienie antydepresyjnego efektu sedujących neuroleptyków jest farsą! Podeprzecie to tabelką z liczbami Ki, nie uwierzę! Absolutnie nie uwierzę! One już same w sobie tak dojebują D2, że o antydepresyjnym efekcie nie może być mowy.
Co do fenylo. O niemałym potencjale dysleptycznym, wyczytałam w ulotce i zamieszałam, wide wątek "Doping Mózgu vol. 2", sprawdzone w autopsji, pomaga na negatywne objawy poprzez up-regulację receptorów dopaminy, jednocześnie robiąc sajgon w objawach wytwórczych, poprawcie mnie jeśli mówię źle. Ale na neurosach z autopsji się trochę znam i zanim wystąpią pierwsze objawy "mieniące się rzeczy" już jestem w stanie psychotyczny sen rozpoznać. No i fenylo dużo namieszał, co tu dużo mówić.
Więc nie powołam się na te badania. A pierwszą dawkę zastosuję dopiero po udanym leczeniu.
Pregabalina... Cóż... Lek genialny, ale ma swoje wady. Ciężko z niego samemu zejść (chociaż wydaje mi się, że mam metodę, ale nie mam aktualnie szczurków do testowania pod ręką) plus tolerancja. Można po nim spać doraźnie, można stosować jako antydepresant, jako lek przeciwlękowy, jako wspomagacz w schodzeniu z agonistów GABA, jako lek przeciwepileptyczny, na bóle neuropatyczne, na wiele rzeczy, a i naćpać się nim ładnie można. :D
Zajebiście jest móc na co dzień pracować i odkrywać nowe związki sam na sam z twórcą tego leku, dyskutować z nim o (psycho)farmakologii, uczyć się od niego, mieć od niego laboratorium i odczynniki (oraz przywileje na uczelni :D ). Tak, wiem... ;)
Właśnie uzależnienie... Agoniści VDCC mają to do siebie, że będą uzależniać, bo są niestety agonistami. Może jakieś modulatory, cholera go wie. Ciężko odkryć i przebadać takie związki.
Ale alternatyw dla zasranych SSRI powstaje coraz wiecej.
@MissPill, jeżeli będziesz polegać na lekarzach, to się nie wyleczysz nigdy. ;)
Karny jeżyk: SŁABO OGARNIAM ANATOMIĘ!
Po Twojej genialnej kwetiapinie jest niesamowity apetyt, efekt antydepresyjny praktycznie żaden, a zamiast znosić psychozę dodatkowo ją rozbudowuje, do rozmiarów katastrofalnych, co może potwierdzić wielu użytkowników forum. Wielu pacjentów również dziwi się, czemu w tak wielu schorzeniach jest lekiem I rzutu, wywołując omamy u typowych ChAD-owców etc. etc. Daje również kapitalny, antydepresyjny efekt "zombie" next day.
Mieliśmy nie mówić o SWOICH przypadkach, a tym bardziej nie powołuj się na te tabele! Widzisz jak łatwo można utknąć w SWOIM gówienku?
Gdybyś leczył się kwetiapiną dawkami rzędu 800mg/d na schizofrenię, ChAD lub różne inne ciężkie schorzenia - mógłbyś cokolwiek powiedzieć - uważam, a tak to... Ty brałeś to jako nasennik? 50-tkę?... Phe! Ja dostawałam ją trzykrotnie, w warunkach szpitalnych i poza, jako prime-lek w schizofrenii i jako podtrzymujący, różne konfiguracje. Zamułka do snu była przeurocza, to fakt, ostatecznie jednak "zombie state", "potęgowanie psychozy", "potęgowanie obsesji" zdecydowało o wyrzuceniu tego leku do kosza z napisem "never ever".
To dlaczego inna świetna antyhistamina, mianowicie mianseryna, w ogóle mnie nie usypia? Looknij tabelkę.
Wsadź se pan w kij w te tabele i nim machaj! ;) To są znacznie bardziej skomplikowane mechanizmy, nie wiemy co za tym wszystkim stoi...
