Leki stosowane w leczeniu zaburzeń psychicznych.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 47 / 7 / 0
@diegoxd najlepiej zaczynaj od najniższej 12,5, 25, 50 (i smiało do 200), co do tego leku to jak zadziała, to podziała 2 tygodnie ( w porywach do miesiąca), potem mimo przerwy nie działa tak samo (albo wcale). Solian w niskich dawkach jest agonistą rec.dopaminowych, ale mimo małych dawek w pewnych obszarach mózgu ma już działanie antagonistyczne (działanie na przysadke i wydzielanie prolaktyny). Swoją drogą zna ktoś coś co działa podobnie do solianu?
  • 26 / / 0
Mam takie pytanie ten lek jest refundowany a komu przysługuje refundacja ?
Czy tylko osobą z schizofenią ?
  • 20 / 2 / 0
15 lutego 2024paxtiniarz pisze:
@diegoxd najlepiej zaczynaj od najniższej 12,5, 25, 50 (i smiało do 200), co do tego leku to jak zadziała, to podziała 2 tygodnie ( w porywach do miesiąca), potem mimo przerwy nie działa tak samo (albo wcale). Solian w niskich dawkach jest agonistą rec.dopaminowych, ale mimo małych dawek w pewnych obszarach mózgu ma już działanie antagonistyczne (działanie na przysadke i wydzielanie prolaktyny). Swoją drogą zna ktoś coś co działa podobnie do solianu?
Właśnie z tym bym się nie zgodził że działa max miesiąc chyba że mówimy o działaniach tylko pobudzających to może tak być z własnego doświadczenia wiem że jeśli chodzi o ten lek biorę go od 2018 r z przerwami i tak na prawdę tylko przez kilka dni wyczuwalne jest pobudzenie potem po prostu nasz organizm się do tego przyzwyczaja i fizycznie nie czujesz już tego speeda tylko fajne działanie aczkolwiek on czasami u mnie powodował „zmęczenie „ ale może dlatego że nie brałem go nigdy solo tylko z innymi lekami takie jest moje zdanie i taka ciekawostka jak go zaczynałem brać w dawce 100 rano to do godziny 14 byłem fajnie pobudzony a później musiałem się przespać więc wszedłem na dawkę 50 i nie powodował już takiego pobudzenia tylko lekka motywacja do działania i przede wszytkim fajnie wyciszał a zarazem dodawał energii a jak czułem się zmęczony czy coś takiego to piłem redbulka albo kawę

A co do mojego pytania wyżej to po prostu byłem ciekawy jaka dawka mocniej pobudza
  • 1046 / 273 / 0
W duecie z modafinilem polecam wszystkim depresantom.

Jak potrzeba wyrównać dopaminkę, jest to świetne połączenie.

@clonazepam

Tylko na schizofrenię, ale jak lekarz spoko to Ci klepnie odpowiednią diagnozę xD ja tak mam u rodzinnego.
  • 82 / 4 / 0
Czy ten lek działa jakoś przeciwlękowo? Wziąłem 50 i mam wrażenie że lęki nasilone
  • 163 / 21 / 0
U mnie przeciwlękowo nie działa. Dawka 50 mg.
  • 82 / 4 / 0
A jakie działanie czujesz?
  • 20 / 2 / 0
A ciekawy i jakoś się nigdy na tym nie zastanawiałem czy np jak wypierdala prolaktyna i się łyka powiedzmy Bromocorn jego bierze się zawsze wieczorem to czy np on osłabia działanie Solianu w sensie będzie mniej pobudzał czy jak ? Bo kiedyś brałem takie combo ale nigdy się nad tym nie zastanawiałem ;) i wiadoma sprawa że jak tym razem prolaktyna będzie w chuj wielka to trzeba będzie do niego wrócić ;)
  • 431 / 23 / 0
@diegoxd
Wiadomo że to wszystko indywidualna sprawa ale ja brałem 100 mg Solianu i jedna tabletke bromergonu i prolaktyna byla dalej powyżej normy...
  • 47 / 7 / 0
Tak z ciekawości w czym wam przeszkadza podwyższona prolaktyna? przy ogólnym działaniu leku zbytnio tego nie czuć. Wywalona jest juz przy niskich dawkach rzędu 25mg bo sobie robiłem badania
ODPOWIEDZ
Newsy
Dentysta od razu pozna, czy paliłeś marihuanę. Kilka ważnych szczegółów

Coraz więcej pacjentów siada na fotelu "po skręcie", licząc na mniejszy stres. Tymczasem stomatolodzy i badacze alarmują: regularne używanie marihuany może odbić się na zębach i dziąsłach, a przed zabiegami potrafi skomplikować działanie znieczulenia. Na liście konsekwencji pojawiają się nie tylko ubytki i utrata zębów, ale też sygnały związane z nowotworami jamy ustnej.

Intensywne używanie marihuany wzmacnia związki kobiet, ale osłabia relacje mężczyzn

Nowe badanie wyjaśnia, dlaczego.

Palenie z trzeciej ręki staje się z czasem coraz bardziej szkodliwe

Bierne palenie – narażanie osoby postronnej na oddziaływanie dymu tytoniowego – jest dobrze rozpoznanym zagrożeniem dla naszego zdrowia. Znacznie mniej wiadomo natomiast o „paleniu z trzeciej ręki”, czyli o sytuacji gdy dym z palonego papierosa już wywietrzał, a my wdychamy związki chemiczne, które po paleniu papierosów osiadły na ścianach, dywanach, meblach, firankach czy ubraniach.