Alkohol etylowy pod każdą postacią.
Więcej informacji: Etanol w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 3854 / 316 / 0
kulunkele pisze:
Z każdym razem myślę że jednak picie nie jest tego wszystkiego warte i myślę czym bo to zastąpić...
Zastępowanie jednego nałogu innym nie zawsze/nigdy nie jest dobrym wyjściem. Często kończy się to przysłowiowym zejściem z deszczu pod rynnę.
Uwaga! Użytkownik Procent jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2652 / 383 / 0
kulunkele pisze:
Po prostu kaca na drugi dzień po takim piciu mam takiego że dzień wyjęty z życiorysu to jest. Z każdym razem myślę że jednak picie nie jest tego wszystkiego warte i myślę czym bo to zastąpić...

Np. czym? Innymi depresantami? Często tak się to kończy; osoby uzależnione od alkoholu biorą się za benzo, opio lub modulatory gaba. Przez jakiś czas jest dobrze, a kończy się to tak, że idzie i alko i dragi. Masz tak intensywnego kaca, a nie mobilizuje Cię to w żaden sposób do rzucenia alkoholu, ani chociaż pomyślenia o tym, że można by było zacząć terapię od zaraz. Będziesz z tym zwlekał, aż nie znajdziesz sobie godnego substytutu, który stłumi głębszy problem, który masz i który na dobre Cię pogrąży w uzależnieniu. Byś ruszył tym pustym mózgiem, póki masz jeszcze taką możliwość i nie jesteś uzależniony fizycznie. Latka lecą i nikt Ci ich potem nie zwróci, jak spierdolisz sobie życie.

To, że już nie jesteś w stanie opanować się choćby na imprezach świadczy o tym, że masz predyspozycje do wjebania się w ciągi alkoholowe. Jak sobie odmówić? Nie odmówisz sobie sam, jeśli nie masz na tyle silnej woli, żeby uświadomić sobie niekorzystny wpływ alko na Twój organizm. Do tego jest albo potrzebne silne postanowienie, albo oparcie w innych osobach. Nie wierzę w to, że picie dużej ilości alko to wymówka dla kolegów, którzy lubią się urżnąć w trupa. Nie potrzebujesz tyle żeby dobrze spędzać czas, chyba że lubisz uczucie bycia uwalonym jak świnia? Kryje się za tym głębszy problem, a chodzenie na imprezy to raczej (między innymi) korzystanie z okazji, żeby trochę odetchnąć od nędznej rzeczywistości, którą znosisz na co dzień.

