Cztery lata temu myślałam, że jestem kompletnym zerem, o wszystko się obwiniałam, o chujową sytuację w rodzinie, skrajną nieśmiałość, cięłam się jak emo debil i coraz częściej upijałam. Dopiero powój uciął to bezsensowne kaleczenie się. Z dwa lata potem na innym dragu uświadomiłam sobie jak bardzo moje wyrzuty sumienia niszczą mi życie i jak udało mi się pozbyć tych, których absolutnie nie powinnam mieć, dopiero zaczęłam naprawdę żyć.
A, że się wpieprzyłam najpierw w stymulanty a potem w depresanty, to już inna bajka i nie wina psychodelików.
Ktoś tu napisał, że psychodeliki powinno się zarzucać raczej wtedy kiedy mamy dobry humor. Według mnie to wyłącznie kwestia indywidualna. Są osoby, które przez długi czas mogą być paskudnym nastroju, borykać się z takimi czy innymi problemami i mimo to jeść np grzyby czy hometa. Niektórym nastrój się pogłębi, a innym wręcz przeciwnie. Sam kilka razy narkotyzowałem się mając tonę problemów na głowie i mogę teraz powiedzieć, że nie zawsze kończy się to katastrofą.
son.of.the.blue.sky pisze:@bolszaja czeriepacha i @Little_Jack, możecie z łaski swojej nie robić ze mnie debila?
Potem alkohol przyjmowany w dużych ilościach w liceum : powód niska pewność siebie ,pójście na łatwiznę przy kontaktach z innymi ludźmi, chęć podwyższenia sobie poziomu hormonów szczęścia no i środowisko (w liceum trza się dobrze bawić).
Ogólnie jestem zdania że po narkotyki sięgają ludzie którym czegoś brakuje w życiu ( miłości, przyjaciół, autorytetu itd...). Oczywiście zdażają się wyjątki potwierdzające regułę ;)
Zacząłem ćpać późno - trawy spróbowałem jak miałem 23 lata, na studiach, nie podeszło, więc odpuściłem.
Potem pojawił się temat LSD, który wziąłem, bo:
1. miałem dość tylko alko
2. miałem stabilną sytuacje życiową - obroniona mgr, praca w korpo, ćwierć wieku na karku
3. sentyment do kultury dragowej (psytrance'ów słucham od gimnazjum, chodziłem na imprezy na trzeźwo wtedy :D)
4. spora wiedza na temat - nie tylko net, studia też ocierały się o temat
5. poznawcza ciekawość i chęć połączenia teorii z subiektywną częścią doświadczenia
6. moja partnerka życiowa mnie przekonała, wmuszając we mnie wręcz. Ponad rok jej to zajeło, dalej mam podziw za wytrwałość
Spodobało mi się :) to biorę dalej - od tego czasu kwas co jakiś czas, MDMA (<3), próbowałem też paru innych substancji (metoxa, tma2, nbom). Nie kryje się specjalnie wśród dobrych znajomych, mój szef wie i też by chciał spróbować
T. Leary
komandos444 pisze: Ogólnie jestem zdania że po narkotyki sięgają ludzie którym czegoś brakuje w życiu ( miłości, przyjaciół, autorytetu itd...). Oczywiście zdażają się wyjątki potwierdzające regułę ;)
Ale naprawdę... to zależy, oczywiście, też od charakteru. Ale jak przez kilkanaście lat dosłownie dzień w dzień słuchasz jak ojciec znęca się psychicznie nad matką, to potrafi mocno zryć łeb. Teraz to sobie można mówić o trzeźwym myśleniu, które ma ten "ból" zlikwidować, ale przecież on narastał od wczesnego dzieciństwa. Nie da się tego ot tak "wyłączyć", ani sobie wytłumaczyć pewnych rzeczy.
Gdzie jest, w życiu absolutnie pozbawionym szczęścia i spokoju, miejsce na jakąś nadzieję na zmiany na lepsze, skoro cokolwiek bym nie robiła i tak miałam wyrzuty sumienia, że robię źle? I skoro nie miałam zielonego pojęcia, jak powinno wyglądać "szczęście"?
Psychodeliki pozwoliły mi "wyhamować", uspokoić się. Pokazały z jednej strony, że mogę być zajebiście szczęśliwa. Z drugiej - że z poczuciem piekła psychicznego, takiego naprawdę ekstremalnego, "postawiona pod ścianą", potrafię sobie poradzić. (To były bad tripy za każdym razem po kilkugodzinnym szczęściu przez pierwszy rok - dwa lata.) Nie wiem, gdzie bym była, gdyby nie powój, ale po co się nad tym zastanawiać. Wystarczy, że wiem, iż mi pomógł :-D
- Po fajki przez alkohol
- po trawę przez ciekawość
- po DXM dla spróbowania czegoś nowego (palenie i picie zdawało mi się w miarę normalne, ale TABLETKI to ćpun hard xD), dodatkowo koleząnka zachwalała
- Produkty kolekcjonerskie - przez alkohol/ciekawość
- po grzyby, bo "przejadło" (w sensie chwilowo znudziło) mi się wszystko inne/zawsze chciałem sprobowac kwasu ale nie miałem jak, a wyczytałem, że trochę podobnie
"Well, to begin with, nobody, and I mean nobody, can talk a junkie out of using. You can talk to 'em for years but sooner or later they're gonna get ahold of something. Maybe it's not dope. Maybe it's booze, maybe it's glue, maybe it's gasoline. Maybe it's a gunshot to the head. But something. Something to relieve the pressures of their everyday life, like having to tie their shoes."
Jak pewnie większość rozpoznaje, to cytat z Drugstore Cowboy, i jak dla mnie całkiem dobre podsumowanie. Podsumowanie człowieka po prostu nieradzącego sobie z naturalnymi emocjami, które normalny członek społeczeństwa przyjmuje na klatę bez większego dramatyzowania. (Haha, pamiętam, jak zdarzało mi się poryczeć w szkole z powodu zerwanej sznurówki :nuts: ) Jak tak teraz o tym myślę, to może - tylko może - trzeba było przeczekać, aż z tego wyrosnę. Z drugiej strony - może bez dragów bym nie wyrosła? Szkoda, że nie można przeżyć kawałka życia 'na próbę' jeszcze raz :-D
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Narkofabryka w dawnej stadninie
Funkcjonariusze CBŚP i SG zlikwidowali w województwie śląskim nielegalne laboratorium narkotyków syntetycznych. Podczas realizacji zatrzymano na gorącym uczynku dwóch mężczyzn, a także zabezpieczono ponad 44 kilogramy gotowego narkotyku Alfa-PVP o czarnorynkowej wartości szacowanej na 3,5 mln zł oraz tysiące litrów substancji wykorzystywanych do jego produkcji.
KAS: 88 kapsułek z kokainą w żołądku + 1 w saszetce
Funkcjonariusze z Pomorskiego Urzędu Celno-skarbowego w Gdyni (PUCS) wykryli przemyt znacznej ilości kokainy na terenie Portu Lotniczego Gdańsk-Rębiechowo. Do rutynowej kontroli został skierowany podróżny, który przyleciał z Londynu.
Cyfrowe klony ludzkiego umysłu. Naukowcy testują psychodeliki na wirtualnych mózgach
Wyobraź sobie, że lekarze mogą przetestować wysoce eksperymentalną terapię na Twoim mózgu, w ogóle nie podając Ci leku.