Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
Jakie grzyby są Twoim zdaniem najlepsze?
Krajowe łysiczki
967
62%
Krajowe muchomory
104
7%
Importowane (wszystkie wrzucam do jednego wora)
491
31%

Liczba głosów: 1562

ODPOWIEDZ
  • 65 / / 0
Nieprzeczytany post autor: sion »
Mam problem, ze zbyt(maksymalnie) upchanym substratem w sloikach.
Od zaszczepienia minelo gdzies ok. 1.5 tygodnia. I jak na razie bardzo powoli (a nawet wogole) sie kolonizuje, takie male plamki.
Czy wszystko juz stracone? A moze da sie to jakos odratowac. Chetnie rozpatrze kazda sugestie.
Substrat na mace z ryzu brazowego.
  • 191 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: pan wojtas »
sion: zakładając, ze nie masz więcej odcisków (żeby przygotować nowe słoiki) możesz:
- po prostu zostawić słoik w spokoju - grzybnia będzie rosła trochę wolniej, ale nic złego nie powinno się stać.
- w odpowiednich warunkach wyciągnąć odkażoną łyżką trochę substratu.
- przygotować nowe słoiki i zaszczepić je grzybnią, która rozwija się w tym słoiku (po prostu przełożyć łyżką kilka ziarenek z grzybią do nowych słoików i wymieszać)

Może musisz zapewnić większą wentylację w słoiku? bo jak jest maksymalnie upchany to na pewno są z tym problemy...
Uwaga! Użytkownik pan wojtas nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 65 / / 0
O... Dzieki ci o wielki:).
wentylacje juz zrobilem. Teraz odkryles przedemna nowe horyzonty.
Trzeba tylko sloikow nazbierac.
Jeszcze jedno pytanie: Na jakim substracie cubensisy columbian moga rosnac. Wiem ze na mace z ryzu braz, ale jesli sa jeszcze jakies opcje, chetnie wyslucham.
Pozdrawiam.
  • 191 / 1 / 0
Podobno żyto najlepsze...
Pszenica też całkiem dobra...

PS można kupić bez problemu w sklepach ze "zdrową żywnością", albo od każdego rolnika na wsi.
Ostatnio zmieniony 27 grudnia 2006 przez pan wojtas, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik pan wojtas nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 65 / / 0
Dziekuje Panie Wojtku;).
No i jesli nie zaszkodzi, to poprosze jeszcze opis takiego substratu.
A.. i czy moze sie kolonizowac w 1 litrowych sloikach?
Np. Na spod wloze pozywke, pozniej zakazone ciastko. Znow pozywka. I ciastko. Zakrecam i czekam. Chyba ze lepiej tak zrobic w 250ml sloikach.
Ostatnio zmieniony 27 grudnia 2006 przez sion, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 191 / 1 / 0
Opis... tzn., jak przygotować?
Odsypujesz mniej więcej połowę objętości słoików (żyto pęcznieje przy gotowaniu) i gotujesz w zwykłym garnku przez jakieś 20 minut - aż będzie miękkie (zjedz kilka ziarenek). Możesz dodać do garnka płaską łyżeczkę miodu, żeby grzybnia szybciej na tym rosła...

Później pakujesz do słoików i do szybkowaru - a dalej to chyba wiesz.

1 litrowego słoiku nie polecam - wg mnie łatwiej o zakażenie pleśnią...
250ml powinny być dobre, jak ci się uda, to weź większe - nawet do 500ml.

Z tym przekładaniem ciastka pożywką niezbyt rozumiem... zrób po prostu tak: przygotuj nowe słoiki i w czystym pomieszczeniu przełóż odkażoną łyżeczką trochę grzybni z tych ciasteczek do nowych słoików - na górę; zakręć, wymieszaj, ustaw w miejscu przeznaczenia i odkręć.

No i oczywiście nie pakuj żyta do słoików do pełna - zostaw tyle miejsca, żeby można było pomieszać po zakręceniu - minimum 2-3cm.
Ostatnio zmieniony 27 grudnia 2006 przez pan wojtas, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 65 / / 0
Dziekuje za uprzejmosc.
Postaram sie wykorzystac twoja wiedze.
O rezultatach tez napisze.
PEACA
  • 191 / 1 / 0
Jak powinno się zbierać grzyby?
Czy wyciąć je z kawałkiem substratu?
Jeśli utnę tuż przy ziemi, to resztka grzyba (trzonka) nie zacznie gnić albo coś?
  • 65 / / 0
Wedlug PF tek: Nie nalezy wogole uszkodzic substratu. Ucinamy przy samym koniuszku. Reszta powinna uschnac.
P.S. Jak ja mam nie uszkodzic substratu skoro, ciastko z maki i ogolnie mam w zwyklych sloikach. Mam je roztrzaskac (przeciz one nie lubia wstrzasow). Kaplica.
Pzdr.
  • 191 / 1 / 0
sion pisze:
P.S. Jak ja mam nie uszkodzic substratu skoro, ciastko z maki i ogolnie mam w zwyklych sloikach. Mam je roztrzaskac (przeciz one nie lubia wstrzasow). Kaplica.
Dobrze jest przeprowadzać owocnikowanie w terrarium na tackach...
Wysypujesz zawartość słoika (przydatna jest odkażona łyżka) do litrowego słoika po lodach (najczęściej dwa słoiki na jedno pudełko). Z góry przykrywasz np. odkażonym perlitem - ok 3cm.
Tacki umieszczasz np. w akwarium przykrytym z góry szybą.
ODPOWIEDZ
Newsy
Jednorazowa dawka leku psychodelicznego zmniejsza objawy zespołu lęku uogólnionego

W prestiżowym czasopiśmie JAMA opublikowano wyniki badania klinicznego fazy 2b, które rzucają nowe światło na leczenie zespołu lęku uogólnionego (GAD – generalized anxiety disorder).

Niemcy. Rośnie konsumpcja marihuany wśród dorosłych

Konsumpcja marihuany w Niemczech wśród młodych dorosłych znacznie wzrosła, za to nastolatkowie rzadziej po nią sięgają.

Medyczna marihuana w Bundeslidze: Union Berlin przełamuje tabu

Piłka nożna to nie tylko bramki, transfery i wielkie emocje. To również przestrzeń, w której odzwierciedlają się społeczne zmiany, nastroje i debaty. Decyzja Unionu Berlin pokazuje, że stadion może stać się miejscem znacznie szerszej dyskusji – o zdrowiu i przełamywaniu tabu. Berliński klub jako pierwszy w historii Bundesligi związał się z marką medycznej marihuany.