Teraz to odczuwasz w postaci kaca, ale później będzie znacznie gorzej, jak siądzie Ci wątroba. No i popisałeś się ograniczonym myśleniem - picie nie jest warte tego wszystkiego, a ćpanie tak? Nie myśl sobie, że przyniesie Ci to jakieś korzyści. Chyba że chcesz wypierdalać do działu o psychodelikach i szukać pocieszenia w nawiązywaniu kontaktów z wyższymi istotami, przez co poznasz swoje wnętrze i rozwiążesz problemy. Żaden narkotyk nie rozwiązuje problemów na dłuższą metę. Albo prowadzi do degradacji, albo wprowadza zamęt, który sprawia że sądzisz, iż pozornie jest dobrze i rozwiązałeś swój problem. Jeśli nie postawisz sprawy jasno i nie ruszysz nędznej dupy do przodu, to nici z normalnego życia, a jeśli chcesz się pchać w inne substancje, to zapraszam na nasz plac zabaw.
Uwaga! Użytkownik Blue_Berry jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 247 / 2 / 0
Myślę że straciłaś trochę cennego bądź nie, czasu na pisanie tak długiego tekstu do mnie który w rzeczywistości mija się z celem...
Piszesz że mam zacząć się leczyć, ale od czego? JA alkoholu na co dzień to nie pijam w ogóle, czasem jakieś dobre piwo dla smaku i to czasem to raz na tydzień a innym razem na 2 tygodnie.
Pisałem jak odmawiać sobie alkoholu, gdy na drugi dzień nic nas nie czeka, bo nie mam problemu odmówić sobie alkoholu gdy na drugi dzień jest coś co wymaga trzeźwości...
Niestety wódki itp. praktycznie nie tykam, a wypicie np. 10 piw wieczorem na imprezie itp. daje o sobie znać na drugi dzień na żołądku co powoduje właśnie ten dzień wyjęty z życiorysu...
Więc nie wiem gdzie tu mowa o zastępowaniu jednego nałogu drugim.
  • 103 / 2 / 0
Sam napisałeś tak jeszcze w poście na tej stronie, co zauważył Procent i skomentował. Ja się zgadzam z tym, co mówi BB. Wydaje mi się, że ty nie widzisz problemu, skoro pytasz od czego masz się leczyć. Sam wiem po sobie, jak picie na imprezach zmieniło się na picie w domu bez znajomych, bo w końcu szły zbyt duże ilości. alko rozwala psyche, ale trzeba mieć już rozwaloną skoro się sięga po takie ilości. Jak bym był tobą przeszedłbym się do psychologa, czy tam psychiatry i pogadał o swoich problemach. Może byś zobaczył wtedy powiązanie z alko.
Blue Berry pisze:
Topiąc się po szyję w szczynach, jak przystało na kontemplujące życie ścierwo, spinające dupę, co 5 min w ramach akcji pocieszenia podupadłej godności wypierdalasz z podkulonym ogonem.
  • 247 / 2 / 0
Czy ja trafiłem na kafeterie? Co wy w ogóle piszecie?
  • 103 / 2 / 0
Ale luz, to tylko dobre rady są ;) Ludzie co siedzą dłużej w temacie znają sie na tym, nie musisz brać wszystkiego do siebie. Przemyśl to zwyczajnie, serio
Blue Berry pisze:
Topiąc się po szyję w szczynach, jak przystało na kontemplujące życie ścierwo, spinające dupę, co 5 min w ramach akcji pocieszenia podupadłej godności wypierdalasz z podkulonym ogonem.
  • 1709 / 11 / 0
Jeśli dobrze pamiętam to BB studiujesz medycyne, tak? Chyba nawet farmacje. Jak się mylę to mnie popraw.
Ciekawi mnie jak się zapatrujesz na taką kuracje: baclofen + SSRI (np. fluoksetyna pomocna w leczeniu alkoholików)?
Od dawna mówi się, że leki SSRI zmniejszają spożycie alkoholu u osób uzależnionych.
Uważasz, że rozsądne połączenie i dawkowanie tych leków pomogłoby jakoś znacząco w poskramianiu głodów + wspomagająco w psychoterapii osoby uzależnionej od alko?
Opinie innych użytkowników też mile widziane ;-)
  • 2652 / 383 / 0
duldidaj pisze:
Jeśli dobrze pamiętam to BB studiujesz medycyne, tak? Chyba nawet farmacje. Jak się mylę to mnie popraw.
Medycynę na wydziale lekarskim. Nie farmację.
Ciekawi mnie jak się zapatrujesz na taką kuracje: Baclofen + SSRI (np. fluoksetyna pomocna w leczeniu alkoholików)?
A to pisałam już coś o samym baklofenie - http://hyperreal.info/talk/jak-wyhamowa ... n#p1633647 natomiast w połączeniu z SSRI zazwyczaj terapia jest skuteczniejsza. O wiele lepsze jest to połączenie, niż np. podawanie baklofenu z TLPD (trójpierścieniowymi lekami przeciwdepresyjnymi), bo wtedy działanie baklo zostaje niepotrzebnie nasilone (dochodzi tutaj do interakcji) i częściej pojawiają się działania niepożądane typu splątanie, czy ataksja. SSRI zdecydowanie skuteczniej hamują wychwyt zwrotny biogennych amin, pobudzając układ serotoninergiczny.

