Dział poświęcony wpływowi substancji psychoaktywnych na działalność człowieka.
Kim jest dla Ciebie Terence McKenna?
Bardzo mądrym naukowcem
25
14%
Prorokiem Nowego Eonu
16
9%
Hipisem i fajnym ziomkiem
42
23%
Wtajemniczonym
33
18%
Kompletnym idiotą
24
13%
Mam do niego mieszany stosunek
41
23%

Liczba głosów: 181

ODPOWIEDZ
  • 123 / / 0
Nieprzeczytany post autor: r0galik »
Dzieci intensywniej odbierają bodźce, bo doświadczają wielu z nich po raz pierwszy. Dlatego generalnie dobrze wspominamy dzieciństwo. Wszystko było wtedy nowe i nieznane... Psychodeliki stwarzają wrażenie, że znane rzeczy mają drugie dno, głębię.
Czyli w sumie masz rację.
Mam taką teorię o mózgu/wspomnieniach streszczoną kilka lat temu ale waham się czy przepisać ją na forum :D Pewnie ktoś już to wymyślił albo obalił...
Co cię nie zabije, to cię osłabi.
  • 883 / 10 / 0
Nieprzeczytany post autor: Elwis »
Chaotka, czemu nie odróżniasz wyrażania faktów od wyrażania swoich odczuć. Mniej trupów to wolniejsza ewolucja. Nie oceniam, tylko zwracam uwagę na fakt.

Co do pozwalania dzieciom na narkotyki. Czemu?
Zdecydowanie odradzam Ci ćpanie.
x = x
  • 386 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Chaotka »
[quote="r0galik"]
Dzieci intensywniej odbierają bodźce, bo doświadczają wielu z nich po raz pierwszy. Dlatego generalnie dobrze wspominamy dzieciństwo. Wszystko było wtedy nowe i nieznane... Psychodeliki stwarzają wrażenie, że znane rzeczy mają drugie dno, głębię.
Mam taką teorię o mózgu/wspomnieniach streszczoną kilka lat temu ale waham się czy przepisać ją na forum ]

Zamieść tą teorię :) Ja tu już tyle głupich rzeczy napisałam i jakoś żyję :)

Elwis - No, bo skoro sama ćpam to dlaczego mam zabraniać dzieciom?

[quote="r0galik"]
Mam taką teorię o mózgu/wspomnieniach streszczoną kilka lat temu ale waham się czy przepisać ją na forum ]

Zamieść tą teorię :) Ja tu już tyle głupich rzeczy napisałam i jakoś żyję :)

Elwis - No, bo skoro sama ćpam to dlaczego mam zabraniać dzieciom?
Uwaga! Użytkownik Chaotka jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 137 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Neko »
skoro sam wycinam kwiatki z papieru żyletką albo naprawiam kontakt, czemu miałbym nie pozwolić na to dzieciom?
litości.
poza tym one przecież już PSYCHODELICZNIE POSTRZEGAJĄ, więc na co im ćpać?

Chaoti, McKenna jest smutny kiedy piszesz takie rzeczy. Poza tym zdefiniuj narkotyk.
celebration of mind as play
  • 123 / / 0
dzieci zwykle po pewnym czasie dorastają i już nie "postrzegają tak świata" ;o
  • 883 / 10 / 0
Nieprzeczytany post autor: Elwis »
Myślę, że jeśli idzie o wychowywanie potomstwa pomyśleć nad bilansem zysków i strat zanim czegoś się dzieciaka nauczy. Jesteś pewna, że narkotyki wychodzą ci na dobre? Jesteś pewna, że twojemu dziecku wyjdą na dobre. Narkotyki to śliska sprawa, myślę, że trochę wcześnie na takie deklaracje. Od twojej logiki trąci poglądem psa ogrodnika -- nie chcę, żeby dzieciak mnie przerósł -- powinno być odwrotnie.
Zdecydowanie odradzam Ci ćpanie.
x = x
  • 2235 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: ..::Abli::.. »
McKenna miał to do siebie że używał wspomagania dźwiękowego, znał powiązania między SŁOWEM a rzeczywistościa.

