Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
Czy preparaty z Sertralina pomogly Ci w leczeniu twoich zaburzen?
Tak, bardzo pozytywnie
369
36%
Tak, ale mialem przy niej problemy
336
33%
Nie, to straszny syf, opoznia orgazm!
129
12%
Nie, nie dziala.
199
19%

Liczba głosów: 1033

ODPOWIEDZ
  • 1743 / 279 / 0
@ymka aktualnie biorę wiele leków ale leczę się już 20 lat i przerobiłem większość z nich solo. mianserynę brałem 30 mg z jakimś SSRI i po tygodniu zacząłem odczuwać zwiększony lęk i odstawiłem. Mirtazapina, bardzo podobny lek, brana solo powodowała u mnie wręcz gigantyczny lęk który spowodował próbę samobójczą.
  • 135 / 9 / 0
@zburzony
Mirtazapina jest podobna, ale jednak trochę inna i faktycznie może mieć jakiś potencjał lękowy. mianseryna jest jednak bardziej sedatywna i łagodniejsza. Oczywiście w myśl złotej zasady na każdego każdy lek może działać inaczej.
  • 1743 / 279 / 0
mianseryna i mirtazapina mają z grubsza ten sam mechanizm działania na serotoninę i noradrenalinę, w moim przypadku obie powodują lęk. Ale o dziwo tak silny SNRI jak duloksetyna kasował mi lęki, kiedy go brałem byłem jednocześnie pobudzony i napięty, a jednocześnie spokojny w środku i kiedy przebywałem z ludźmi, bardziej opanowany, dziwny stan. Dodam że brałem wtedy tylko duloksetynę, nie żaden miks.
  • 1020 / 244 / 0
No, bo to nie jest takie proste, że SNRI - wzmaga lęki. Tymi lekami można z powodzeniem leczyć fobie, nerwice.
Podobnie jak SSRI - opóźnia orgazm! No trochę sertralina nie bardzo, bo w dawkach kiedy dostajemy po uszach dopaminy to raczej kuśka działa sprawnie.
  • 1743 / 279 / 0
@DobryWujas dokładnie, dla mnie SNRI najlepsze na lęk, lepsze od SSRI a brałem je wszystkie. Tylko paroksetyna jak dla mnie ma podjazd do wenlafaksyny i duloksetyny.
  • 135 / 9 / 0
4 dni na dawce 25 mg, 4 dni na dawce 50 mg, 4 dni na dawce 100 mg, dzisiaj 4 raz wziąłem dawkę 150 mg i nie wiem czy od jutra zwiększyć dawkę do maksymalnej 200 mg, czy zaczekać na tej dawce. Miałem niby zostać na dawce 150 mg ale jestem w bardzo złym stanie i nie wiem czy nie trzeba atakować możliwie największym kalibrem. W ogóle jeszcze mam wkrętke, czy nie lepiej było iść w paroksetynę skoro ona jest najsilniejszym SSRI z największym komponentem przeciwlękowym...

@halowpierdol
Ty brałeś dawki 150 i 200 mg i pisałeś w którymś poście, że 200 mg to dla Ciebie za dużo. Możesz to dokładniej rozwinąć dlaczego, jakie różnice są?

@ladyinnaightmares
Ty jesteś chyba na 200 mg sertraliny, dla Ciebie to spoko dawka? Możesz coś jeszcze dodać?
  • 41 / 11 / 0
@ymka Ja bym radził uzbroić się w cierpliwość. Jak zmieniasz dawkę co 4 dni, to według mnie ciężko ocenić skuteczność leku. Po paru tygodniach może się okazać, że 150mg wystarczy, a podbijając do 200 możesz się po prostu zrazić przez zbyt silne działania niepożądane.

