Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 1252 / 4 / 0
Jezeli nic na Ciebie nie dziala to wydaje mi sie, ze problem jest bardziej natury neurologicznej (rozjebana biochemia mozgu) anizeli psychicznej.

Mam mnostwo ilexi z shamanshopu, pilem nie raz i czestowalem wielu znajomych - na wszystkich, mniej lub mocniej ale dziala i efekt zaliczali do pozytywnych.

@up.

Alez oczywiscie, ze kofeina ogolnie jest do dupy jesli chodzi o stymulant.
Nigdzie nie napisalem, ze to ona pomaga. Klania sie czytanie ze zrozumieniem.

Krzesło pisał, że kawa na niego nie działa, więc poleciłem mu Ilexię, która ma znacznie więcej kofeiny a dodatkowo imao, ktore powinno dać jakiś efekt terapeutyczny w związku z depresją.
  • 887 / 11 / 0
Nie w każdym przypadku kofeina się nie sprawdza, po odstawieniu antydepresantów na chroniczne zmęczenie oraz niechęć do życia czy nawet myśli samobójcze pita mocna kawa (3-5 łyżeczek) co 2-3h idealnie znosiła ten stan i pozwalała na chwilowe uspokojenie i odrzucenie problemów. Jednak efekt przeczyszczający i wyczuwalny wjazd na organizm powoduje że są znacznie lepsze sposoby leczenia.
Ostatnio zmieniony 13 września 2012 przez peszel, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 189 / 3 / 0
Witam
Czy ktoś może mi pomóc znaleśc dokument gdzie były opisane i zestawione w takiej tabeli wszytkie leki antydepresyjne. W tym artykuler była taka tabela leków antydepresyjnych gdzie krzyżykami było przedstawiony na jakie receptory w jakim stopniu działaja dany lek.
Czy ktoś wie o który artykuł mi chopdzi i gdzie go moge znaleść?
  • 3309 / 21 / 0
Sprawdzone na wielu forach, przez wiele osób. Przykład gościa który brał dwa adaptogeny i bodajże po 2 tygodniach miał już słabe objawy ZS i to potwierdzone przez lekarza bo tylko do tego pasowały wszystkie objawy jakie miał, tak wiem odnajdę to wkleję linka.
Jak działa serotoninowo, to będzie miał efekty uboczne leków tak działających. Skutki uboczne nie biorą się ze źródła substancji (czyli czy z krzoka czy z próbówki), tylko z działania leku. Działanie implikuje skutki uboczne. Jak miał ZS to nie jest to już skutkiem ubocznym?

Lepiej nikomu nic nie radź, bo chcialeś tworzyć mieszankę kilku rzeczy bez skutków ubocznych, a sam sobie stworzyłeś, która przy dwóch je powoduje, na dodatek bierzesz to króto i chyba nie odstawiałeś, bo jak działa na zasadzie SRI (bo raczej nie SSRI), to będzie tak jak po odstawianiu SRI.
sqrt(666)
  • 410 / 23 / 0
KochanekOpium pisze:
Witam
Czy ktoś może mi pomóc znaleśc dokument gdzie były opisane i zestawione w takiej tabeli wszytkie leki antydepresyjne. W tym artykuler była taka tabela leków antydepresyjnych gdzie krzyżykami było przedstawiony na jakie receptory w jakim stopniu działaja dany lek.
http://www.emedexpert.com/compare/ssris.shtml
http://www.emedexpert.com/compare/effex ... alta.shtml
Uwaga! Użytkownik krism nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 189 / 3 / 0
krism pisze:
KochanekOpium pisze:
Witam
http://www.emedexpert.com/compare/ssris.shtml
http://www.emedexpert.com/compare/effex ... alta.shtml

witam dzieki za te artykuły sa pomocne, ale nie chodzi mi dokładnie o to

tamten był po polsku i w takiej tabeli były porównane wszytkie antydepresanty, w tabeli za pomoca "+" było przedstawione z jaka siła na poszczegulne receptory działa dany lek oraz jak mocne są dane skutki uboczne przy poszczegulnym leku.

To był jest artykuł bo były w przejrzysty sposób porównane leki antydepresyjne pod każdym wzgledem. na forum kiedyś ten artykuł znalazłem to było dosyć dawno chyba lotnik lub codeine go zamieścił, niestety teraz nie moge go poszukać.
  • 477 / 18 / 0
W porównaniu do fluoksetyny to citalopram wiele różni się działaniem? Według tabeli na angielskiej wiki http://en.wikipedia.org/wiki/Antidepressant nieco słabiej wychwytuje serotonine(wartość 1,16), a fluo ma 0,81. Za to różnica w polu noradrenalina jest ogromna - 4070 do 260(fluo).

Za mp.pl
Nie wykazuje powinowactwa lub minimalne powinowactwo do receptorów: serotoninergicznych 5-HT1A i 5-HT2, dopaminergicznych D1 i D2, adrenergicznych a1, a2 i β, histaminowych H1, muskarynowych, benzodiazepinowych i opioidowych. Chociaż nie wiąże się z receptorami opioidowymi, potęguje efekt analgetyczny powszechnie stosowanych opioidów.
Odczuł ktoś choćby minimalnie oddziaływanie na receptory np. dopaminowe ?
W wątrobie ulega demetylacji do farmakologicznie czynnych metabolitów, głównie z udziałem izoenzymu CYP2C19, w mniejszym stopniu - CYP3A4 i CYP2D6

To znaczy, że kodeina czy tramadol działają na tym SSRI ? Fluoksetyna metabolizuje przez CYP2D6 i tramadol nie działał praktycznie wcale, zasadniczo nie opłacało się zarzucać, bo to było bez sensu.

