Nieaktualne wątki z poprzednich lat.
Zablokowany
  • 863 / 123 / 5
27 marca 2018Evenement pisze:
^ ok , ale jakbys szedł przypadkiem i spotkał piękne krzaczuny, to byś sobie wziął czy nie?
A jeszcze taka sprawa, ze akurat nie miałbyś swoich bo coś tam cos tam i ogolnie nic do palenia.

Ja rozumiem rycerskie postawy itp itd . . .
Wziąłbym sampla i poszedłbym dalej. To samo oczekiwałbym po innych.
Takie to trudne ? :) Wiem ile pracy trzeba włożyc w uprawę.
Jedni to kochają, dla innych MJ jest lekiem, itd...

Bez rycerzykowania mi w dzial MJ ;) Bardzo bym prosił.

Aktualnie nie pale ponad 3tyg - jest mi z tym dobrze - a uprawę uważam jako zajebiste hobby - pasje.
[ external image ]
  • 12536 / 2431 / 0
Dokładnie - urwać sobie topka, czy nawet jedną gałązkę (jeśli to duży spot), ale k... nie wszystko jak leci...
Takim złodziejom trzeba wybijać zęby, łamać palce itp. Czasem gdy przypomnę sobie ten moment, kiedy zastałem splądrowany spot, to lubię wyobrażać sobie, jak okładam pałką któregoś z tych złodziei gdzieś w środku lasu, z dala od ludzkich oczu....
  • 413 / 26 / 0
Ja bym sobie urwał z 2,3 gałązki i porobił zaszczepki.Napewno bym nie kradł całych krzaków ,bo nie jestem chamem.
  • 12536 / 2431 / 0
Dziś napracowałem się solidnie. Przygotowałem kilka "grządek" na spocie pod pestki z palenia. Ziemia jest dość gliniasta, ale ujdzie. Jeżeli będzie mi się chciało, to zatargam tam worek ogrodniczej, trochę dolomitu i zrobię, jak należy. Póki co zryłem ją tylko tak na głębokość 25 cm. Zamierzam rozsiać tego jak najwięcej, ale tak, żeby móc to kontrolować (i wyrwać samce kiedy tylko się ujawnią). Dołków z prawdziwego zdarzenia wykopię góra 10. Reszta trafi do zrytej ziemi - jak w zeszłym sezonie.

Zrobiłem też test pestek - wsadziłem 3 marne sztuki do doniczki - wyszły wszystkie po ok 5 dniach.

Zastanawiam się nad kwestią nawożenia. Nie chcę się w tym sezonie zbyt często pokazywać na spotach, żeby nie wydeptywać ścieżek. Najprawdopodobniej kupię "pałeczki" i powsadzam tak po 2 na roślinę, a ze 2-3 razy w miesiącu Biohumus.

Trzeba się spieszyć, bo pierwszą partię planuję wsadzać w glebę najpóźniej 27.04. Kolejną 7 dni później.

-----------------------------

Podobno śniegu już tej wiosny nie będzie (poza bodaj piątkiem 13-tego w niektórych regionach).

We czwartek rano rzucam na watę z 15 pestek jako pierwsza partia (w sobotę wylądują w ziemi). Teoretycznie da to roślinom jakieś 20 dni "przewagi" względem tych z zeszłego sezonu. Rozumiem, że odbije się to raczej pozytywnie na rozmiarach, niż na rozpoczęciu kwitnienia.

Ktoś ma jakieś doświadczenie z tak wczesnym początkiem?
  • 78 / 4 / 0
No pogoda zapowiada się rewelacyjnie.

Tak szybko wrzucasz na outa ? Perfekcyjna gleba ? Robiłeś już tak, jakie rezultaty ?

Pozdrawiam.
Uwaga! Użytkownik JakisTam nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 863 / 123 / 5
Poczekałbym na maj - niema " lipy " z przymrozkami.

[mention]Jezus Chytrus[/mention] poscalaj te posty ( swoje ) bardzo bym Cie prosił
[ external image ]
  • 594 / 34 / 0
Ja muszę rzucić monetą czy indor czy jednak szukać miejsca na spota. Z jednej strony przypałuje się niewiarą w skuteczność filtra, a z drugiej strony dobija mnie myśl, że pewnego dnia przyjdę na obchód i okaże się, że już nie ma co doglądać.
A w takim roku jak ten, lepiej posadzić w maju, bo jeszcze może śnieżek się zdarzyć, co nie jest wykluczone nawet w maju :rolleyes:
Uwaga! Użytkownik zakriahh nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 12536 / 2431 / 0
To mój drugi sezon. W zeszłym siałem początkiem maja. Była 1 noc / poranek z przymrozkiem (kilka dni po tym, jak roślinki powyłaziły z gleby) i kompletnie nic się stało. Przymrozek musiałby być wysoki i przede wszystkim trwać dłużej, żeby odbiło się to w sposób znaczący na roślinach.
Pestek mam ok setki więc ok 15 sztuk mogę poświęcić. Cały kwiecień zapowiada się bardzo ciepły i słoneczny więc szkoda by z tego nie skorzystać.
Jeśli kupię jakieś automaty, to do gleby pójdą najwcześniej w połowie maja.

