Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Zablokowany
  • 319 / 8 / 0
Najlepiej robić to ze zwykłą recką, bez kodów kreskowych. No i oczywiście kamery, na nie też trzeba uważać. Poza tyn przychodzenie codziennie po paczkę klonów do tej samej apty równiej jest przypałowe. Poza tym po jakimś czasie każda podrabiana recepta jest podawana do całej sieci aptek.

Nie robię tego, nie namawiam do czynów nielegalnych zgodnie z prawem
Przypomnij sobie krzywdy, nie daruj nikomu, nigdy.
Volenti non fit iniuria.
Kontakt tylko mailowy; r1ven@protonmail.com
  • 992 / 25 / 0
Nie tylko recepty, ale również listę lekarzy od których recept się w aptece nie przyjmuje. Najgorzej jak ktoś da refundacje od lekarza, który nie podpisał umowy z NFZ. Lekarz ma przejebane na maksa podobno. Jeszcze na praktykach jakiś lekarz cwaniaczek tak zrobił. Więcej nie widziałem od niego recept, potem przyszła lista z jego nazwiskiem, tyle że było to pare lat temu, nie wiem czy coś się zmieniło. Ile lekarzowi grozi za takie występki, kara pieniężna? Orientuje się ktoś? Surv?
  • 1993 / 490 / 0
Podejrzewam, że prokurator próbowałby podciągnąć to pod art. 286 k.k. wtedy groziłoby jemu od 6 miesięcy do 8 lat + bonus w postaci zakazu wykonywania zawodu.
  • 1676 / 106 / 0
Ale po co to podrabiać ?
Ja połapalem kiedys 1 op tussi w aptece w której zawsze wszystko kupuje.
Po zużyttkowaniu poszedłem do lekarza, że kiedyś leczylem sie u innego i mi dal fajny preparat. Syrop pomaga mi na codzień, bo mam problemy z zatokami.
Lekarz stwierdził, że nie ma sensu, żebym co pare dni latał i nie robił problemów z przepisaniem.

Ogólnie duzo idzie z lekarzami dogadać.
Ale to trzeba mieć stałego lekarza albo 2.
Ja mam 1 od leczenia i 1 od l4/leków.
Do 1 ide jak mam grype, przeziebiony jestem itd. Do 2 idę jak potrzebuje wolne i np potrzebuje taki tussi.
Uwaga! Użytkownik randomuser118 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 992 / 25 / 0
Podrabianie recept to największa głupota na świecie, w ogóle nie polecam się w to bawić bo czym prędzej czym później będziecie mieli problemy.

Popieram kolegę wyżej, bardziej ludzki sposób. Iść pogadać z lekarzem, jednym, drugim, wyrobić gadkę, im prościej, uprzejmiej i zwięźle tym lepiej. Farmacja to biznes i większość lekarzy ma umowy z przedstawicielami (choć ostali się jeszcze Ci prawdziwi lekarze) na 30o -400 op danego leku, również benzodiazepiny (panie biba w wawie na 3 dni, wódy i dziwki, albo $) lekarze lecą na to, podpisują. Spotkasz takiego po 5-10min masz receptę. stałe źródło

Trafiłem na psychiatrę co miał obsesje (czyt. podpisał umowę z przedstawicielem z Ranbaxy) na punkcie Citabaxu. Dawał na wszystko, fobia, lęki, bezsenność, inne problemy psychiczne - CITABAX.
Spotkałem się też Mydocalmem, prazolami.... dużo by pisać. Największe gifty to dostają za NLPZ na receptę, leki na nadciśnienie i cholesterol, ale to wątek na osobny temat.

