Więcej informacji: Opioidy w Narkopedii [H]yperreala
-ogólnie jest troche mocniejszym agonista morfiny od tramadolu.
-ma typowo opiatowe dzialnie przyjemniejsze działanie, chociaz to kwestia gustu
-łatwiejsza do zdobycia
-mniej toksyczna
-mniej obniza próg drgawkowy
-wolniej rośnie tolerancja
-nie zaburza gospodarki serotoninowej
plusy tramadolu:
-dłuzej działa
-tańszy
-mozna "dorzucać"
-dla niektórych daje lepszy stan od kody dzięki wydzielaniu serotoniny
-mozna podawać i.v.
-mniejszy potencjał uzależniający
-dobrze sie łączy z alkoholem
-nie trzeba robić ekstrakcji
-słabszy wylew histaminy
Ale jak dla mnie to tramadol nawet nie ma sie co równać do kodeiny!
No nie wiem, czy taki słabszy:D
to tez zalezy od tego, jak na kogo dziala:)
fakt faktem, największym minusem tramadolu jest to, iż jest on na receptę, ale kiedy już się go dostanie w ręce... ;) jest dla mnie silniejszy i nawet nie odczuwam aż takiej senności na zjeździe po nim. tylko smak kropli jest paskudny, ale i jego da się jakoś przeżyć. pod tym względem kodeina wygrywa, trochę gorzka, ale zawsze sto razy lepsza niż ten paskudny smak pseudo-mięty.
potoków wy źródliska i ty, falo morza
rytmiczna, i ty ziemio, wszystkich nas rodzico,
i ty wszechwidzącego słońca krągłe lico,
spojrzyjcie, jakie znoszę, bóg, od bogów znoje!
Gargamel pisze: Pragnac zakonczyc spor napisze, ze najlepszy jest mix kody i tramadolu :-D . Jak ktos doswiadczony to male dawki benzo mozna dorzucic :-) . I lolka mozna spalic jak ktos lubi, ale to juz miazdzy na maksa ;-) .
Ok, niech sie wypowiedza inni uzytkownicy czy ziolo wzmacnia tramal czy nie. Zreszta przejrzyj caly post, to znajdziesz duzo odpowiedzi, albo nie, lepiej poczytaj watek w dziale DEPRESANTY, poddzial tramadol, watek Tramal- wzmocnienie dzialania. Tam jest chyba troche na ten temat.
Coz, w takim radzie synergii thc i tramadolu serdecznie zazdroszcze, ja palilem naprawde duze lolki i nic nie czulem. Choc widocznie to dlatego, ze i na trzezwo po spaleniu jointa czulem juz niewielka roznice.. A moze non stop bylem zbakany
Jak bede mial chwile czasu to zajrze do tej dyskusji, poki co, jezeli nikt o tym nie wspominal, bardzo polecam polaczenie tramadolu z benzydamina - choc samej benzydaminki nienawidze i uwazam ze jest chujowym dragiem, sprobowac jak najbardziej proponuje. Fajne, delikatne halunki w polaczeniu z opiatowym blogostanem (sic! nie mam pojecia, jak to moze dzialac, nie wiem jaki jest mechanizm dzialania benzydaminy, ale to naprawde nowa jakosc, caly swiat w takie fajne falki :-D ), tym bardziej, ze sama benzydamina prawie w ogole na mnie nie dziala. Pozdrawiam.
ja żyję - a wyście pomarli, Panowie.
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Mentzen radzi młodym, by pili alkohol i palili. "Nie piją (...), nie ma z tego dzieci"
Zdaniem Sławomira Mentzena młodzi ludzie powinni robić tylko trzy rzeczy: uczyć się, pracować i... pić alkohol. Swoimi przemyśleniami prezes Nowej Nadziei i lider Konfederacji podzielił się w środę, 20 maja, podczas spotkania z mieszkańcami Świebodzina.
Pozostałości nielegalnej destylarni whisky w szkockim Highlands
Dobrze, że wcześniej nie znalazła tego skarbówka, bo zniszczyłaby ten piękny kawałek historii. Na szczęście przetrwał i dostarczył silnego dowodu, że kamienna struktura w Ben Lawers National Nature Reserve służyła do nielegalnej produkcji whisky.
Psychologia w codziennym życiu: psychodeliczny zwrot
Kiedy Donald Trump podpisał rozporządzenie wykonawcze w sprawie substancji psychodelicznych, internet eksplodował szybciej niż jakakolwiek konferencja prasowa. Nagłówki w mediach społecznościowych migały o „legalizacji narkotyków”, „rewolucji psychodelicznej” i „końcu tradycyjnej psychiatrii”. W rzeczywistości, jak podkreślały NPR (npr.org) i PBS, dokument nie legalizuje żadnej substancji. Przyspiesza on natomiast procesy badawcze, skraca ścieżki regulacyjne FDA i toruje drogę do szerszego stosowania rozszerzonego dostępu w przypadkach poważnych chorób psychicznych, gdzie inne metody zawiodły. Jednak w dobie natychmiastowych emocji to nie fakty, a pierwsze wrażenia decydują o reakcji ludzi.