Doskonale wiem, jak to jest przyjść na spot i zastać tylko kupę liści - przerabiałem to zeszłej jesieni. Dlatego w tym sezonie jak najwięcej małych spotów i jak najmniej pokazywania się tam.
  • 3215 / 416 / 0
Widzę, że srogo przegapiłem start wątku :D
Witam więc, szczęścia życzę etc.

W tym roku 3 spoty:

1. Ogromny obszar po lesie wyciętym pare lat temu. Nie wiem z jakiej okazji, ale całe to wielohektarowe miejsce zostalo zostawione same sobie i teraz jest porośnięte drzewami i krzakami mojej wysokości. Rok temu trzymałem tam kilka automatow i poszło dobrze. Nigdy nie widzialem tam, ani w okolicy czlowieka - parokrotnie tylko sarny nieomal spowodowaly u mnie zawał serca. Najbliższa przejezdna droga też nie jest specjalnie blisko - zwykle dostaje sie tam rowerem. Poważnym plusem miejscówki jest też to, że z każdej strony jest otoczone lasem tudzież nieużytkami porośniętymi wszelakim chwastem więc pozostaje niewidoczny także podczas dostawania się na miejsce. Minusem jest to, że gleba to właściwie piasek (trzeba donieść ziemię) a samo miejsce jest dosc suche i na niewielkim podwyzszeniu w stosunku do pozostalego terenu - dosc dużo wody trzeba w to zainwestować. W tym miejscu wrzuce 2/3 auto i dwa femy których wysokość będę starał się utrzymać na niezbyt wielkim poziomie.

2. Młodnik. 2 automaty - miejscówka nie jest specjalnie pewna. Tak jak w poprzednim roku testowałem w.w. tak w tym będę testował tą. Odludzie, ale nie znam dobrze okolicy więc będzie to ostrożna próba zorientowania się "co w trawie piszczy"

3. Pagórek powstaly po rownaniu terenu - bardzo mocno zarośnięty wysokimi chwastami. Jest na skraju czyjegos pola. Ogrodzony, ale nie tak, żeby dostanie się na miejsce sprawiało problem. Po stronie bez ogrodzenia rośnie sobie kukurydza - nie spodziewam się, ażeby ktoś się przez nią przebijał bo i jest jej sporo. Jestem świadom tego, że jest to zdecydowanie najgłupsza ze wszystkich 3 opcji, ale chce tam wrzucić tylko jednego automata z niewidocznej strony i możliwie rzadko tam łazić. Taka awaryjna opcja gdyby wszystko inne poszlo się pierdolić jak to niestety czasem bywa. Z tej strony z ktorej umieszcze planta, zbocze pagórka jest właściwie niewidoczne chyba, żeby podejść tuż pod niego
Uwaga! Użytkownik Fatmorgan nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 12536 / 2431 / 0
Ja dziś byłem zrobić rekonesans terenu + wsadziłem 18 pestek. Napracowałem i nachodziłem się strasznie...

Pierwszy spot to takie obniżenie terenu w małym lesie. jest tam takie oczko wodne a w okół niego rosą ogromne pokrzywy (w sezonie). To miejsce wybrałem już dawno i wiem, że nasłonecznienie jest dobre - lepsze, niż miałem ostatnio. Gleba wydaje się bardzo dobra, jak na nieużytek - ciemna i nieco próchnicza. Niestety nie mogę powiedzieć, że to odludzie. Do tego martwi mnie, że to oczko może wylać przy większych opadach. Posadziłem jak najwyżej się dało.

Drugi spot wybrany też w zeszłym roku. Duże połacie łąki, gdzie latem chwasty dorastają do 180cm. Niestety gleba dość gliniasta. Następnym razem spróbuję przynieść ogrodniczej i wymieszać (czyli jak należy).

Kilka pestek posadziłem gdzieś po drodze (obczaiłem naprawdę spory teren). Mam na oku południowe zbocze, gdzie w tym roku była wycinka. Ziemia tam jest bardzo dobra, teren spory i dość stromy.

Połowa pestek miała już widoczny kiełek. Reszta była "napuchnięta". Pozostało jeszcze z 80 : )
Zablokowany
Newsy
Był twarzą lokalnej policji od wielu lat. Zwalniają go za narkotyki

Rzecznik komendy policji w Kluczborku został zatrzymany w związku z posiadaniem narkotyków, właśnie jest wydalany dyscyplinarnie ze służby - dowiedział się tvn24.pl. To kolejny w ostatnim czasie przypadek przyłapania funkcjonariusza służb mundurowych z narkotykami.

Legalizacja marihuany a młodzież: Nowy raport z USA obala mity

Czy legalizacja marihuany dla dorosłych sprawi, że nastolatki zaczną masowo po nią sięgać? To jeden z najczęstszych argumentów przeciwników zmian w prawie. Najnowszy, obszerny raport federalny ze Stanów Zjednoczonych pokazuje coś zupełnie innego. Użycie marihuany przez młodzież nie tylko nie rośnie, ale w niektórych grupach nawet spada. Czas przyjrzeć się faktom.

Milion dawek heroiny w jednym bagażu na lotnisku w Lizbonie. "Niezwykle starannie ukryte"

Milion indywidualnych dawek heroiny zarekwirowali funkcjonariusze portugalskiej policji w porcie lotniczym im. Humberto Delgado w Lizbonie. Narkotyki znaleziono w bagażu jednej z pasażerek.