Generalnie to czego mogę się spodziewać po citalopramie? Jest dla mnie lepszą opcją niż fluoksetyna, a na razie nie mam dostępu do innych leków - z opisu wynika, że nie zwiększa stężenia prolaktyny, tak więc z libido powinno być lepiej? Rozkręca się szybciej? Fluoksetyna pokazała pierwsze efekty po 2 tygodniach natomiast pełen efekt po 30 dniach.

Można łączyć TLPD(pramolan) z SSRI? Pamiętam, że nieźle działał, ale na początku zamulał.
A NDRI z SSRI? Co by można było dorzucić, żeby dodatkowo czuć dopaminę?
"Ukryta twarz oznacza, że wiesz
Coś z czym nikt nie godzi się..."
  • 79 / / 0
kfap pisze:
Generalnie to czego mogę się spodziewać po citalopramie? Jest dla mnie lepszą opcją niż fluoksetyna, a na razie nie mam dostępu do innych leków - z opisu wynika, że nie zwiększa stężenia prolaktyny, tak więc z libido powinno być lepiej? Rozkręca się szybciej? Fluoksetyna pokazała pierwsze efekty po 2 tygodniach natomiast pełen efekt po 30 dniach.
Jest niezły. Zrównoważone działanie przeciwdepresyjne i przeciwlękowe. Pomógł mi w najgorszej depresyjnej dupie.
Libido jebie mocno, ale głównie na początku.
W moim przypadku citalopram rozkręcał się w chuj długo. 3 miesiące i zadziałał dopiero w dawce 40-50 mg. Żaden SSRI nei rozkręcał się tak długo u mnie.
Minusem jest to, że nie jest refundowany.

Na dopaminę dawki 150-300 mg sertraliny
Ładnie proszę o odpowiedź: http://talk.hyperreal.info/benzodiazepi ... l#p1213984
  • 199 / 8 / 0
większość efektów ubocznych citalopramu to zasługa enancjomeru R (citalopram to racemat R i S) gdzie główna zasługa działania antydepresyjnego+ to enancjomer S ,który jest dostępny jako Escitalopram i działa IMO najlepiej pod względem depresji/lęku jak i ma najmniej skutków ubocznych z grupy SSRI
...jeśli ktoś bierze citalopram i narzeka mimo poprawy to niech zmieni go na eScitalopram) polecam.
  • 79 / / 0
THatmanC pisze:
większość efektów ubocznych citalopramu to zasługa enancjomeru R (citalopram to racemat R i S) gdzie główna zasługa działania antydepresyjnego+ to enancjomer S
To nieprawda. Znaczy tak, esci jako jakby "połowa" citalopramu powinien mieć siłą rzeczy mniej efektów ubocznych, ale według wyników badań porównawczych przedstawionych tutaj - nie ma w sumie znaczących różnic w efektach ubocznych:
http://www.lundbeck.com/upload/pl/files ... rancja.pdf

Z doświadczenia wiem, że citalopram wywołuje jadłowstręt, esci - raczej nie słyszałem jeszcze.

Na szczęście w przypadku citalopramu (mogę napisać, bo brałem) efekty uboczne znacząco maleją z czasem.

Niektórzy mówią, że esci to dokładnie to samo. Inni, że to trochę co innego. Mój psychiatra, zapytany przeze mnie o różnice, powiedział, że escitalopram jest słabszy od citalopramu. Oczywiście w dawkach porównywalnych, 20 mg pierwszego / 50-60 mg drugiego, bo sam w sobie mocniejszy jest escitalopram.

Citalopram wpływa pozytywnie na rytm snu.

Citalopram wpływa na wydłużenie QT mięśnia sercowego. Esci nie wiem, nie słyszałem, może jeszcze nie ma badań na ten temat, niemniej według wyników badań zamieszczonych na tej stronce http://www.qtdrugs.org/ esci nei znajduje się w grupie znacząco podwyższonego ryzyka, a citalopram tak.

Wadą jednego i drugiego (zwłaszcza esci) jest cena. Oba leki są nierefundowane jako jedne SSRI/SNRI na rynku w PL.
Ostatnio zmieniony 11 października 2012 przez mouseindaspace, łącznie zmieniany 7 razy.
Ładnie proszę o odpowiedź: http://talk.hyperreal.info/benzodiazepi ... l#p1213984
ODPOWIEDZ
Newsy
CBŚP uderza w gang powiązany z pseudokibicami. Zabezpieczono ponad 100 kg narkotyków

Policjanci CBŚP z Rzeszowa po raz kolejny uderzyli w zorganizowaną grupę przestępczą wywodzącą się ze środowiska pseudokibiców. W trakcie akcji przeprowadzonej na terenie Rzeszowa zatrzymano dwóch 30-latków, powiązanych z jednym z lokalnych klubów piłkarskich.

Czy psychodeliki mogą uczynić Cię bardziej moralnym człowiekiem? [Nowe badania 2025]

Czy możliwe jest, że po zażyciu psychodelików stajesz się bardziej empatyczny, troszczysz się o innych ludzi, zwierzęta czy nawet środowisko naturalne? Najnowsze badania opublikowane w Journal of Psychoactive Drugs sugerują, że tak – osoby, które doświadczyły głębokich przeżyć psychodelicznych, wykazują wyższy poziom moralnej ekspansywności, czyli gotowości do rozszerzenia współczucia i troski na coraz szersze kręgi istnienia. Co ciekawe, wzrost ten jest szczególnie silny u osób, które podczas „tripu” przeżyły rozpad ego lub intensywne doświadczenia mistyczne.

Przemycają narkotyki w ciałach żywych jałówek. Eksport bydła z Meksyku do USA kwitnie

Meksykańskie kartele wykorzystują żywe bydło do przemycania narkotyków przez granicę USA. Narkotyki zaszywają wewnątrz zwierząt.