Dobry neuroleptyk jak garnitur szyty na miarę, nie sposób komuś polecić jakiegokolwiek sugerując się tabelkami (centymetrem), tu trzeba zmysłu! Praktyki! :-D
No i właśnie, pregabalina, naćpać się nią można - wszystko powiedziane w temacie - nie wypisze, bom ćpun!
@Fenetylamina, wiemy to :-) ale moja choroba jest akurat nieuleczalna i jeszcze dużo wody w Wiśle się przeleje nim będzie można coś poradzić, tymczasem podleczam się...
Co ja tu tak bazgrzę, jako misspill, w wątku pana pillmanna ;-)
Zakładając ze jesteś dobrze zdiagnozowana, to o przyczynach zarówno ChAD jak i tym bardziej schizofrenii nie wiemy dostatecznie dużo. Wiemy tyle, ze większosci ( w tym Tobie) pomagaja leki skutkujące obniżeniem transmisji dopaminergicznej.
Wiemy takze, ze na stałe przyjmowane przez Ciebie leki albo wywołują tolernację, albo przestają być skuteczne albo maja uboki. Wiec będziesz je brała dotad az watroba i nerki nie przestaną działać.
Jak długo to masz? Od zawsze? Czy od jakiegoś momentu? Czy po jakiś dragach Ci się tak porobiło? Nie bawię sie w psychiatrę, tylko jeżeli nie miałaś tego od zawsze (tylko powiedzmy byłaś predestynowana) to znaczy ze da się to odwrocic. Z farmakologi zostają tylko peptydy prosto w kinola. Ostatnio nastąpił duży wysyp tego towaru. Te aktywujące bądź wykazujące strukturalne podobieństwo do peptydu tuftsin zdają sie doskonale spełniać rolę przywracania organizmu ( CNS) do momentu w którym działał prawidłowo.
W wolnej chwili poczytaj:
https://www.duckduckgo.com/patents/WO2009033678A2?cl=en
Własnie tego typu peptydem, dość łatwo dostępnym jest Selank. Zastanów się, moze kiedyś tak sobie poryjesz wątrobę że juz nie bedzie: "nie chce selanku bo na czarno" :-D
A z klasycznej farmakologi zostaje jeszcze oryginalna węgierska benzodiazepina, kótra nie wykazuje powinowactwa do żadnego z rec. GABA :-D Jest za to selektywnym inhibitorem PDE-10 i podobnież ładnie radzi sobie z objawami Schizofrenii, a imię jego Tofisopam
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/psiloshrooms25.jpg)
Psychodeliki mogą wspomagać onkologiczną psychoterapię i leczenie alkoholizmu
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/mmnaswiecie.png)
Mówili: "Narkotyków to ja nie chcę". Dopóki ból stawał się nie do zniesienia
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news/klefedronfabrik5.jpg)
Polski narkobiznes zwiększa zasięgi. Czarny rynek domaga się towaru
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/krysztalowycamping_0.jpg)
Baner reklamujący sprzedaż mefedronu wisiał na płocie sopockiego kempingu
Na ogrodzeniu kempingu przy ul. Bitwy pod Płowcami w Sopocie zawisł baner z kodem QR, który po zeskanowaniu prowadził do strony oferującej sprzedaż mefedronu. To kolejny przypadek, po niedawnych doniesieniach z Gdańska, reklamowania sprzedaży narkotyków za pomocą umieszczanych w miejscach publicznych kodów QR.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/cannabe-a.jpg)
W Sejmie dyskutowano o depenalizacji marihuany. Co wynika z najnowszego raportu?
W Sejmie odbyło się posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany. Podczas spotkania zaprezentowano raport „Między potrzebą a kontrolą” dotyczący aktywnych użytkowników marihuany w Polsce. Temat wywołał sporo emocji.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/3-448290.jpg)
CBŚP uderza w gang powiązany z pseudokibicami. Zabezpieczono ponad 100 kg narkotyków
Policjanci CBŚP z Rzeszowa po raz kolejny uderzyli w zorganizowaną grupę przestępczą wywodzącą się ze środowiska pseudokibiców. W trakcie akcji przeprowadzonej na terenie Rzeszowa zatrzymano dwóch 30-latków, powiązanych z jednym z lokalnych klubów piłkarskich.