Skoro ta roślina pochodzi z rejonów afryki zwrotnikowej i azji to jak to się stało, że była wykorzystywana przez indian w W środkowo-amerykańskim rejonie Sierra Mazatec ?!
Poza tym, gdzieś w czeluściach internetu znalazłam jeszcze jedną ciekawą informację
Dziko rośnie tylko w jednym miejscu na kuli ziemskiej - na wyspie Jawie
Ale na mnie i tak na 100% działa nasennie ;)
Dla mnie nie warto się w to bawić
Kiedy najlepiej dobrac się do rośliny? Jak będzie miała tak ze 30cm wzrostu, czy można ją piekarnikować jak będzie miała z 10-15cm? Ile ja trza trzymac w piekarniku i przy jakiej temperaturze? Jaka jest najlepsza metoda palenia - z lufki jak trawke, z blanta giganta, z fajki wodnej? Chyba ost opcja jest najlepsza. Jeśli już, to trzymać bucha jak szałwię, czyli możliwie jak najdłużej, czy jarać ją jak szlugi?
Wydaje mi się, że musi to być ciekawa roślinka, zwłaszcza że zawiera magiczne dwuterpeny czyli podobnie jak SD :diabolic: że też dopiero niedawno ją wylookałem :wall:
Edit:
Czemu musi być piekarnik a nie np mikrofalówka :D nie wiem czy w razie wu będę miał chwili kilka by się pobawić w makłowicza z łowicza :-p
Psychoaktywny kameleon. Dlaczego marihuana to nie psychodelik?
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Ekspert: Środki psychoaktywne zwiększają ryzyko schizofrenii
Specjaliści zauważają radykalny przyrost liczby pacjentów ze schizofrenią i innymi zaburzeniami psychotycznymi, wśród osób, które wcześniej przyjmowały środki psychoaktywne. Z dr hab. n. med. Pawłem Krukowem rozmawia Lilianna Kaczmarczyk.
Indonezja: Najstarszy dowód na użycie substancji psychoaktywnej - sprzed 25 tys. lat
Mieszkańcy indonezyjskiej wyspy Sulawesi już 25 tys. lat temu wykorzystywali orzechy betelowe jako substancję psychoaktywną - wykazały nowe badania. Nawyk, który początkowo mógł być sposobem na złagodzenie bólu zębów, stał się najstarszym na świecie dowodem używania substancji psychoaktywnej.
Bezpieczna likwidacja nielegalnych laboratoriów – specjalistyczne CBŚP
Na terenie Centrum Szkolenia Policji w Legionowie, w ośrodku ITCCCL (International Training Center for Combating Clandestine Laboratories) prowadzonym przez CBŚP, policjanci wzięli udział w szkoleniu dotyczącym likwidacji nielegalnych laboratoriów narkotyków syntetycznych z wykorzystaniem zespołów specjalnych CBŚP i kontrterrorystów. Przedsięwzięcie zorganizował Wydział do Zwalczania Zorganizowanej Przestępczości Narkotykowej Centralnego Biura Śledczego Policji.