Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 4024 / 372 / 0
  • 4024 / 372 / 0
Dobra, to znowu ja. Taka małą ciekawostka: zdjęcia tych samych grzybków pochodzące z soboty i z dziś (poniedziałek). Mam do nich blisko, więc postaram się w miarę możliwości odwiedzać je i monitorować ich wzrost, dla dobra Nauki i Sprawy.

[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
  • 1392 / 10 / 0
Zawsze myślałem, że grzyby szybciej rosną. Aż do momentu, kiedy odwiedziłem kilka sztuk w 5-dniowym odstępie czasu. Na wysokość urosły hm... może 5cm, zdziwiłem się trochę. Ale Twoje zdjęcia jednak potwierdzają, że to wcale tak szybko się nie odbywa. A chciałoby się zastać wielkie sztuki już na drugi dzień... :cheesy: Monitoruj, dobra robota :-)
  • 4024 / 372 / 0
Dzięki. Wyżej dokleiłem zdjęcia z dziś (czwartek). Jak widać - grzyby niestety się.. zmniejszyły. Łąka jest strasznie sucha, zatem wygląda na to, że będę musiał poszukać sobie innych obiektów do monitorowania, bo te już chyba długo nie pociągną :-/ W związku z zaistniałą sytuacją, trudno też uznawać tempo ich wzrostu za miarodajne dla łysiczki rosnącej w warunkach należycie sprzyjających... cóż. Jak to mówią - "życie".
  • 4024 / 372 / 0
Tak, znowu ja.
Przyznam, że istotnie te konkretne owocniki jako obiekt monitoringu spisałem na straty - a tu małe zaskoczenie. Odwiedzając łączkę celem zorientowania się, czy rachityczny deszczyk sprzed paru dni miał jakikolwiek wpływ na grzybową populację, trafiłem znów na ich kępkę i cóż... najwyraźniej troszkę zostały podratowane. Choć wciąż przesuszone, podrosły jednakowoż. Jak to wygląda na dziś (piątek) - fotka w moim poprzednim, edytowanym poście (grzybki 3 zamiast 4, bo jednego poprzednim razem niechcący złamałem i poczułem się zobowiązany zabrać w związku z tym do domu). Co ważniejsze - w tej samej kępie zobaczyłem kilka nowych, wcześniej nie zauważonych owocników, które rosną sobie jak na razie zdrowo i wesoło:
[ external image ]
  • 125 / / 0
[ external image ]

Uploaded with ImageShack.us
Czy jest ktoś w stanie zidentyfikować co to za gatunek?
Uwaga! Użytkownik Euler jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4024 / 372 / 0
  • 4024 / 372 / 0
  • 1392 / 10 / 0
  • 4024 / 372 / 0
strunaman pisze:
http://www.youtube.com/watch?v=b5BbsirauGc

całkiem prawdopodobne że każdy z nas znajdzie swojego ulubionego grzybka
Szkoda, żeby w linkowni zaprzepadło :-)
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Wino z kokainą stało się przebojem. Papież pisał encykliki, sącząc Vin Mariani

Pod koniec XIX w. kokaina była uznawana za cudowny lek na wszystko. Była też składnikiem Vin Mariani, czyli ulubionego napoju papieża Leona XIII. Ojciec Święty tak je sobie upodobał, że wystąpił w jego reklamie, a twórcę receptury, Angelo Marianiego, odznaczył medalem. Nie był zresztą jedynym sławnym entuzjastą tego wina.

Kolejny akt oskarżenia w sprawie przemytu 2 ton marihuany ukrytej w konstrukcji mostu

Jest kolejny akt oskarżenia w sprawie zorganizowanej grupy przestępczej, która w imitacji stalowej konstrukcji mostu przemyciła z Hiszpanii do Polski 2 tony marihuany. Śledztwo w tej sprawie prowadzi Prokuratura Regionalna w Gdańsku. Tym razem przed sądem stanie Radosław Rz., ps. „Zeszyt”. Odpowie za przemyt ponad 900 kilogramów środków odurzających.

Rewolucja w Amsterdamie? Chcą zakazać sprzedaży marihuany turystom

Władze Amsterdamu chcą ograniczyć "turystykę narkotykową" i rozważają zakaz sprzedaży marihuany osobom bez meldunku w Holandii. Pomysł budzi jednak sprzeczne reakcje wśród polityków i przedsiębiorców.