EastDrastic pisze:Metylofenidat jest drogi ? (...)
Efekt podobny więc zaufaj mi MHP nie jest drogi i nie jest problematyczny.
Profil MPH jest zupełnie inny od równie drogiego bupropionu (w obszarze psychostymulacji).
Oraz w kilku istotnych aspektach np. bupropion obniża próg drgawkowy.
Testowałem oba preparaty.
na podkladzie z nootropow i czasem
jednej kresce fugi? jak bardzo skutki
uboczne wychodza przy takim miksie
i na co warto uwazac?
whisky
ananas (harm red)
MPH + IPH nie mają dużego sensu, nawet MPH + EP działały podobnie, różnice nie są takie duże.
Na pewno zmieni się czas działania i trochę efekty, ale stymulacja będzie podobna.
Nootropy często pogarszają działanie doraźnych stymulantów. Wszelkie racetamy itp. bym odpuścił wtedy.
Co do mieszania z amfetaminami to były już informacje tu na forum.
MPH po prostu uspokoi amfetaminową fazę, ponieważ zatrzymuje wychwyt zwrotny niezależnie w którą stronę płynie (a amfetamina odwraca tylko bieg białek wychwytu zwrotnego). Raczej nie spodziewaj się zwiększonych efektów niż sama amfa.
Faza powinna być spoko, ale nie ma dużego sensu. Będziesz czuł bardziej MPH + trochę działania amfy (np. jeśli przebije wychwyt zwrotny noradrenaliny lub zatrzyma więcej monoamin w synapsach).
I generalnie wtedy nie czuć sinusoidalnego działania MPH (które praktycznie nie działa, kiedy nie ma bodźców uwalniających monoaminy - samo MPH nie jest releaserem za bardzo), ponieważ amfetamina dba o uwalnianie monoamin do synaps.
Generalnie sprawdzałem i nie ma to dużego sensu, ale nie ma się też czego bać - z butów nie wyjebie.
bmwfan pisze:Mam anhedonię, powiem więcej kompletny brak emocji. Wziąłem dziś medikinet 10 mg i nic nie poczułem, moje pytanie próbować zwiększać dawkę
72mg metylofenidatu w formie leku Concerta nie poprawily mi humoru, ani tym bardziej nie wywolaly euforii, a jedynie podniosly pewnosc siebie i libido.
Dersu Uzala pisze:Ma ktoś jakiś patent na skuteczną ekstrakcję MPH z Concerty...?
Odlewasz np. 100 ml wody. Wrzucasz tabsę. Zostawiasz na noc (powiedzmy 24 godziny). Rano będzie w niej tabletka z wielkim glutem. Wyciągasz ją z tym glutem i wywalasz.
W wodzie zostaje MPH, mniej więcej tyle ile było w tabletce.
I teraz albo dzielisz strzykawką dawki i wypijasz, albo wypijasz wszystko ( :D ), albo destylujesz wodę i zostawiasz MPH.
Nie próbowałem ze spirytem, bo nie wiem czy spiryt także wypycha MPH z tabletki Concerty.
Inne sposoby nie mają dużego sensu, obcinanie tabletki nożem żeby mieć MPH ze środka to słaba opcja. On jest jakiś "sklejony", poza tym duża część tabletki to środek wypychający (ten "glut").
Mam jeszcze inne rozwiązanie - zobacz PW.
bmwfan pisze:Mam anhedonię, powiem więcej kompletny brak emocji. Wziąłem dziś medikinet 10 mg i nic nie poczułem, moje pytanie próbować zwiększać dawkę
Szczegóły:
http://journals.plos.org/plosone/articl ... #abstract0
Tyler. co w takim razie mozna polecic w takiej przypadlosci jak anhedonia i brak emocji?? zamowilem wlasnie IPH a piszesz ze to nie ten kierunek.
The methapor of Life
ledzeppelin2@safe-mail.net
KapitanAizen pisze:Badania przeprowadzone na myszach sugerują, że długotrwałe przyjmowanie MPH jest neurotoksyczne. Powoduje zmniejszenie ilości neuronów dopaminowych.
Szczegóły:
http://journals.plos.org/plosone/articl ... #abstract0
Tam jest opisana neurotoksyczność w dawkach 10 mg / kg masy ciała i to myszy. To są dawki ogromne i na pewno nie byłyby przyjemne u ludzi. Nawet dawka 1 mg / kg masy ciała myszy to za dużo.
Dawki dla ludzi to od 20 do 60 mg dziennie, czyli od 5 do 15 mg na jednorazową dawkę.
Poza tym metylofenidatu się nie bierze samego, do niego zawsze trzeba dodać jakiś miks neuroprotekcyjny (duży pozytywny wpływ ma np. podawanie selegiliny).
