Luźne dyskusje na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
ODPOWIEDZ
  • 2652 / 387 / 0
czajnikof pisze:
Mówią, że ćpuny nie mają uczuć. A jak to jest na prawde? Chwiejność emocjonalna utrudnia ocenę.
Otóż jesteśmy bardziej wylewni, szczerzy , aż do bólu.
Zależnie od sytuacji , wiecie jak jest.
Zależnie od substancji. Postaw sobie opiatowca z długim stażem koło fana psychodelików. To jest przepaść.
Natomiast inna sprawa - narkomani są wrażliwy, wrażliwy na rzeczywistość, trzeźwość, działanie substancji. Jedni bardziej, drudzy mniej ulegli wobec przyjemności, a jednak wszyscy tak samo pragną zniekształcenia swojej codzienności, spojrzenia na nią z innej perspektywy. Ta wrażliwość również trzyma ich w nałogu i nie pozwala się wygrzebać.

Lubimy się dzielić swoimi przeżyciami, zwłaszcza pod wpływem dragów.
Z drugiej strony, to takie wołanie: 'niech mnie ktoś wysłucha'.
Nie do końca, nie wszyscy.
dużo nas łączy, na przykład to forum.
Ja mam trochę idealistyczne podejście do hyperreala, ale nie będę się wdawać w szczegóły ;]
Podsumowując czy wizja ćpuna, obdartego z uczuć, jest prawdziwa?
Zależy od: substancji, stażu, środowiska, przeżyć, charakteru.
Też różnie można interpretować "obdarty z uczuć". Obojętny na wszystko, czy niezdolny do empatii sadysta? ;-)

qarhodron pisze:
Po opioidach zawsze robię się bardziej uczuciowy. Patrzę na wszystko z większą empatią, gdy ktoś ma jakiś problem to o wiele chętniej chcę mu pomóc, pocieszyć go. Dodatkowo robię się bardziej otwarty w okazywaniu uczuć.
Pierwsze stadium. Poczekaj.
Uwaga! Użytkownik Blue_Berry jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 29 / / 0
moim zdaniem to nie zależy tylko od narkotyków. z egoisty nie zrobi się człowieka o wielkiej empatii, nie ma szans. jak ktoś jest uczuciowy, to pod wpływem różnych substancji może stać się jeszcze bardziej uczuciowy, bynajmniej ja tak uważam. zauważyłem, że też różne grupy ludzi lubią różne używki (łał, odkrycie roku). ja, jako bardzo uczuciowy człowiek, łatwo podlegający wzruszeniom uwielbiam opiaty :) ale to tylko moja teoria.
I don't know, just where I'm going..
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Sposób studentów na problemy psychiczne: melisa i marihuana

Aż 96 proc. studentów deklaruje, że stosuje przynajmniej jedną metodę samodzielnego radzenia sobie z problemami psychicznymi. Najczęściej wybierają aktywność fizyczną lub techniki relaksacyjne, ale część sięga także po preparaty roślinne, a nawet marihuanę – wynika z badań wrocławskich naukowców.

Kofeina naprawia zaburzenia w pracy mózgu wywołane brakiem snu

Gdy po nieprzespanej nocy nie radzimy sobie z zadaniami wymagającymi myślenia, składamy to na karb zmęczenia. Jednak, jak dowiadujemy się z badań przeprowadzonych na Narodowym Uniwersytecie Singapuru, problemem nie jest zmęczenie, a fakt, że brak snu zaburza funkcjonowanie konkretnych obszarów mózgu odpowiedzialnych za kawę. Naukowcy nie zostawili nas jednak samych sobie z tą wiedzą. Stwierdzili bowiem, że kofeina może przywracać prawidłową pracę neuronów.

Coraz więcej zatruć dopalaczami wśród nieletnich. Rzeczniczka Praw Dziecka apeluje do MEN

Rzeczniczka Praw Dziecka Monika Horna-Cieślak ponownie zaapelowała do Ministerstwa Edukacji Narodowej o wzmocnienie edukacji o dopalaczach i substancjach psychoaktywnych w szkołach. Powodem są rosnące statystyki dotyczące zatruć dopalaczami wśród dzieci i młodzieży w Polsce. Według danych systemu SMIOD w 2024 roku odnotowano 557 interwencji medycznych związanych z podejrzeniem zatrucia nowymi substancjami psychoaktywnymi.