Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 34 / 2 / 0
Odstawiłem po kilku miesiącach duloksetynę.
Spodziewałem się że po odstawieniu minie mi chociaż trochę apatia a mam wrażenie że się nasiliła ..
do tego miewam brain zappsy.
Najgorsze są jednak myśli samobójcze i brak chęci do działania oraz przypływu lęku w ciągu dnia.
Jedyne co biorę to trazodon na sen, mam nadzieję że lek nie rozwalił mi układu nagrody bo tutaj jest najgorzej …
  • 213 / 75 / 0
@aNti123999 spokojnie, musisz dać sobie trochę czasu żeby wszystko wróciło do stanu wyjściowego. Wiem że jest ciężko wytrwać w takim stanie, ale postaraj się nie nakręcać bo będzie znacznie gorzej. Zamiast tego racjonalizuj, że to co czujesz jest jedynie przejściowym, sztucznie wywołanym przez farmakologię stanem. Zdrowo się odżywiaj aby organizm miał niezbędne składniki do regeneracji, w miarę możliwości chodź na spacery do lasu, parku itp bo to obniża poziom kortyzolu i podnosi serotoninę.

Trzymam kciuki za szybką poprawę. ;)
  • 1659 / 268 / 0
Trafiłem do szpitala i z dnia na dzień przestałem brać SSRI i SNRI bez żadnych problemów jakimś cudem. Zwłaszcza z wenlafaksyną jestem zadziwiony bo dawno temu miałem przejebane kiedy mi się skończyła, no dramat był. Teraz minęło kilkanaście dni bez wenli i fluoksetyny i nic złego się nie dzieje i już nie będzie. Nie wiem dlaczego tak się stało. W każdym razie cieszę się nawet bo będę mógł po wyjściu wrócić do nich w mniejszych dawkach, a tak na dobrą sprawę powinienem nie brać ich jak najdłużej skoro nie jest to konieczne.
ODPOWIEDZ
Newsy
Ponad 20% młodych dorosłych sięga po marihuanę lub alkohol, by zasnąć – badania z USA

Problemy ze snem to coraz powszechniejsze wyzwanie wśród młodych dorosłych. Jak pokazują najnowsze dane z badania opublikowanego w „JAMA Pediatrics”, ponad 20% osób w wieku 19–30 lat w USA sięga po marihuanę lub alkohol, aby ułatwić sobie zasypianie. Naukowcy z Instytutu Badań Społecznych Uniwersytetu Michigan podkreślają, że choć takie substancje mogą przynosić krótkoterminową ulgę, w dłuższej perspektywie mogą nasilać problemy ze snem i zwiększać ryzyko uzależnień.

"Niemyte dusze / Narkotyki" - teatralna podróż w głąb ludzkiej psychiki

Spektakl odbędzie się 17 października 2025 roku (pt) w Miejskim Ośrodku Kultury w Pelplinie. To propozycja dla każdego, kto poszukuje w teatrze głębi, refleksji i intelektualnego wyzwania. Nie przegapcie tego wyjątkowego wydarzenia!

Jak starzeć się wolniej? Odpowiedź tkwi w... grzybach halucynogennych

Badacze z Uniwersytetu Emory w stanie Georgia odkryli zaskakujące właściwości psylocyny – aktywnego metabolitu psylocybiny – które mogą mieć wpływ na spowolnienie procesów starzenia.