Jeszcze mi się przypomniało, widziałem że ktoś tam pytał o tramadol. Tramadol wyjątkowo nie jest zaklasyfikowany jako lek psychotropowy, W systemie jest sklasyfikowany tak samo jak np antybiotyk, tyle że pojawia się bariera "pacjent" - farmaceuta. Przy większych butlach bardziej każą zwracać uwagę na receptę i pacjenta, z mniejszymi nie tak nie robili.
  • 68 / 4 / 0
Wpadłem. Podrobiłem receptę od lekarza, który jest strasznym służbistą, człowiekiem w ogóle nie do dogadania się. Moja recepta była na 100% konkretnie benzo.
Farmaceutki zaczęły coś podejrzewać, w końcu powiedziały że muszą zatrzymać reckę, bo wydaje im się że jest sfałszowana. NIe dzwoniły na policję, tylko do lekarza ktory mi przepisał tą receptę. Oryginalna była na inny lek.
Lekarz przyszedł dzisiaj i zabrał tą receptę. Tak jak mówiłem, w ogóle nie chciał ze mną rozmawiać i boję się że to zgłosi na policję.
Co mi za to grozi? Wiem że według prawa, jest to kara grzywny, albo pozbawienia wolności od 3 miesiecy do 5 lat.
Sram w gacie jak cholera. Co mam zrobić żeby nie dostać wyroku? Bo wydaje mi się, znająć charakter tego lekarza, że może on to zgłosić na policję.
Co mam zrobić? Proszę o jakieś rady co czynić żeby chociaż dostać karę grzywny i nie mieć nasrane w papierach że siedziałem w więzieniu.
Dodam że leczę się psychiatrycznie, może to by coś pomogło.
Proszę o jakieś rady jak postępować, co mówić, jak przekonać lekarza zeby potraktował mnie po ludzku..R

EDIT:
Rozmawiałem z tym lekarzem, powiedział że zaniósł tą receptę radcy prawnemu i że radca zgłosi to na policję. Kurwa, mam przejebane ostro? Co mam mówić policji żeby z tego wyjść bez wyroku?
  • 27 / / 0
Mam pytanie zrobiłem ksero recepty (na benzo) wyszło bardzo dobrze , w kolorze i teraz moje pytanie czy da się jakoś rozpoznać że recepta była kserowana tzn jakieś unikalne numery który są wbijane do kompa przy realizacji i wyjdzie że ta recepta była już realizowana czy bez problemu przejdzie ?

Zastanów się jeszcze raz i poczytaj poprzednie posty/@Witkacyy
  • 758 / 44 / 0
na twoim miejscu modliłbym się zeby to był blef...
jezeli sprawa zostanie faktycznie zgloszona na policje masz duzy problem bo "fałszerstwo" jest przestepstwem sciganym z urzedu i na 100% sprawa trafi do sądu.

kwestią otwarta pozostaje kwalifikacja.
w twoim przypadku doszło do przerobienia dokumentu i powinno się zastosować (art. 270 § 2 KK) zagrożone karą grzywny, ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do lat 2. generalnie przerobienie a podrobienie to dwie różne rzeczy - szerzej masz o tym w orzecznictwie.
tak czy inaczej wszystko zależy od prokuratora i rownie dobrze moze ci zostac przedstawiony art 270\1.

pytanie czy popełniłeś samo fałszerstwo czy inne przestępstwo np. oszustwo. (te 100% trochę cie ratuje ale mogą zachodzić inne przesłanki...)
ważna jest też co wpisałeś na recepcie jezeli była to substancja o działaniu narkotycznym (ustawa) to w sprawie przewinie się ustawa o przeciwdziałaniu...
oczywiście nikt ci z tego tytułu nie przedstawi zarzutów bo "fizycznie" nie doszło do popełnienia przestępstwa zaszła tylko próba ale nie działa to na twoją korzyść

na twoim miejscu skontaktowałbym się z prawnikiem - albo chociaż miał kontakt do jakiegoś na wypadek gdybyś został wezwany na policje.
Purple in the morning, blue in the afternoon, orange in the evening and green at night.
Just like that, one, two, three, four...
  • 27 / / 0
santaclaus pisze:
Mam pytanie zrobiłem ksero recepty (na benzo) wyszło bardzo dobrze , w kolorze i teraz moje pytanie czy da się jakoś rozpoznać że recepta była kserowana tzn jakieś unikalne numery który są wbijane do kompa przy realizacji i wyjdzie że ta recepta była już realizowana czy bez problemu przejdzie ?