Kto słyszał jego słynną sylabizację?: guaguapsytypipit.
Miałem podobne efekty po grzybach z dzwiękowym wspomaganiem.
Uwaga! Użytkownik ..::Abli::.. jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Hunahpu »
I dezyderatą, niezależnie od jej pochodzenia każdy powinien wziąć sobie jak najgłębiej do serca. Wykuć na pamięć, na początek nauczyć się choćby czysto mechanicznie stosować do jej zaleceń, a potem już jechać na tym naturalnie.
  • 123 / / 0
.. pisze:
McKenna miał to do siebie że używał wspomagania dźwiękowego, znał powiązania między SŁOWEM a rzeczywistościa.

Kto słyszał jego słynną sylabizację?: guaguapsytypipit.
Miałem podobne efekty po grzybach z dzwiękowym wspomaganiem.
McKenna uważał, że dźwięki zaburzają doświadczenie. Słuchał tego, co grzyb do niego mówił, a nie jakiegoś "wspomagania dźwiękowego". Jego metoda to
Sit alone in silent darkness and Pay Attention! Use heroic doses. Do it rarely.
Cytat niedokładny z pamięci, on to lepiej powiedział ;)
A to: guaguapsytypipit miał po DMT
  • 386 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Chaotka »
Neko pisze:
skoro sam wycinam kwiatki z papieru żyletką albo naprawiam kontakt, czemu miałbym nie pozwolić na to dzieciom?
litości.
poza tym one przecież już PSYCHODELICZNIE POSTRZEGAJĄ, więc na co im ćpać?

Chaoti, McKenna jest smutny kiedy piszesz takie rzeczy. Poza tym zdefiniuj narkotyk.
Psychodelicznie świat postrzegają 2-letnie dzieci, a 17-letnie już nie ;P Chodziło mi o to, że pozwoliłabym ćpać psychodeliki moim dzieciom-nastolatkom. Qrcze, no nie wkurzasz się, kiedy rodzice krzyczą na Ciebie, kiedy przyłapią Cię na ćpaniu? Nie myślisz o tym, że Ty będziesz inny?

A narkotyk to substancja , która wpływa na układ nerwowy, czyli herbata też :)
Uwaga! Użytkownik Chaotka jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Ekspertka: nikotyna ma większy potencjał uzależnieniowy niż heroina

Nikotyna ma bardzo duży potencjał uzależnieniowy, jest on nawet większy niż w przypadku heroiny - powiedziała PAP prof. Dominika Dudek, psychiatra. Dodała, że jej używanie ma niekorzystne skutki zdrowotne. Wskazała też, że nikotyna działa silnie na układ nagrody powodując wydzielanie się dopaminy.

Jak służby rozbiły kokainowy szlak z Kostaryki do Europy?

Międzynarodowa operacja o kryptonimie „Purga-Calipso Guanacaste”, koordynowana w Europie przez Europol i prowadzona równolegle przez kostarykańską Policía de Control de Drogas, hiszpańską Guardia Civil oraz portugalską Polícia Judiciária, zlikwidowała szlak przerzutowy, którym od 2019 roku trafiały do Europy setki kilogramów kokainy ukrytej w mrożonym proszku juki i kontenerach z owocami.

Setki kilogramów narkotyków w gaśnicach i kołach zapasowych. Osiem osób przed sądem

Prokurator Prokuratury Regionalnej w Gdańsku skierował do Sądu Okręgowego w Gdańsku akt oskarżenia przeciwko ośmiorgu osobom, oskarżonym o udział w zorganizowanej grupie przestępczej zajmującej się międzynarodowym obrotem marihuaną i kokainą oraz praniem pieniędzy. Aktem oskarżenia objęto siedmiu mężczyzn i jedną kobietę.