Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 1387 / 5 / 0
Dodam jeszcze, że guarana świetnie się miksuje z orzeszkami cola - przepis jest na MO: miksujemy banana z mlekiem, jedną łyżeczką guarany i jedną orzeszków. Energii i dobrego humoru jest wiecej niż po 2 łyżeczkach guarany :)
– Chodź. Czeka nas długa podróż.
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
  • 104 / / 0
Energii i dobrego humoru jest więcej niż po 2 łyżeczkach guarany

Czytaj więcej na: Odpowiedz • talk.hyperreal.info
Zauważyliście ze guarana dodaje (może nie tak dużo jak Ilex) radości...gdy biorę czystą kofeinę to zwyczajnie dostaje sporo energi (zazwyczaj za dużo :-D ).
Jak zauważyłam delikatnie ale widocznie poprawia nastrój.
A guaranę mieszam z jogurtem i działa tak samo jak w przypadku koktajlu.
  • 43 / / 0
dostałem jako gratis z MO. Brałem chyba z 5 razy i ni razu nie zadziałała :]
  • 273 / 3 / 0
ten gratis to tak na dobre 2-3 razy starcza, wiec za skapo dzielisz sobie :)
A z guarana tak juz jest, ze albo dziala dobrze, albo tylko podprogowo.
  • 2129 / 31 / 0
Ja robiłem tak, że zawsze rano brałem jedną kopiatą łyżeczkę guarany i popijałem yerbą mate.
Pobudzenie trzymało mnie kilka godzin.
  • 1 / / 0
Da się rozpuścić mieloną guaranę w butelce wody/soku? Czy raczej osiądzie na dnie?
  • 1387 / 5 / 0
Nie da się rozpuścić, tak samo jak żadnej zmielonej rośliny / jej części.
– Chodź. Czeka nas długa podróż.
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
  • 129 / 4 / 0
Co lepsze proszek[grubo/drobno mielony] czy ekstrakt? [ekstrakt 10% za 100g kosztuje 36zł] Brać z Allegro czy lepiej MO/SS?
Ostatnio zmieniony 14 grudnia 2010 przez Old Death, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 527 / 6 / 0
grubo/drobno mielony
Dla mnie to żadna różnica, nie tylko to świadczy o jakości guarany.
czy ekstrakt?
ekstrakt to mocna rzecz-próbowałem ten z SS i płaska łyżeczka w zupełności wystarcza ale łatwo przesadzić z ilością a wtedy biegasz po domu ;-) Na początek bierz zwykłą guaranę.
Brać z Allegro czy lepiej MO/SS?
Dla mnie MO i SS to sprawdzone sklepy, mają guaranę pierwszorzędnej jakości i ceny chyba podobne.
  • 129 / 4 / 0
ekstrakt to mocna rzecz-próbowałem ten z SS i płaska łyżeczka w zupełności wystarcza ale łatwo przesadzić z ilością a wtedy biegasz po domu Na początek bierz zwykłą guaranę.
Kofeiny potrzebuję 200-400mg by poczuć jakieś działanie :-/ Nie ma obawy jeśli chodzi o branie za dużych ilości.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.

Alarm w całej Polsce! To miał być mak do ciasta ;)

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii maku niebieskiego, w której wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów opium. Jak podkreślono, spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. To nie są „zwykłe nasiona” – skażony mak może działać na organizm jak opioidy, wywołując objawy podobne do zatrucia narkotykami.

Konopie w leczeniu demencji. Naukowcy wskazują dwa związki

Doustna kombinacja oczyszczonego THC i CBD istotnie zmniejsza pobudzenie u seniorów z zaawansowaną demencją – wynika z badania LiBBY zaprezentowanego na konferencji Alzheimer’s Association International Conference w Londynie.