27 marca 2018Evenement pisze: ^ ok , ale jakbys szedł przypadkiem i spotkał piękne krzaczuny, to byś sobie wziął czy nie?
A jeszcze taka sprawa, ze akurat nie miałbyś swoich bo coś tam cos tam i ogolnie nic do palenia.
Ja rozumiem rycerskie postawy itp itd . . .
Takie to trudne ? :) Wiem ile pracy trzeba włożyc w uprawę.
Jedni to kochają, dla innych MJ jest lekiem, itd...
Bez rycerzykowania mi w dzial MJ ;) Bardzo bym prosił.
Aktualnie nie pale ponad 3tyg - jest mi z tym dobrze - a uprawę uważam jako zajebiste hobby - pasje.
Takim złodziejom trzeba wybijać zęby, łamać palce itp. Czasem gdy przypomnę sobie ten moment, kiedy zastałem splądrowany spot, to lubię wyobrażać sobie, jak okładam pałką któregoś z tych złodziei gdzieś w środku lasu, z dala od ludzkich oczu....
Zrobiłem też test pestek - wsadziłem 3 marne sztuki do doniczki - wyszły wszystkie po ok 5 dniach.
Zastanawiam się nad kwestią nawożenia. Nie chcę się w tym sezonie zbyt często pokazywać na spotach, żeby nie wydeptywać ścieżek. Najprawdopodobniej kupię "pałeczki" i powsadzam tak po 2 na roślinę, a ze 2-3 razy w miesiącu Biohumus.
Trzeba się spieszyć, bo pierwszą partię planuję wsadzać w glebę najpóźniej 27.04. Kolejną 7 dni później.
-----------------------------
Podobno śniegu już tej wiosny nie będzie (poza bodaj piątkiem 13-tego w niektórych regionach).
We czwartek rano rzucam na watę z 15 pestek jako pierwsza partia (w sobotę wylądują w ziemi). Teoretycznie da to roślinom jakieś 20 dni "przewagi" względem tych z zeszłego sezonu. Rozumiem, że odbije się to raczej pozytywnie na rozmiarach, niż na rozpoczęciu kwitnienia.
Ktoś ma jakieś doświadczenie z tak wczesnym początkiem?
Tak szybko wrzucasz na outa ? Perfekcyjna gleba ? Robiłeś już tak, jakie rezultaty ?
Pozdrawiam.
[mention]Jezus Chytrus[/mention] poscalaj te posty ( swoje ) bardzo bym Cie prosił
A w takim roku jak ten, lepiej posadzić w maju, bo jeszcze może śnieżek się zdarzyć, co nie jest wykluczone nawet w maju :rolleyes:
Pestek mam ok setki więc ok 15 sztuk mogę poświęcić. Cały kwiecień zapowiada się bardzo ciepły i słoneczny więc szkoda by z tego nie skorzystać.
Jeśli kupię jakieś automaty, to do gleby pójdą najwcześniej w połowie maja.
Doskonale wiem, jak to jest przyjść na spot i zastać tylko kupę liści - przerabiałem to zeszłej jesieni. Dlatego w tym sezonie jak najwięcej małych spotów i jak najmniej pokazywania się tam.
Witam więc, szczęścia życzę etc.
W tym roku 3 spoty:
1. Ogromny obszar po lesie wyciętym pare lat temu. Nie wiem z jakiej okazji, ale całe to wielohektarowe miejsce zostalo zostawione same sobie i teraz jest porośnięte drzewami i krzakami mojej wysokości. Rok temu trzymałem tam kilka automatow i poszło dobrze. Nigdy nie widzialem tam, ani w okolicy czlowieka - parokrotnie tylko sarny nieomal spowodowaly u mnie zawał serca. Najbliższa przejezdna droga też nie jest specjalnie blisko - zwykle dostaje sie tam rowerem. Poważnym plusem miejscówki jest też to, że z każdej strony jest otoczone lasem tudzież nieużytkami porośniętymi wszelakim chwastem więc pozostaje niewidoczny także podczas dostawania się na miejsce. Minusem jest to, że gleba to właściwie piasek (trzeba donieść ziemię) a samo miejsce jest dosc suche i na niewielkim podwyzszeniu w stosunku do pozostalego terenu - dosc dużo wody trzeba w to zainwestować. W tym miejscu wrzuce 2/3 auto i dwa femy których wysokość będę starał się utrzymać na niezbyt wielkim poziomie.