W jaki sposób miałaby być odczuwalna rzekoma neurotoksyczność, skoro ludzie po latach stosowania nie czują się głupsi po odstawce, tylko wręcz przeciwnie?
Inne badania na dzieciakach z ADHD wykazały, że po latach stosowania były zdolniejsze niż dzieci, które nie brały MPH, a także często zdolniejsze od rówieśników.
Jak wiadomo MPH zwiększa istniejący potencjał, więc wszystko zależy jaki próg miał same badane dzieci, ale generalnie i tak stawaly się "mądrzejsze".
Inna sprawa jest taka, że MPH uzależnia i czasem może być już używany całe życie.
Po przeczytaniu tych badań dokładnie można zobaczyć, że opisana neurotoksyczność jest i tak słaba i spowodowana przez uwrażliwienie na stres oksydacyjny po metaboliźmie czynnika MPTP do MPP+ przez MAO-B w mózgu. MPP+ powoduje stres oksydacyjny na neuronach dopaminergicznych głównie w substantia nigra pars compacta, co powoduje parkinsonowskie efekty (zaburzona motoryka). W MPH ma to się objawiać w małym stopniu po długim stosowaniu i bardzo wysokich dawkach.
Jednak łatwo to zablokować jak pisałem selegiliną, która nie pozwala na metabolizm MPTP do MPP+ (przynajmniej w większości), a sam MPTP nie jest toksyczny.
Ponadto w celu ochrony neuronów dopaminergicznych dobre są takie środki jak np. memantyna, metoksetamina (ta akurat nie jest już dostępna w PL), niektóre TLPD (jak np. klomipramina).
Jeśli więc MPH się bierze z głową to nie ma się czego bać.
Tyler. co w takim razie mozna polecic w takiej przypadlosci jak anhedonia i brak emocji?? zamowilem wlasnie IPH a piszesz ze to nie ten kierunek.
Owszem może to być spowodowane SSRI. Trzeba minimum miesiąca żeby po odstawce wrócić "do normy".
Dopaminergiki raczej nie działają na zwiększenie meocji.
Emocja oznacza bycie w ruchu od (e-motion). Spróbuj zmienić swoje nawyki, przede wszystkim poczytaj o tym
co to jest stan "tu i teraz" (stan uptime). Pogooglaj i zobacz.
Ja bym proponował tak:
- odstawka SSRI i stymulantów jak metylofenidat czy pirybedyl,
- nauczenie się korzystania ze stanu uptime, aby nie odbiegać myślami od danej chwili, tylko czerpać z niej emocje na bieżąco,
- do tego jak najbardziej wskazana jest aktywność fizyczna (np. siłownia, sporty) i zdrowa dieta.
Jeśli nie zauważysz poprawy, rozważałbym terapię naltreksonem w niskiej dawce (LDN - low dose naltrexone).
Można też wpierw sprawdzić jeszcze moklobemid, który działa dość empatogennie.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/p06p0z0v.jpg)
Ekstaza i ekstaza: jak patrzyliśmy i patrzymy na narkotyki
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/cbd_0.jpg)
Legalne, ale traktowane jak podejrzane. Nowy biznes tonie w absurdach przepisów i kontroli
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/weedatwork.jpg)
Jeden na dziesięciu trzydziestolatków pracuje pod wpływem. Naukowcy biją na alarm
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/flysky.jpg)
Może być nowym fentanylem. "Flysky" rozprzestrzenia się w USA
Nowy śmiertelnie niebezpieczny narkotyk rozprzestrzenia się w Stanach Zjednoczonych. Pojawił się m.in. na ulicach Chicago, Filadelfii i Pittsburgha. "Flysky" to heroina zmieszana z medetomidyną - środkiem uspokajającym stosowanym w weterynarii.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/betel-c0faedab2ce4409c9a96a39b09b1561b.jpg)
Betel jest używany od co najmniej 4000 lat
Betel to po kofeinie, alkoholu i nikotynie najbardziej popularna używka na świecie. Jest używany od dawna i głęboko zakorzeniony w kulturze Azji. Chociaż żucie betelu wiąże się z zabarwieniem zębów, brak takie zabarwienia nie oznacza, że człowiek betelu nie żuł. Dlatego też stwierdzenie jego użycia w przeszłości wymaga specjalistycznych badań. Taki, jakich podjęli się naukowcy z Tajlandii, Australii i USA.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/lisbon_international_airport-scaled.jpg)
Milion dawek heroiny w jednym bagażu na lotnisku w Lizbonie. "Niezwykle starannie ukryte"
Milion indywidualnych dawek heroiny zarekwirowali funkcjonariusze portugalskiej policji w porcie lotniczym im. Humberto Delgado w Lizbonie. Narkotyki znaleziono w bagażu jednej z pasażerek.