Więcej informacji: Benzodiazepiny w Narkopedii [H]yperreala
I teraz pytanie:
Jest w ogóle sens brać benzo do końca życia zamiast tłuc się gówno działającymi SSRI i neuroleptykami. Czy w ogóle jest możliwe branie benzo do końca życia. Zaznaczam, że chodzi mi tylko o działanie aksjolityczne, byleby lęki zniknęły. I czy na przykład po roku z tranxene 10mg będę musiał się przerzucać juz na Bromazepam kończąc na alprze, bo ja już nie wiem.
Są tutaj jakieś ludziska co wcinają benzo latami na lęki?
Ja zdaję się, czegoś takiego właśnie doświadczyłem, gdy brałem diazepam na zamaskowanie negatywnych efektów mirtazapiny. Ogólnie w pewnym momencie poczułem, że w sumie to mógłbym nie wrzucać. Zarzekam się iż moja opinia może nie być do końca konstruktywna ponieważ kilka dni później sobie przyćpałem i wszystkie "stejdże" wchodzenia mirtazapiny czyli np. b. długi sen i b. duże łaknienie pojawiły się od nowa.
Ogólnie stary wyjadacz mirty mówił,( użytkownik GreenOne/GreenToo(nigdy nie mogę zapamiętać :D) że benzo jest bardzo dobre na start żeby przetrwać efekty uboczne, ja go posłuchałem.
Przede wszystkim obserwuj się stary, może nadejdzie moment że wejdzie Ci jakiś dobry antydep i nie będziesz potrzebował tranxene. Jeśli trwa to za długo to próbuj inny.
ale na samym benzo też można jechać długi czas i wiele osób Ci to pewnie powie. Nie katuj się wyrzutami, skoro pomaga Ci to normalnie funkcjonować. Jak każdy polecam też
benzo.org.uk pozwala uzyskać wgląd w benzodiazepiny:)
bywa ok, ale jeszcze nie jest
Scalono - tur3k
Proponuję dodać w FAQ, że benzodiazepiny z dopiskiem SR (o powolnym uwalnianiu) kompletnie nie nadają się do ćpania (użycia rekreacyjnego).
rrd pisze:Jak wygląda porównanie różnych leków zawierających te samą subtancję? Czym różni się np. Sedam od Lexotanu (oba zawierają bromazepam)? Czy wyższa cena = wyższa jakość/czystość substancji? Czy warto kupować droższe/oryginalne leki (np. przy alprazolamie: Xanax) czy nie przejować się i kupować najtańsze?
faktycznie, substancją czynną we wszystkich w/w preparatach jest alprazolam. co do działania jednak, moga być dosć znaczne różnice. nie chodzi tu o profil farmakologiczny substancji, bo alprazolam, czy to z patentowego Xanaxu, czy z generycznego Zomirenu działa zawsze tak samo. róznica dotyczy parametrów farmakokinetycznych. głównie uwalniania i wchłaniania z czym potem związana jest biodostępność. alprazolam jest w każdym z tych preparatów w postaci tabl., a w tabletce oprócz subst. czynnej jest też b.dużo subst.pomocniczych używanych w procesie tabletkowania. mogą mieć one czasem bardzo duży wpływ na niektóre parametry związane głównie z uwalnianiem substancji leczniczej. tak, że np. po zażyciu Zomirenu, czy Xanaxu w równoważnej dawce, może być zupełnie inna szybkość wchłaniania związana z szybkością rozpadu tabletki, a co za tym idzie działanie może zacząć się szybciej lub później. b.ważny jest też stopien doczyszczenia samej substancji czynnej. im bardziej jest ona czysta, tym działanie jest lepsze i szybsze. do tego czasu w Polsce nie było prowadzonych badań biodostępności dla generyków. obecnie w/g przepisów unijnych takie badania musza być wykonywane.
nie ma się więc co dziwić, że czasem ta sama substancja w tej samej dawce, ale w innym preparacie, a jej działanie jest odczuwane przez nas jako słabsze, silniejsze, szybsze , wolniejsze, czy dłużej trwające. związane jest to z procesem technologicznym wyprodukowania tabletki, obojętnymi substancjami pomocniczymi i stopniem oczyszczenia substancji czynnej. to wszystko wpływa na biodostępność, która jest czasem bardzo różna w lekach patentowych i generykach.
nutella-cole pisze:...
mozesz kupic bluze 'nike' albo z rynku, w tej i tej bedzie Ci tak samo cieplo, mozesz sie tylko jarac tym, ze masz 'najki'. ;-)
To co tutaj piszę nie ma na celu nakłaniania kogoś do tego aby coś wziął.
Wszystko co piszę jest fikcją,nic nie znaczącą.
Co Cię nie zabije,to Cię wzmocni.
(Wiadmo, że to sprawa relatywna, zależy od dawek, tolerancji itd ale opowiedzcie o swoich uzależnieniach).
Czy biorą 6mg Xanaxu 1mg diennie a potem robiąc 2 dni przerw wjębię się fizycznie? Czy potrzebny jest do tego jakiś dłuższy kres np. 30 dni codziennego stosowania?
Z góry dziękuję za merytoryzcne odpowiedzi :)
Najlepiej trzymac sie czasu podanego w opisie leku, z tego co pamietam zalecaja przerwanie kuracji po 4-6 tygodniach, ale dokladnie nie pamietam.
Logika Valium, a nie LSD: narkotyki, artyści, mieszczaństwo i codzienność do znieczulenia [WYWIAD]
Narkotykowy krajobraz Europy. Nowy trendy na czarnym rynku
Ekstaza i ekstaza: jak patrzyliśmy i patrzymy na narkotyki
Dwóch 15-latków z mefedronem. "Zwrócili uwagę nerwowym zachowaniem"
W ręce policjantów z Mińska Mazowieckiego wpadło dwóch 15-latków, którzy chwilę wcześniej zachowywali się nerwowo. Okazało się, że mieli przy sobie mefedron. O ich losie zadecyduje sąd rodzinny.
Kolejny akt oskarżenia w sprawie przemytu 2 ton marihuany ukrytej w konstrukcji mostu
Jest kolejny akt oskarżenia w sprawie zorganizowanej grupy przestępczej, która w imitacji stalowej konstrukcji mostu przemyciła z Hiszpanii do Polski 2 tony marihuany. Śledztwo w tej sprawie prowadzi Prokuratura Regionalna w Gdańsku. Tym razem przed sądem stanie Radosław Rz., ps. „Zeszyt”. Odpowie za przemyt ponad 900 kilogramów środków odurzających.
W sieci prowadził "sklep" z narkotykami
Prowadził "sklep" na jednym z komunikatorów internetowych. Przyjmował zamówienia na narkotyki, które następnie dostarczał w wybrane miejsca, przekazując kupującym współrzędne geograficzne. Wykorzystywał również firmy kurierskie, co umożliwiało bezkontaktową dostawę narkotyków.