2. Młodnik. 2 automaty - miejscówka nie jest specjalnie pewna. Tak jak w poprzednim roku testowałem w.w. tak w tym będę testował tą. Odludzie, ale nie znam dobrze okolicy więc będzie to ostrożna próba zorientowania się "co w trawie piszczy"
3. Pagórek powstaly po rownaniu terenu - bardzo mocno zarośnięty wysokimi chwastami. Jest na skraju czyjegos pola. Ogrodzony, ale nie tak, żeby dostanie się na miejsce sprawiało problem. Po stronie bez ogrodzenia rośnie sobie kukurydza - nie spodziewam się, ażeby ktoś się przez nią przebijał bo i jest jej sporo. Jestem świadom tego, że jest to zdecydowanie najgłupsza ze wszystkich 3 opcji, ale chce tam wrzucić tylko jednego automata z niewidocznej strony i możliwie rzadko tam łazić. Taka awaryjna opcja gdyby wszystko inne poszlo się pierdolić jak to niestety czasem bywa. Z tej strony z ktorej umieszcze planta, zbocze pagórka jest właściwie niewidoczne chyba, żeby podejść tuż pod niego
Pierwszy spot to takie obniżenie terenu w małym lesie. jest tam takie oczko wodne a w okół niego rosą ogromne pokrzywy (w sezonie). To miejsce wybrałem już dawno i wiem, że nasłonecznienie jest dobre - lepsze, niż miałem ostatnio. Gleba wydaje się bardzo dobra, jak na nieużytek - ciemna i nieco próchnicza. Niestety nie mogę powiedzieć, że to odludzie. Do tego martwi mnie, że to oczko może wylać przy większych opadach. Posadziłem jak najwyżej się dało.
Drugi spot wybrany też w zeszłym roku. Duże połacie łąki, gdzie latem chwasty dorastają do 180cm. Niestety gleba dość gliniasta. Następnym razem spróbuję przynieść ogrodniczej i wymieszać (czyli jak należy).
Kilka pestek posadziłem gdzieś po drodze (obczaiłem naprawdę spory teren). Mam na oku południowe zbocze, gdzie w tym roku była wycinka. Ziemia tam jest bardzo dobra, teren spory i dość stromy.
Połowa pestek miała już widoczny kiełek. Reszta była "napuchnięta". Pozostało jeszcze z 80 : )
![[mem]](https://hyperreal.top/wtf/memy/4/450c13c5-0e8a-4b3a-b855-2e287286b630/4cma.jpg?X-Amz-Algorithm=AWS4-HMAC-SHA256&X-Amz-Credential=nxyCWzIV8fJz5t5dUSIx%2F20250929%2FNOTEU%2Fs3%2Faws4_request&X-Amz-Date=20250929T080601Z&X-Amz-Expires=3600&X-Amz-SignedHeaders=host&X-Amz-Signature=0818756c3d44dbf6e7d759c4f5bfd4f20d261bd531f8b9c8b0284304339da61b)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/modulacja_aktywnosci_kory_przedczolowej_szczura.jpg)
Magiczne grzybki działają na mózg dłużej. Odkrycie pomoże w leczeniu depresji
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/zdzojntempolak.png)
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/mjpregnancy.jpg)
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/methandanmalshelter.jpg)
FBI spalało narkotyki w schronisku. "Zespół i zwierzęta wystawione na kontakt z metamfetaminą"
Po tym jak FBI użyło krematorium jednego ze schronisk dla zwierząt do spalenia skonfiskowanych narkotyków, 14 pracowników placówki trafiło do szpitala, aby otrzymać pomoc medyczną. Dyrektorka placówki oświadczyła, że nie miała świadomości, że dochodzi do takiego procederu.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/kasmjwgrze.jpg)
Marihuana ukryta w grze planszowej. Paczkę przechwyciła Krajowa Administracja Skarbowa
Funkcjonariusze śląskiej Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) udaremnili próbę przemytu marihuany do Polski. Narkotyki ukryto w nietypowy sposób – wewnątrz popularnej gry planszowej. Do wykrycia trefnej przesyłki przyczynił się pies służbowy Kodi.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/lsd_may_offer_viable.jpg)
Jednorazowa dawka leku psychodelicznego zmniejsza objawy zespołu lęku uogólnionego
W prestiżowym czasopiśmie JAMA opublikowano wyniki badania klinicznego fazy 2b, które rzucają nowe światło na leczenie zespołu lęku uogólnionego (GAD – generalized anxiety disorder).