Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 4024 / 372 / 951
  • 4024 / 372 / 951
Dobra, to znowu ja. Taka małą ciekawostka: zdjęcia tych samych grzybków pochodzące z soboty i z dziś (poniedziałek). Mam do nich blisko, więc postaram się w miarę możliwości odwiedzać je i monitorować ich wzrost, dla dobra Nauki i Sprawy.

[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
  • 1392 / 10 / 0
Zawsze myślałem, że grzyby szybciej rosną. Aż do momentu, kiedy odwiedziłem kilka sztuk w 5-dniowym odstępie czasu. Na wysokość urosły hm... może 5cm, zdziwiłem się trochę. Ale Twoje zdjęcia jednak potwierdzają, że to wcale tak szybko się nie odbywa. A chciałoby się zastać wielkie sztuki już na drugi dzień... :cheesy: Monitoruj, dobra robota :-)
  • 4024 / 372 / 951
Dzięki. Wyżej dokleiłem zdjęcia z dziś (czwartek). Jak widać - grzyby niestety się.. zmniejszyły. Łąka jest strasznie sucha, zatem wygląda na to, że będę musiał poszukać sobie innych obiektów do monitorowania, bo te już chyba długo nie pociągną :-/ W związku z zaistniałą sytuacją, trudno też uznawać tempo ich wzrostu za miarodajne dla łysiczki rosnącej w warunkach należycie sprzyjających... cóż. Jak to mówią - "życie".
  • 4024 / 372 / 951
Tak, znowu ja.
Przyznam, że istotnie te konkretne owocniki jako obiekt monitoringu spisałem na straty - a tu małe zaskoczenie. Odwiedzając łączkę celem zorientowania się, czy rachityczny deszczyk sprzed paru dni miał jakikolwiek wpływ na grzybową populację, trafiłem znów na ich kępkę i cóż... najwyraźniej troszkę zostały podratowane. Choć wciąż przesuszone, podrosły jednakowoż. Jak to wygląda na dziś (piątek) - fotka w moim poprzednim, edytowanym poście (grzybki 3 zamiast 4, bo jednego poprzednim razem niechcący złamałem i poczułem się zobowiązany zabrać w związku z tym do domu). Co ważniejsze - w tej samej kępie zobaczyłem kilka nowych, wcześniej nie zauważonych owocników, które rosną sobie jak na razie zdrowo i wesoło:
[ external image ]
  • 125 / / 0
[ external image ]

Uploaded with ImageShack.us
Czy jest ktoś w stanie zidentyfikować co to za gatunek?
Uwaga! Użytkownik Euler jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4024 / 372 / 951
  • 4024 / 372 / 951
  • 1392 / 10 / 0
  • 4024 / 372 / 951
strunaman pisze:
http://www.youtube.com/watch?v=b5BbsirauGc

całkiem prawdopodobne że każdy z nas znajdzie swojego ulubionego grzybka
Szkoda, żeby w linkowni zaprzepadło :-)
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Ogromne ilości narkotyków przejęte na Śląsku. Za procederem mieli stać obywatele Ukrainy

Na ponad milion złotych oszacowana została czarnorynkowa wartość narkotyków przejętych przez mundurowych ze Śląska. W ich rękach znalazły się ponad 43 kilogramy pseudoefedryny. - Z zabezpieczonej ilości, można było uzyskać ponad 32 tysiące działek dilerskich metamfetaminy - wskazują policjanci. Za nielegalnym procederem stała 51-letnia obywatelka Ukrainy i jej 17-letni syn.

Dopalacze rozsyłali paczkomatami. Handlowali narkotykiem "zombie"

Patent na "bezpieczną" dystrybucję środków psychotropowych opracowała ukraińsko-polsko-białoruska grupa przestępcza. Mężczyźni magazynowali, sortowali, a następnie rozsyłali do paczkomatów środki psychotropowe. W ramach śledztwa nadzorowanego przez Prokuraturę Rejonową w Pruszczu Gdańskim zatrzymano 8 mężczyzn i zabezpieczono flakkę o wartości miliona złotych.

Marihuana i psychodeliki oceniane najwyżej w leczeniu zaburzeń odżywiania

Czy marihuana i psychodeliki mogą zrewolucjonizować leczenie anoreksji i bulimii? Nowe badanie opublikowane przez Amerykańskie Towarzystwo Medyczne (AMA) wskazuje, że pacjenci oceniają konopie i klasyczne psychodeliki jako najskuteczniejsze substancje w łagodzeniu ich objawów.