Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
Czy preparaty z Sertralina pomogly Ci w leczeniu twoich zaburzen?
Tak, bardzo pozytywnie
369
36%
Tak, ale mialem przy niej problemy
336
33%
Nie, to straszny syf, opoznia orgazm!
129
12%
Nie, nie dziala.
199
19%

Liczba głosów: 1033

ODPOWIEDZ
  • 1743 / 279 / 0
@ymka aktualnie biorę wiele leków ale leczę się już 20 lat i przerobiłem większość z nich solo. mianserynę brałem 30 mg z jakimś SSRI i po tygodniu zacząłem odczuwać zwiększony lęk i odstawiłem. Mirtazapina, bardzo podobny lek, brana solo powodowała u mnie wręcz gigantyczny lęk który spowodował próbę samobójczą.
  • 135 / 9 / 0
@zburzony
Mirtazapina jest podobna, ale jednak trochę inna i faktycznie może mieć jakiś potencjał lękowy. mianseryna jest jednak bardziej sedatywna i łagodniejsza. Oczywiście w myśl złotej zasady na każdego każdy lek może działać inaczej.
  • 1743 / 279 / 0
mianseryna i mirtazapina mają z grubsza ten sam mechanizm działania na serotoninę i noradrenalinę, w moim przypadku obie powodują lęk. Ale o dziwo tak silny SNRI jak duloksetyna kasował mi lęki, kiedy go brałem byłem jednocześnie pobudzony i napięty, a jednocześnie spokojny w środku i kiedy przebywałem z ludźmi, bardziej opanowany, dziwny stan. Dodam że brałem wtedy tylko duloksetynę, nie żaden miks.
  • 1020 / 244 / 0
No, bo to nie jest takie proste, że SNRI - wzmaga lęki. Tymi lekami można z powodzeniem leczyć fobie, nerwice.
Podobnie jak SSRI - opóźnia orgazm! No trochę sertralina nie bardzo, bo w dawkach kiedy dostajemy po uszach dopaminy to raczej kuśka działa sprawnie.
  • 1743 / 279 / 0
@DobryWujas dokładnie, dla mnie SNRI najlepsze na lęk, lepsze od SSRI a brałem je wszystkie. Tylko paroksetyna jak dla mnie ma podjazd do wenlafaksyny i duloksetyny.
  • 135 / 9 / 0
4 dni na dawce 25 mg, 4 dni na dawce 50 mg, 4 dni na dawce 100 mg, dzisiaj 4 raz wziąłem dawkę 150 mg i nie wiem czy od jutra zwiększyć dawkę do maksymalnej 200 mg, czy zaczekać na tej dawce. Miałem niby zostać na dawce 150 mg ale jestem w bardzo złym stanie i nie wiem czy nie trzeba atakować możliwie największym kalibrem. W ogóle jeszcze mam wkrętke, czy nie lepiej było iść w paroksetynę skoro ona jest najsilniejszym SSRI z największym komponentem przeciwlękowym...

@halowpierdol
Ty brałeś dawki 150 i 200 mg i pisałeś w którymś poście, że 200 mg to dla Ciebie za dużo. Możesz to dokładniej rozwinąć dlaczego, jakie różnice są?

@ladyinnaightmares
Ty jesteś chyba na 200 mg sertraliny, dla Ciebie to spoko dawka? Możesz coś jeszcze dodać?
  • 41 / 11 / 0
@ymka Ja bym radził uzbroić się w cierpliwość. Jak zmieniasz dawkę co 4 dni, to według mnie ciężko ocenić skuteczność leku. Po paru tygodniach może się okazać, że 150mg wystarczy, a podbijając do 200 możesz się po prostu zrazić przez zbyt silne działania niepożądane.

