Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 1387 / 5 / 0
Dodam jeszcze, że guarana świetnie się miksuje z orzeszkami cola - przepis jest na MO: miksujemy banana z mlekiem, jedną łyżeczką guarany i jedną orzeszków. Energii i dobrego humoru jest wiecej niż po 2 łyżeczkach guarany :)
– Chodź. Czeka nas długa podróż.
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
  • 104 / / 0
Energii i dobrego humoru jest więcej niż po 2 łyżeczkach guarany

Czytaj więcej na: Odpowiedz • talk.hyperreal.info
Zauważyliście ze guarana dodaje (może nie tak dużo jak Ilex) radości...gdy biorę czystą kofeinę to zwyczajnie dostaje sporo energi (zazwyczaj za dużo :-D ).
Jak zauważyłam delikatnie ale widocznie poprawia nastrój.
A guaranę mieszam z jogurtem i działa tak samo jak w przypadku koktajlu.
  • 43 / / 0
dostałem jako gratis z MO. Brałem chyba z 5 razy i ni razu nie zadziałała :]
  • 273 / 3 / 0
ten gratis to tak na dobre 2-3 razy starcza, wiec za skapo dzielisz sobie :)
A z guarana tak juz jest, ze albo dziala dobrze, albo tylko podprogowo.
  • 2129 / 31 / 0
Ja robiłem tak, że zawsze rano brałem jedną kopiatą łyżeczkę guarany i popijałem yerbą mate.
Pobudzenie trzymało mnie kilka godzin.
  • 1 / / 0
Da się rozpuścić mieloną guaranę w butelce wody/soku? Czy raczej osiądzie na dnie?
  • 1387 / 5 / 0
Nie da się rozpuścić, tak samo jak żadnej zmielonej rośliny / jej części.
– Chodź. Czeka nas długa podróż.
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
  • 129 / 4 / 0
Co lepsze proszek[grubo/drobno mielony] czy ekstrakt? [ekstrakt 10% za 100g kosztuje 36zł] Brać z Allegro czy lepiej MO/SS?
Ostatnio zmieniony 14 grudnia 2010 przez Old Death, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 527 / 6 / 0
grubo/drobno mielony
Dla mnie to żadna różnica, nie tylko to świadczy o jakości guarany.
czy ekstrakt?
ekstrakt to mocna rzecz-próbowałem ten z SS i płaska łyżeczka w zupełności wystarcza ale łatwo przesadzić z ilością a wtedy biegasz po domu ;-) Na początek bierz zwykłą guaranę.
Brać z Allegro czy lepiej MO/SS?
Dla mnie MO i SS to sprawdzone sklepy, mają guaranę pierwszorzędnej jakości i ceny chyba podobne.
  • 129 / 4 / 0
ekstrakt to mocna rzecz-próbowałem ten z SS i płaska łyżeczka w zupełności wystarcza ale łatwo przesadzić z ilością a wtedy biegasz po domu Na początek bierz zwykłą guaranę.
Kofeiny potrzebuję 200-400mg by poczuć jakieś działanie :-/ Nie ma obawy jeśli chodzi o branie za dużych ilości.
ODPOWIEDZ
Newsy
USA: DEA tymczasowo zaklasyfikuje 7-OH do tej samej kategorii co heroinę i LSD

W środę amerykańska Agencja ds. Walki z Narkotykami (DEA) ogłosiła zamiar tymczasowego zaklasyfikowania 7-hydroksymitagyniny (7-OH) oraz trzech powiązanych substancji jako narkotyków Grupy I, czyli tej samej kategorii co heroina i LSD.

Medyczna marihuana a autyzm — 18 miesięcy obserwacji 130 pacjentów

Brytyjscy badacze prześledzili losy 130 dorosłych osób w spektrum autyzmu leczonych produktami z konopi przez półtora roku. To najdłuższa obserwacja tego typu na świecie. Poprawa w zakresie lęku, snu i jakości życia była wyraźna po miesiącu — i systematycznie topniała przez kolejne siedemnaście. W tym samym czasie mediana dawki THC wzrosła z 20 do 192 mg dziennie.

Alarm w całej Polsce! To miał być mak do ciasta ;)

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii maku niebieskiego, w której wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów opium. Jak podkreślono, spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. To nie są „zwykłe nasiona” – skażony mak może działać na organizm jak opioidy, wywołując objawy podobne do zatrucia narkotykami.