Dodam też, że według mnie sugerowanie się opiniami innych na temat antydepresantów bywa zgubne. Z moich obserwacji każdy trochę inaczej reaguje na te leki. Jak dla mnie trzeba sprawdzić działanie na własnej skórze, pamiętając że większość antydepresantów potrzebuje paru tygodni na ujawnienie właściwego działania.
  • 301 / 92 / 0
@ymka tak jak kolega wyżej napisał - ja bym się wstrzymał, 4 dni na jednej dawce to wciąż sam początek. Niestety przy braniu SSRI trzeba się uzbroić w cierpliwość, pewnych rzeczy nie przeskoczysz. Wiem jak bywa ciężko kiedy jest się w fatalnym stanie a leki jeszcze nie działają, ale akurat podnoszenie dawki co kilka dni jest kontrproduktywne, bo musisz wtedy od nowa czekać aż stężenie substancji się ustabilizuje i nastąpią oczekiwane zmiany w czułości receptorów 5-HT prowadzące do efektu antydepresyjnego/anksjolitycznego. Poza tym jak 150mg nie zaskoczy to już jest marna szansa, żeby 200mg nagle zrobiło jakąś dużą różnicę. paroksetyna to znowu ciężki kaliber i ja bym najpierw poczekał czy sertralina zadziała, paro jest może i lepsza na lęki ale gorzej sobie radzi z depresją i ma więcej skutków ubocznych.

Jeśli pytasz mnie o różnicę między 150mg a 200mg - trochę lepszy efekt przeciwlękowy kosztem większego zamulenia i ogólnego nasilenia uboków.
  • 135 / 9 / 0
@ParchatyKaznodzieja @halowpierdol
Dzięki za odzew.
Ja po prostu zbieram opinie, informacje, doświadczenia.
Wiem, że 4 dni na jednej dawce to bardzo mało. Nie chcę zmieniać dawek (to podnoszenie co 4 dni to było wchodzenie na dawkę docelową), tylko wejść na jedną dawkę i się zastanawiam czy pozostać na 150, czy wejść na 200. Po prostu świruję już i oczywiście mam milion rozkmin w głowie.
Dopadła mnie najgorsza deprecha w życiu w pakiecie z lękami i myślami s., dlatego tak drążę temat.
@halowpierdol Wg Ciebie działanie przeciwdepresyjne większe ma jednak sertralina? A stosowałeś jakiś lek normotymiczny? Ponoć do SSRI często dodaje się stabilizatory nastroju.
  • 578 / 209 / 0
@ymka , zgadzam się z przedmówcami. Za krótko jesteś na sertralinie żeby mówić o jakimkolwiek konkretniejszym działaniu leku, także zwiększanie do 200mg byłoby absolutnie bez sensu. Więcej nie zawsze znaczy lepiej. Niestety musisz uzbroić się w cierpliwość i dociągnąć co najmniej do miesiąca na jednej dawce, wtedy ,można konkretniej ocenić czy lek działa czy nie.

Co do mnie, u mnie jedyna różnica pomiędzy dawką 100mg i 200mg jest taka, że na 200mg robię się bardziej nerwowa, łatwiej się wkurzam i mam wrażenie, że trochę gorzej śpię (ale pod kątem jakości snu a nie problemów z zaśnięciem czy coś). Poza tym nie widzę większej różnicy, ale zaznaczam, że ja sertralinę biorę od kilku lat i u mnie dawka potrafi skakać z tygodnia na tydzień, bo teraz chyba jednak do 100mg będę chciała wrócić, bo za łatwo się wkurzam.
Z tym, że ja mam dowolność w ustalaniu sobie dawkowania sertraliny od lekarki swojej, bo ona sama uważa, że sertralina jest lekiem wprost stworzonym dla mnie: działa, nie dając przy tym żadnych działań ubocznych.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Coraz więcej Francuzów sięga po kokainę. Mafia silniejsza niż państwo?

Kokaina przestała być we Francji narkotykiem elit. Sięga po nią już około półtora miliona osób, a handel białym proszkiem stał się biznesem wartym nawet siedem miliardów euro rocznie. W siłę rosną mafie, Marsylia zmaga się z kolejną falą gangsterskich porachunków, a eksperci alarmują, że kraj mierzy się z kryzysem zdrowia publicznego.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.

Nastolatki używające marihuany mają podwojone ryzyko poważnych zaburzeń psychicznych

Nastolatki używające marihuany mogą mieć w przyszłości aż dwukrotnie wyższe ryzyko rozwoju zaburzeń psychotycznych i choroby afektywnej dwubiegunowej - wynika z dużego badania opublikowanego w „JAMA Health Forum”.