Terapia SSRI jest zawsze podyktowana przez psychiatrę i to on ustala odpowiednie dawki, tym bardziej gdy ma to być leczenie w skojarzeniu z działaniem baklofenu. Tutaj najistotniejszą rolę odgrywa sam baklofen, który ma zniwelować odczucie głodu alkoholowego, tym samym motywując pacjenta do terapii i leczenia SSRI, które mają za zadanie pomóc nie tylko w problemie związanym z alkoholem, ale również służyć jako środek do leczenia objawowego, czyli likwidować depresję, lęki, niepokój, poczucie winy itp. Dopiero później odstawia się baklo i zostawia odpowiednią dawkę SSRI, którą również redukuje się z czasem do mniejszej w miarę postępów leczenia.

Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę, że sam baklofen dawkuje się trochę inaczej, niż większość leków. Zaczyna się od najmniejszej dawki rozłożonej na partie dzienne, potem się ją zwiększa i przyjmuje już mniej razy na dobę. Np. 3 x dziennie po 5-10mg, potem zwiększa się co około 5 dni o kolejne 5mg do uzyskania pożądanego efektu i przyjmuję się np. raz dziennie, z rana. Nie powinno się zaczynać od razu od miksu baklo + SSRI, tylko poczekać, aż zostanie ustalona optymalna dawka pierwszego środka.
Uważasz, że rozsądne połączenie i dawkowanie tych leków pomogłoby jakoś znacząco w poskramianiu głodów + wspomagająco w psychoterapii osoby uzależnionej od alko?
Jak najbardziej, tylko że wiesz, że psychoterapia jest tutaj najważniejsza i same leki nie pomogą. Psychoterapia też często nie daje efektów i kończy się to ośrodkiem zamkniętym. O ile alkoholik sam chce podjąć leczenie, jest zmotywowany i ma w tym konkretny cel, którym nie jest chęć powrotu do uzależnienia, to te leki mu pomogą. Trzeba tylko jeszcze mieć kogoś kompetentnego, kto Cię przez to przeprowadzi.
Uwaga! Użytkownik Blue_Berry jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 104 / 2 / 0
kulunkele pisze:
Po prostu kaca na drugi dzień po takim piciu mam takiego że dzień wyjęty z życiorysu to jest. Z każdym razem myślę że jednak picie nie jest tego wszystkiego warte i myślę czym bo to zastąpić...

zawsze możesz zastąpić benzo,w końcu GABA
alkohol to Twój wróg
I Twych najbliższych
  • 1957 / 230 / 0
Procent pisze:
Zastępowanie jednego nałogu innym nie zawsze/nigdy nie jest dobrym wyjściem. Często kończy się to przysłowiowym zejściem z deszczu pod rynnę.
Jedynym wyjątkiem imo jest marihuana, jednakże nawet w tym przypadku ludzie potrafią się wpierdolić, i zawalić wiele spraw.
Uwaga! Użytkownik MartwyNarkoman nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
65% Amerykanów popiera legalizację marihuany na poziomie federalnym

Analiza sondażu Emerson College Polling (sierpień 2025).

Rzeszów: policjant zawiódł zaufanie dilera, który proponował mu zioło i zwyczajnie go aresztował

Strzyżowski funkcjonariusz w czasie wolnym od służby ujął 18-letniego dilera, który zaoferował mu marihuanę w zamian za sprawdzenie, czy w pobliżu nie ma policji. Do zdarzenia w Rzeszowie, gdzie policjant przebywał wraz ze swoim krewnym.

Hiszpańska policja rozbiła komórkę kartelu. "To była twierdza marihuany"

W ostatnich latach Hiszpania stała się jednym z głównych punktów tranzytowych narkotyków do Europy. Jej strategiczne położenie na Półwyspie Iberyjskim — z długą linią brzegową, portami o ogromnym znaczeniu handlowym i Cieśniną Gibraltarską, przez którą prowadzi kluczowy szlak między Afryką a Europą — sprawia, że kraj ten jest szczególnie narażony na działalność międzynarodowych mafii narkotykowych. Najnowszym tego dowodem jest rozbicie w Walencji komórki tzw. Bałkańskiego Kartelu, jednej z najaktywniejszych organizacji przestępczych Europy Wschodniej.