Wątki traktujące o muchomorze czerwonym (Amanita muscaria).
ODPOWIEDZ
  • 115 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Apollo »
Mootant pisze:
Proponuję za to zastosować sprawdzoną metodę - wywar z całych wysuszonych kapeluszy.
ile gotowac i na jakim ogniu zeby wszystko bylo ok? pije sie tylko wywar a kapelusze wywala czy ugotowane kapelusze tez sie je?
Uwaga! Użytkownik Apollo nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 78 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mootant »
No tak, była pewna nieścisłość w mojej wypowiedzi. Kwas ibotenowy jest jak już pisałem dość trujący. Organizm metabolizuje go dając w efekcie muscimol, który nie jest już dalej przetwarzany, tylko wydalany z organizmu. To właśnie muscimol ma silne działanie psychoaktywne, kilkakrotnie silniejsze niż sam kwas ibotenowy. Ponieważ jest w postaci niemal niezmienionej wydalany z moczem, panował wśród ludów euro-azjatyckich zwyczaj picia uryny osób, które podczas ceremoni spożywały napar z muchomorów. Metoda ta była właśnie o tyle skuteczna, że podawany był już do organizmu sam czynnik psychodeliczny a nie toksyczny kwas ibotenowy. Według niektórych relacji, ten sposób intoksykacji był częstokroć skuteczniejszy niż spożycie samych grzybów.

Muscimol w świeżych owocnikach występuje w śladowych ilościach. Kwas ibotenowy w dość dużych. Ten ostatni, poddany obróbce termicznej rozpada się m. in. na muscimol. Dlatego pożądane, ba konieczne, jest odpowiednie przygotowanie surowca - np. przez gotowanie albo suszenie. Co do preparacji - ja wysuszone owocniki mielę w młynku elektrycznym, gotuję ok. 15 min. na wolnym ogniu i odcedzam przez sitko. Można też gotować całe, ale trzeba je wcześniej namoczyć, ewentualnie zjeść po ugotowaniu.
Uwaga! Użytkownik Mootant nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 115 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Apollo »
Mootant pisze:
Co do preparacji - ja wysuszone owocniki mielę w młynku elektrycznym, gotuję ok. 15 min. na wolnym ogniu i odcedzam przez sitko. Można też gotować całe, ale trzeba je wcześniej namoczyć, ewentualnie zjeść po ugotowaniu.
i po takim przygotowaniu nie wystepuja u ciebie zadne nudnosci a trip jest przyjemny?
Uwaga! Użytkownik Apollo nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 185 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: roman »
Na tripa to nie ma wplywu...
Uwaga! Użytkownik roman nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 424 / 6 / 0
http://youtube.com/watch?v=1HhANOeD1I4& ... y%20agaric
http://youtube.com/watch?v=4aVIQa9sHvM& ... ed%20weeds
http://youtube.com/watch?v=42ONiypMA2w& ... ed%20weeds
http://youtube.com/watch?v=XQkcvdOrPew& ... ed%20weeds
http://youtube.com/watch?v=H3Mofc_rsf4& ... y%20agaric

Znalazłem to, szukając czegos o amanicie muscarii na zagranicznych forach. Pięć linków, ale film jeden - podzielony na pięć kawałków dokument poświęcony muchomorom. Jest tam i teoria (pierwsze dwa kawałki), ale tez eksperyment mający na celu sprawdzić działanie grzyba (trzy następne). Szalenie ciekawa i przydatna rzecz, szkoda tylko, że po angielsku.
Uwaga! Użytkownik Adam Selene nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 52 / 1 / 0
jak tam u was z amanitami pokazaly sie? ja jutro wybieram sie na poszukiwania. po dwuch tygodniach deszczu chyba powinny byc :)
Uwaga! Użytkownik bob budowniczy nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 108 / 6 / 0
Nieprzeczytany post autor: blymyzystyfy »
Sprawdzałem ostatnio ponad tydzień temu (zeszły poniedziałek) i nie było. Nie było jeszcze prawie żadnych grzybów, chociaż padało już od tygodnia. Wybiorę się w najbliżyszym czasie i sprawdzę.
A ten dokument ściągnąłem z torenta kiedyś w takiej paczce: Psychedelic_Visionary_Plants_Sacred_Weeds_Salvia_200603
Jest tam jeszcze kilka takich dokumentów o lulku, boskiej szałwii, jakiejś egipskiej lilii wodnej...
Ostatnio zmieniony 01 września 2006 przez blymyzystyfy, łącznie zmieniany 2 razy.
http://breakcore.pl/
  • 449 / 9 / 0
Nieprzeczytany post autor: ahael »
mam pytko...
ktos wie czy isnieje niebezpieczenstwo jezeli zrobi sie mixa... łysiczki (halucynki)
+ muchomorek (amanita)
nie ma było
nie ma będzie
istnieje tylko teraz
  • 177 / 7 / 0
Nieprzeczytany post autor: clomipramine »
Niebezpieczeństwo istnieje zawsze nawet, jak nie robisz mixów. A wogóle to po co?? A jak już koniecznie chcesz to weź 1/2 dawki tego i tego.
  • 28 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: kamro »
Ja dzis znalazłem siedem ładnych muchomorow (srednica kapelusz 8cm do 17 najwiekszy) i pare innych grzybkow juz sie suszom w suszarce na początek planuje jednego najwiekszego zjesc:D. A jak u was z grzybobraniem? pozdro
Uwaga! Użytkownik kamro nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Psylocybina połączona z treningiem uważności łagodzi depresję wśród pracowników ochrony zdrowia

Badanie przeprowadzone przez Huntsman Mental Health Institute przy Uniwersytecie Utah wykazało, że pracownicy ochrony zdrowia zmagający się z depresją i wypaleniem zawodowym, doświadczyli znaczącej poprawy po terapii łączącej psylocybinę z programem mindfulness.

Dyrektorka szkoły w powiecie łańcuckim podejrzana o utrudnianie śledztwa ws. narkotyków

Dyrektorka szkoły podstawowej z powiatu łańcuckiego zatrzymana przez policję. Śledczy podejrzewają ją o działania utrudniające postępowanie dotyczące grupy przestępczej handlującej narkotykami.

Dostęp do legalnych sklepów z marihuaną wiąże się ze spadkiem nadmiernego spożycia alkoholu

Nowe, finansowane ze środków federalnych badanie przeprowadzone w stanie Oregon wykazało, że dostęp do legalnych sklepów z marihuaną wiąże się z niższym poziomem nadmiernego spożycia alkoholu, zwłaszcza wśród osób dorosłych w wieku 21–24 lata oraz powyżej 65 roku życia.