Dodam też, że według mnie sugerowanie się opiniami innych na temat antydepresantów bywa zgubne. Z moich obserwacji każdy trochę inaczej reaguje na te leki. Jak dla mnie trzeba sprawdzić działanie na własnej skórze, pamiętając że większość antydepresantów potrzebuje paru tygodni na ujawnienie właściwego działania.
  • 301 / 92 / 0
@ymka tak jak kolega wyżej napisał - ja bym się wstrzymał, 4 dni na jednej dawce to wciąż sam początek. Niestety przy braniu SSRI trzeba się uzbroić w cierpliwość, pewnych rzeczy nie przeskoczysz. Wiem jak bywa ciężko kiedy jest się w fatalnym stanie a leki jeszcze nie działają, ale akurat podnoszenie dawki co kilka dni jest kontrproduktywne, bo musisz wtedy od nowa czekać aż stężenie substancji się ustabilizuje i nastąpią oczekiwane zmiany w czułości receptorów 5-HT prowadzące do efektu antydepresyjnego/anksjolitycznego. Poza tym jak 150mg nie zaskoczy to już jest marna szansa, żeby 200mg nagle zrobiło jakąś dużą różnicę. paroksetyna to znowu ciężki kaliber i ja bym najpierw poczekał czy sertralina zadziała, paro jest może i lepsza na lęki ale gorzej sobie radzi z depresją i ma więcej skutków ubocznych.

Jeśli pytasz mnie o różnicę między 150mg a 200mg - trochę lepszy efekt przeciwlękowy kosztem większego zamulenia i ogólnego nasilenia uboków.
  • 135 / 9 / 0
@ParchatyKaznodzieja @halowpierdol
Dzięki za odzew.
Ja po prostu zbieram opinie, informacje, doświadczenia.
Wiem, że 4 dni na jednej dawce to bardzo mało. Nie chcę zmieniać dawek (to podnoszenie co 4 dni to było wchodzenie na dawkę docelową), tylko wejść na jedną dawkę i się zastanawiam czy pozostać na 150, czy wejść na 200. Po prostu świruję już i oczywiście mam milion rozkmin w głowie.
Dopadła mnie najgorsza deprecha w życiu w pakiecie z lękami i myślami s., dlatego tak drążę temat.
@halowpierdol Wg Ciebie działanie przeciwdepresyjne większe ma jednak sertralina? A stosowałeś jakiś lek normotymiczny? Ponoć do SSRI często dodaje się stabilizatory nastroju.
  • 569 / 206 / 0
@ymka , zgadzam się z przedmówcami. Za krótko jesteś na sertralinie żeby mówić o jakimkolwiek konkretniejszym działaniu leku, także zwiększanie do 200mg byłoby absolutnie bez sensu. Więcej nie zawsze znaczy lepiej. Niestety musisz uzbroić się w cierpliwość i dociągnąć co najmniej do miesiąca na jednej dawce, wtedy ,można konkretniej ocenić czy lek działa czy nie.

Co do mnie, u mnie jedyna różnica pomiędzy dawką 100mg i 200mg jest taka, że na 200mg robię się bardziej nerwowa, łatwiej się wkurzam i mam wrażenie, że trochę gorzej śpię (ale pod kątem jakości snu a nie problemów z zaśnięciem czy coś). Poza tym nie widzę większej różnicy, ale zaznaczam, że ja sertralinę biorę od kilku lat i u mnie dawka potrafi skakać z tygodnia na tydzień, bo teraz chyba jednak do 100mg będę chciała wrócić, bo za łatwo się wkurzam.
Z tym, że ja mam dowolność w ustalaniu sobie dawkowania sertraliny od lekarki swojej, bo ona sama uważa, że sertralina jest lekiem wprost stworzonym dla mnie: działa, nie dając przy tym żadnych działań ubocznych.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Nowy sposób rozprowadzania narkotyków w Berlinie. Rodzice muszą być szczególnie ostrożni

Policja w Berlinie wydała ostrzeżenie dotyczące nowego sposobu rozprowadzania narkotyków: kolorowe ulotki z danymi kontaktowymi dealerów wrzucane są bezpośrednio do skrzynek pocztowych razem z saszetką kokainy, haszyszu, ekstazy, marihuany lub innego narkotyku.

Psylocybina i medytacja w jednym badaniu klinicznym

USC uruchamia pierwszy w swojej historii kliniczny eksperyment z psylocybiną. Badanie finansowane przez agencję ARPA-H sprawdzi, czy ośmiotygodniowy trening uważności wzmacnia efekty terapii psylocybinowej u zdrowych dorosłych – i co to może oznaczać dla przyszłości psychiatrii.

Operacja „Kryształ”

Czyli „ogólnopolskie uderzenie w przestępczość narkotykową wykorzystującą przesyłki kurierskie i pocztowe”.