Rośliny z rodzaju Mitragyna, rodziny marzanowatych, zawierające alkaloidy o działaniu psychoaktywnym (Mitragyna speciosa, Mitragyna hirsuta, Mitragyna javanica).
Więcej informacji: Mitragyna speciosa na Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 35 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: happypills »
tak w ogole tak jak parzycie herbatke z kratomu? tak jak pisza na zachodnich stronach? gotowanie 15 min na wolnym ogniu dwa razy, a potem odparowywyanie zbednej wody? czy po prostu zalewacie wrzatkiem jak zwyczajna herbate? bo robilem i tak i tak i jakos ten sposob z gotowaniem duzo wiecej nie wyciagnal z takiej samej ilosci suszu (tj. dzialanie nie bylo specjalnie mocniejsze)
  • 66 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: funatic »
Ja wlewam pół szklanki wrzątku, dosypuję parę gramów sproszkowanego kratomu i mieszam aż wystygnie, dodaję coś do smaku i gotowe.
Gotowanie pewnie ma sens ale dla pokruszonych liści, bo cięzko wypić taką herbatkę z fusami.
Uwaga! Użytkownik funatic nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 35 / 1 / 0
no ja mowie o suszu, w polskich sklepach sproszkowanego nie widzialem, a nie mam niestety "wypukłej" karty zeby zza granicy zamawiac. czyli jezeli dobrze rozumiem to ten proszek caly zjadasz razem z woda a nie tylko parzysz go?
  • 66 / 1 / 0
tak, wypijam herbatkę razem z fusami :)
Jeśli kupujesz pokruszone liście to nie widzę przeszkód że by je zmielić na proszek np. w elektrycznym młynku do kawy.
Uwaga! Użytkownik funatic nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 10 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: aboco »
W temacie "kratom uzależnia" (booo!):
Raz piłam po 1dnej niemocnej herbatce codziennie przez 5 dni z rzędu (co było wyczynem trudnym i niezbyt sensownym:) i nie zauważyłam żadnej reakcji abstynencyjnej ze strony swojego organizmu, jedynie wymęczenie mdłościami i szczery odrzut na samą myśl o kratomie (co zresztą występuje u mnie po każdej 1dnej herbatce :-) )
Osobiście z pewnością częściej się na temat kratomu wypowiadam, niż go używam, bo jest dla mnie ciekawą roślinką, co do której wciąż jest wiele pytań.
Wg. mnie uzależnienie się od kratomu jest bezsensowne z kilku powodów:
1- trzebaby kupować na kilogramy:);
2- łykać to dzień-po-dniu - to wg. mnie zadanie dla prawdziwych "twardzieli", a łykać to więcej niż raz na dobę - to już w moim pojęciu fizycznie niewykonalne;
3- dużo mniejszym kosztem można uzyskać podobny, ba! mocniejszy efekt za pom. innych substancji (dla zdesperowanych:)
4- może nie wszyscy wiedzą, że u osób używających kratomu nałogowo robią się ciemne plamy na twarzy:) (co mnie osobiście odstrasza, gdyż kwestie urody są mi bliskie :-) )
Owszem - czytałam relacje z uzależnień od kratomu :huh: ) Ludzie sobie wstrzykują Mitragyninę ^_^) No - różne rzeczy są możliwe:)
Moim zdaniem kratom nadaje się na używkę okazyjną, a nie powszednią.
Czy ktoś z was zauważył jakiś fizyczny dyskomfort po "odstawieniu" kratomu?

Funatic: dlaczego określasz kratom tak brzydko? "Gównem" możnaby nazwać wszelakie speedy, benzo-, nikotynę nawet, ale większość nieprzetworzonych roślin nie zrobi człowiekowi trwałej krzywdy (w przeciwieństwie do wyżej wymienionych substancji).
Uwaga! Użytkownik aboco nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 16 / / 0
Nieprzeczytany post autor: IandI »
Witam. Mam pytanie -czy Kratom jaki Kanna sa legalne w Polsce. Chciałbym spowadzić je z zagranicy ale obawiam sie o ich legalnosc.
Prosze o odpowiedz.
  • 66 / 1 / 0
tak, ale nie jest dopuszczony do konsumpcji :D
  • 494 / 26 / 0
A niektórzy to palą.......
  • 1285 / 30 / 0
Nieprzeczytany post autor: ksionc »
Więc w miarę dobry kratom grzeje lepiej od kodeiny czy gorzej?. Może ktoś przyrównałby działanie kratomu do kodeiny?
Powiedzmy gdybym kupił ten thai z cut - źródło /łysy za 24,99 Ile tam jest? 1g? Na ile relaksacyjnych użyć to starczy? za 25 to miałbym 750mg kodeiny którą minimum 2 razy bym się ładnie porobił. Właśnie nie wiem co się bardziej opłaca.

ps.
a może ktoś łączył kratom z kodeiną i napisze czy występuje wtedy jakieś ciekawe kaskadowe wzmacnianie się tych dwóch substancji.
Ostatnio zmieniony 27 listopada 2007 przez ksionc, łącznie zmieniany 2 razy.
Uwaga! Użytkownik ksionc jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 35 / 1 / 0
wlasnie mialem pytac tutaj jak to inni widza bo to chyba sprawa bardzo indywidualna. Mnie koda w ogole nie robila tzn. dostawalem kurewskiego uczulenia zamiast haju, dopoki nie zaczalem jej z apapem noc wcinac, za to kratom milo wspominam. Teraz jednak wkrecam sie w kode wiec do kratomu wroce pewnie jak mi sie na nia tolerancja rozbuduje.
thai jest cos na oko 5-6g i jest to jedna mocna porcja raczej.
wg mnie warto sprobowac bo moze akurat polubisz bardziej. przynajmniej nie trzeba sie po aptekach szlajac tylko elegancka dostawa do domu jest :)
A i dobra rade dal ktos tu w watku: jak kupujesz suszone liscie to warto je potraktowac mlynkiem do kawy, po paru sekundach masz liscie zmielone na proch i herbatka z tej samej ilosci klepie lepiej.
a co do laczenia to hmm? trzeba sprobowac i obadac co i jak :)
ODPOWIEDZ
Newsy
Wpływ świadomości lekarzy na doświadczenia pacjentów z terapią medyczną marihuaną

W ostatnich latach temat medycznej marihuany zyskał na ważności zarówno w kręgach medycznych, jak i wśród pacjentów. W miarę legalizacji oraz wzrastającej dostępności preparatów konopnych dla pacjentów, pojawia się potrzeba przeanalizowania, jak zrozumienie i wsparcie lekarzy wpływa na skuteczność terapii. W badaniach przedstawianych przez Clobesa i współpracowników z California State University, zbadano, jak współpraca z lekarzami i informowanie o stosowaniu medycznej marihuany przez pacjentów wpływa na wyniki terapii.

Magazyn z narkotykami na dachu budynku

Stołeczni policjanci wkroczyli w czwartek na warszawską Pragę, gdzie na ulicy Brzeskiej zlikwidowali magazyn z narkotykami. Zatrzymali do sprawy 39-latka, do którego mogły należeć znalezione substancje: heroina, amfetamina, mefedron, kokaina i marihuana.

Nie mógł pogodzić się z rozstaniem, rozsypał "biały proszek" na dachu auta byłej partnerki

36-latek dobijał się w gminie Giby (Podlaskie) do drzwi swojej byłej partnerki. Awanturował się i krzyczał, a na koniec rozsypał na dachu jej samochodu amfetaminę. Został zatrzymany przez policję. Był tak pijany, że nie był w stanie dmuchnąć w alkomat.