...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 3227 / 398 / 0
Nieprzeczytany post autor: Blu »
gokiburi pisze:
Jak ludzie o slabym charakterze (czyli tacy co w opiaty sie wjebali) mogli przetrwac takie meczarnie ciala i duszy? Pytam sie serio, bo w wiekszosci ludzie wjebani w opiaty to slabeusze i taka katorga by ich tylko zmusila do odejscia...
Lepsze to niż skręt. Lepsze to niż życie od strzału do strzału. Ci co decydują się na ośrodek nie są wcale słabi. W obliczu desperacji można odnaleźć w sobie siły o których istnieniu nie miało się pojęcia. Ośrodek jest piekłem tylko z perspektywy czynnego ćpuna który ma tam iść, będąc już w środku nie jest tak źle, można się przystosować.
Fantasy is what people want, but reality is what they need.
  • 16 / / 0
Nieprzeczytany post autor: jolunia999 »
z moim wysublimowanym poczuciem odrębnosci, umiłowaniem spokoju i samokontrolą jezeli chodzi ja kakiekolwiek uzywki stwierdzam, że nie nadawałabym się do ośrodka o takim zaostrzonym rygorze... problemy z przystosowaniem sie miałam już w podstawówce... nie mówiąc o 2 latach spędzonych w prywatnym lic. katolickim, z którego z resztą zostałam wyrzucona, gdzie wszystko co mówiłam i robiłam spotykało się z wielką nietolerancją. nie lubie przesady - w żadną stronę...

ps. dzieki za info
This way I'll always be for you
And to see you now and help me on
You know they like to knock me down
But I don't stay down for very long
  • 989 / 36 / 0
Zaostrziny rygor, szmacenie ludzi.. ja pierdole, to dom monaru nie więzienie.
Nie pokonasz kobiety w kłótni, to niemożliwe. Nie wygracie, bo jeśli chodzi o kłótnię, to my mamy pod górkę. Bo my musimy mówić z sensem.

xzx
  • 1154 / 36 / 0
Nieprzeczytany post autor: Gargamel »
Zrozumcie kurwa wreszcie, ze tylko w ten sposob zdegenerowany cpun ma szanse na powrot do normalnego zycia. Innego sposobu nie ma. Podobno ponad 80% osob konczacych osrodek trwajacy 1,5-2 lata (niekoniecznie monar) nie wraca do nalogu. Pod warunkiem chodzenia do konca zycia do terepauty, sponsora czy jak to sie tam nazywa. W takim osrodku czlowiek uczy sie zyc na nowo po prostu. Ci co pisza, ze nie mogli by sie poddac takim rygorom sa cienkimi bolkami i wcale nie chca przestac cpac. Zeby przestac cpac trzeba upasc na samo dno zazwyczaj (dla kazdego to dno jest inne, chociaz niektorzy upadaja na samo dno i nie podnosza sie, umieraja), przezyc jakas tragedie etc.
  • 19 / / 0
Nieprzeczytany post autor: pawelnrg »
Czy ktoś wie ile samobójstw jest w takim ośrodku????
znam: MDMA, LSD, mefedron, 2cb, 2ce, amfetamina, grzyby, GHB, MDPV, marihuana, mmai, ketamina
lubię: MDMA, amfetamina, mefedron,
nie lubię: cocaina, marihuana,
chce skosztować: aminorex, RTI-121
  • 3449 / 130 / 8
Nieprzeczytany post autor: Czeslaw »
Samobójstw? A po co zabijać się w ośrodku, jeśli można z niego uciec? Ludzie którzy chcą się zabić, robią to zanim pójda do ośrodka. Idziesz do monaru, gdy chcesz sie wyleczyć - jeśli nie odpowiadają warunki, to idziesz na ulicę ćpać, a nie się zabijasz. Samobójstwa w ośrodkach nie sa powszechne..
  • 989 / 36 / 0
Uciekać? A po co uciekać, jeżeli można normalnie opuścić ośrodek?
Nie pokonasz kobiety w kłótni, to niemożliwe. Nie wygracie, bo jeśli chodzi o kłótnię, to my mamy pod górkę. Bo my musimy mówić z sensem.

xzx
  • 3449 / 130 / 8
Nieprzeczytany post autor: Czeslaw »
Uciec, czyli odejść, chodzi o to samo. Z mojego monaru większosc ludzi uciekała, nie odchodziła - bo mieli nakazy leczenia. Sam uciekłem też.
Ostatnio zmieniony 28 grudnia 2009 przez Czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 989 / 36 / 0
W moim tylko ze 3 osoby miały nakaz leczenia i przez te pół roku jak byłem nikt nie uciekł.
I odejść a uciec to jest różnica. Jak się opuszcza normalnie ośrodek to trzeba powiedzieć na społeczności czemu się opouszcza, co Ci się w nim nie podoba itp., a jak uciekasz to uciekasz i od tego.

xzx
  • 377 / 15 / 0
Nieprzeczytany post autor: gofel »
a wiecie coś może o Czerwonym Dworku w Mysłakowicach????
to jest monar w takiej wiosce w karkonaszach
Uwaga! Użytkownik gofel nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Rozebrali LSD na części. Zostało działanie bez wizji

Zespół z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis podszedł do LSD tak, jak inżynier podchodzi do urządzenia, którego nie rozumie: rozłożył je na części i sprawdził, bez których nadal działa. Praca ukazała się we wrześniu 2026 roku w „Proceedings of the National Academy of Sciences”, a jej autorem korespondencyjnym jest David E. Olson, dyrektor Institute for Psychedelics and Neurotherapeutics.

Amerykanie zamieniają alkohol na konopie. Media straszą uzależnieniem, a statystyki pokazują sukces

Nagłówki amerykańskich i światowych mediów znowu uderzyły w alarmistyczne tony. Wszystko za sprawą najnowszych badań opublikowanych na łamach prestiżowego czasopisma JAMA Psychiatry, z których wynika, że w USA rośnie odsetek osób zmagających się z problematycznym używaniem marihuany (CUD) – szczególnie wśród mężczyzn powyżej 35. roku życia.

Nieprzytomni nieletni i pacjent z 7,3 promila

Lekarka opowiada „mrożące krew w żyłach” alkoholowe historie z oddziału toksykologii.