Zastanów się jeszcze raz i poczytaj poprzednie posty/@Witkacyy

No tak ale nie wiem jak kolega wyżej podrobił recepte , mi zdarzała się gumką do mazania wymazywać to co było przepisane i nadrukować na nowo i przechodziło bez problemu. A teraz mam czyste ksero
  • 758 / 44 / 0
no jak gumką ogarnąłeś to jak bym ryzykował podejście w takim przypadku xD
Purple in the morning, blue in the afternoon, orange in the evening and green at night.
Just like that, one, two, three, four...
Zablokowany
Exception when calling VideoApi->videos_get: (500) Reason: Internal Server Error HTTP response headers: HTTPHeaderDict({'Access-Control-Allow-Credentials': 'true', 'Access-Control-Allow-Origin': '*', 'Access-Control-Expose-Headers': 'Retry-After', 'Alt-Svc': 'h3=":443"; ma=2592000', 'Content-Length': '291', 'Content-Type': 'application/problem+json; charset=utf-8', 'Date': 'Wed, 18 Jun 2025 05:45:01 GMT', 'Etag': 'W/"123-TljUAQ8boCPNg67GD97qdEr8r9I"', 'Server': 'nginx', 'Tk': 'N', 'X-Frame-Options': 'DENY', 'X-Powered-By': 'PeerTube', 'X-Ratelimit-Limit': '50', 'X-Ratelimit-Remaining': '49', 'X-Ratelimit-Reset': '1750225452'}) HTTP response body: {"type":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#section/Errors/SequelizeConnectionAcquireTimeoutError","detail":"Operation timeout","status":500,"docs":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#operation/getVideos","code":"SequelizeConnectionAcquireTimeoutError"}
Newsy
Fabryka narkotyków zlikwidowana

Policjanci Zarządu w Poznaniu Centralnego Biura Zwalczania Cyberprzestępczości wspólnie z Zarządem w Łodzi Centralnego Biura Śledczego Policji, przy współpracy z prokuratorami wielkopolskiego pionu Przestępczości Zorganizowanej Prokuratury Krajowej, rozbili zorganizowaną grupę przestępczą, której członkowie wytwarzali środki psychotropowe. W działaniach polegających na likwidacji laboratorium narkotykowego udział brali także funkcjonariusze KAS i pracownicy Wydziału Zwalczania Przestępczości Środowiskowej WIOŚ w Olsztynie.

Londyn: Ostrzeżenie przed supermocnym narkotykiem. Może być 500 razy silniejszy niż heroina

Londyńskie kluby nocne ostrzegają swoich bywalców przed niebezpiecznymi niebieskimi i zielonymi tabletkami sprzedawanymi jako ecstasy po tym, jak dwie osoby zmarły w zeszłym miesiącu po zażyciu tej substancji. Groźny syntetyczny opioid jest niezwykle silny i może być śmiertelny.

Legalizacja marihuany ogranicza problematyczne używanie i poprawia kondycję psychiczną

Badacze analizują, jak legalny dostęp do marihuany wpływa na konsumpcję i zdrowie psychiczne uczestników. W pierwszej akademickiej publikacji zespół badawczy przedstawił bezpośrednie porównanie legalnego i nielegalnego pozyskiwania tej substancji. Badanie rozpoczęto w styczniu 2023 r. jako wspólne przedsięwzięcie Departamentu Uzależnień w Bazylei, Uniwersytetu w Bazylei, Uniwersyteckiej Kliniki Psychiatrycznej w Bazylei (UPK) oraz Służb Psychiatrycznych Aargau.