Mirtazapina jest podobna, ale jednak trochę inna i faktycznie może mieć jakiś potencjał lękowy. mianseryna jest jednak bardziej sedatywna i łagodniejsza. Oczywiście w myśl złotej zasady na każdego każdy lek może działać inaczej.
Podobnie jak SSRI - opóźnia orgazm! No trochę sertralina nie bardzo, bo w dawkach kiedy dostajemy po uszach dopaminy to raczej kuśka działa sprawnie.
@halowpierdol
Ty brałeś dawki 150 i 200 mg i pisałeś w którymś poście, że 200 mg to dla Ciebie za dużo. Możesz to dokładniej rozwinąć dlaczego, jakie różnice są?
@ladyinnaightmares
Ty jesteś chyba na 200 mg sertraliny, dla Ciebie to spoko dawka? Możesz coś jeszcze dodać?
Dodam też, że według mnie sugerowanie się opiniami innych na temat antydepresantów bywa zgubne. Z moich obserwacji każdy trochę inaczej reaguje na te leki. Jak dla mnie trzeba sprawdzić działanie na własnej skórze, pamiętając że większość antydepresantów potrzebuje paru tygodni na ujawnienie właściwego działania.
Jeśli pytasz mnie o różnicę między 150mg a 200mg - trochę lepszy efekt przeciwlękowy kosztem większego zamulenia i ogólnego nasilenia uboków.
Dzięki za odzew.
Ja po prostu zbieram opinie, informacje, doświadczenia.
Wiem, że 4 dni na jednej dawce to bardzo mało. Nie chcę zmieniać dawek (to podnoszenie co 4 dni to było wchodzenie na dawkę docelową), tylko wejść na jedną dawkę i się zastanawiam czy pozostać na 150, czy wejść na 200. Po prostu świruję już i oczywiście mam milion rozkmin w głowie.
Dopadła mnie najgorsza deprecha w życiu w pakiecie z lękami i myślami s., dlatego tak drążę temat.
@halowpierdol Wg Ciebie działanie przeciwdepresyjne większe ma jednak sertralina? A stosowałeś jakiś lek normotymiczny? Ponoć do SSRI często dodaje się stabilizatory nastroju.
Co do mnie, u mnie jedyna różnica pomiędzy dawką 100mg i 200mg jest taka, że na 200mg robię się bardziej nerwowa, łatwiej się wkurzam i mam wrażenie, że trochę gorzej śpię (ale pod kątem jakości snu a nie problemów z zaśnięciem czy coś). Poza tym nie widzę większej różnicy, ale zaznaczam, że ja sertralinę biorę od kilku lat i u mnie dawka potrafi skakać z tygodnia na tydzień, bo teraz chyba jednak do 100mg będę chciała wrócić, bo za łatwo się wkurzam.
Z tym, że ja mam dowolność w ustalaniu sobie dawkowania sertraliny od lekarki swojej, bo ona sama uważa, że sertralina jest lekiem wprost stworzonym dla mnie: działa, nie dając przy tym żadnych działań ubocznych.
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Psychoaktywny kameleon. Dlaczego marihuana to nie psychodelik?
Nowy sposób rozprowadzania narkotyków w Berlinie. Rodzice muszą być szczególnie ostrożni
Policja w Berlinie wydała ostrzeżenie dotyczące nowego sposobu rozprowadzania narkotyków: kolorowe ulotki z danymi kontaktowymi dealerów wrzucane są bezpośrednio do skrzynek pocztowych razem z saszetką kokainy, haszyszu, ekstazy, marihuany lub innego narkotyku.
Psylocybina i medytacja w jednym badaniu klinicznym
USC uruchamia pierwszy w swojej historii kliniczny eksperyment z psylocybiną. Badanie finansowane przez agencję ARPA-H sprawdzi, czy ośmiotygodniowy trening uważności wzmacnia efekty terapii psylocybinowej u zdrowych dorosłych – i co to może oznaczać dla przyszłości psychiatrii.
Operacja „Kryształ”
Czyli „ogólnopolskie uderzenie w przestępczość narkotykową wykorzystującą przesyłki kurierskie i pocztowe”.